“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Το «Soyuz» της Ρωσίας και της ΝΑΣΑ

Η Ρωσία κατέχει το μονοπώλιο στην αγορά διαστημικών μεταφορών.

Η Αμερικανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία ΝΑΣΑ επέκτεινε τη συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας «Ροσκόσμος» για τη μεταφορά των αστροναυτών της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) μέχρι το τέλος του 2017. Κατά πόσο είναι ευνοϊκή αυτή η κατάσταση για τη Ρωσία, η «Φωνή της Ρωσίας» ρώτησε τους ειδικούς.


Μετά την άρνηση των ΗΠΑ από τη χρήση των δικών τους επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών λεωφορείων, το μοναδικό μέσο μεταφοράς των αστροναυτών στο ΔΔΣ και επιστροφής τους στη Γη έμειναν τα ρωσικά διαστημόπλοια «Soyuz». Ωστόσο, τώρα στην Αμερική διεξάγεται η ολοκλήρωση του σκάφους νέας γενιάς Dragon, η έναρξη λειτουργίας του οποίου προγραμματίζεται ακριβώς το 2017. Η επέκταση της σύμβασης της ΝΑΣΑ με την Ροσκόσμος για την ίδια περίοδο μπορεί να σημαίνει την επιθυμία των Αμερικανών να ασφαλιστούν, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο ειδικός στη διαστημική πολιτική Γιούρι Καράς:

Η έναρξη της λειτουργίας του διαστημικού σκάφους Dragon θα γίνει το 2017. Προφανώς, οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι χρειάζονται ένα μαξιλάρι ασφαλείας με τη μορφή δύο ετών χρήσης των διαστημικών σκαφών «Soyuz», ώστε να βεβαιωθούν ότι το Dragon πετάει κανονικά.

Σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης σύμβασης για την περίοδο από το 2014 έως το 2016 η αμερικανική πλευρά έχει ήδη καταβάλει στη Ροσκόσμος περισσότερα από 750 εκατομμύρια δολάρια για τη μεταφορά των αστροναυτών της στο ΔΔΣ. Το ποσό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι ένα ορισμένο τμήμα του μπορεί να επενδυθεί στην ανάπτυξη δικών τους σκαφών νέας γενιάς. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ενεργό ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα «Soyuz» μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη δημιουργία του νέου διαστημικού σκάφους, σημείωσε ο Γιούρι Καράς:

Η συνέχιση της αγοράς από τους Αμερικανούς θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στη δημιουργία του νέου ρωσικού διαστημικού σκάφους. Δηλαδή, όσο τα «Soyuz» μας συνεχίζουν να τα αγοράζουν, πάντα θα υπάρχουν αυτοί, οι οποίοι θα υπερβάλλουν για τα προτερήματά τους. Τέτοιου είδους εφησυχασμός εξακολουθεί να υπάρχει στο ρωσική διαστημική βιομηχανία και έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή της.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη νέων διαστημικών σκαφών σήμερα είναι απαραίτητη για τη Ρωσία. Όπως θεωρεί ο ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Κ.Ε. Τσιολκόφσκι, ο Αλεξάντρ Ζελεζνιακόφ, σύντομα τα «Soyuz» μας μπορεί να αποκτήσουν σοβαρούς ανταγωνιστές:

Πρέπει να έχουν υπόψη, ότι εκτός από το Dragon οι Αμερικανοί αναπτύσσουν άλλα δύο επανδρωμένα διαστημόπλοια. Αυτά είναι το DreamChaser της εταιρείας SierraNevada και το CST-100 της εταιρείας Boeing. Όλα αυτά αναμένεται να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές επανδρωμένες πτήσεις μέχρι το 2017. Αυτά τα τρία διαστημόπλοια θα αποτελέσουν τον ανταγωνισμό.

Ο κόσμος δεν παραμένει στάσιμος και για να μην υστερήσει, η ρωσική διαστημική βιομηχανία πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για το μέλλον.

*Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.

Γκριγκόρι Μιλένιν
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
http://greek.ruvr.ru/2013_12_22/256593138/


http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments