“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Κύπρος: Η Λευκωσία ζήτησε άρση του εμπάργκο για αμερικανικά όπλα

Για την Κυπριακή Δημοκρατία ειδικά, όχι μόνο δεν επιτρέπονται οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων,
αλλά υφίσταται και ένα αυστηρό καθεστώς ελέγχου απέναντι στην ανάπτυξη των όπλων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – όπως για παράδειγμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιτρέπει καν την πώληση μικρών περιπολικών σκαφών στην Κυπριακή Δημοκρατία, για αποστολές έρευνας και διάσωσης πάνω στην ακτογραμμή της Κύπρου.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι εμπάργκο όπλων είχε επιβληθεί από την Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα το 1974 κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. 

Η Γερουσία των ΗΠΑ στις 25 Ιουλίου 1978 υπερψήφισε, με 57 ψήφους έναντι 42, την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων είναι εξοπλισμένο με αμερικανικής προέλευσης όπλα και στρατιωτική τεχνολογία.
http://www.fox2magazine.net

Σχετικά άρθρα



Η Λευκωσία ζήτησε άρση του εμπάργκο για αμερικανικά όπλα

Ο νέος υπουργός Άμυνας έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Μπορεί να μιλάει χωρίς να τον δεσμεύει ένα πολιτικό παρελθόν, που συνήθως λειτουργεί ως τροχοπέδη για τομές και συγκρούσεις με κατεστημένα. Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης τοποθετήθηκε σε ένα υπουργείο με ειδικό πολιτικό βάρος, λόγω της φύσης του αντικειμένου του, αλλά και λόγω του μεγάλου κενού που άφησε στην πολιτική ο προκάτοχός του Τάσος Μητσόπουλος. Σε λίγο χρονικό διάστημα δείχνει να έχει εγκλιματιστεί πλήρως και οι πρώτες κινήσεις του φανερώνουν γνώση του στόχου και επιλογή της τακτικής επίτευξής του. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στον «Π» αποκαλύπτει ότι η Λευκωσία έχει θέσει θέμα άρσης του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ. Μάλιστα αναφέρει ότι αυτό έγινε κατά την επίσκεψη Μπάιντεν. Ταυτόχρονα σημειώνει πως η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δείχνει μια αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον.

Αυτό είναι το αμυντικό δόγμα

Οι ένοπλες δυνάμεις δομούνται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε κάποιο αμυντικό δόγμα, που δικαιολογεί και την ύπαρξή τους. Ποιο είναι το δόγμα της ΕΦ;
Η πατρίδα μας είναι ημικατεχόμενη και οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν ως πρώτιστη αποστολή την αποτροπή οποιασδήποτε τουρκικής απειλής. Για όσο καιρό θα συνεχίζεται η τουρκική κατοχή, λοιπόν, η Εθνική Φρουρά θα έχει ως κύρια ευθύνη να εγγυάται την άμυνα και την κυριαρχία της χώρας. Πέραν απ’ αυτό όμως, σήμερα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και τις νέες σύγχρονες μορφές απειλών στον τομέα της ασφάλειας, όπως είναι η διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής, η τρομοκρατία, η πειρατεία, ο κυβερνοπόλεμος και κάθε μορφή ασύμμετρης απειλής. Αυτός ο δεύτερος άξονας καταδεικνύει και την ανάγκη να συνεχίσουμε να διατηρούμε ένοπλες δυνάμεις (εννοώ βεβαίως επαγγελματικό στρατό) και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν, προφανώς, μια σαφώς διαφορετική αποστολή. Η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθιστούν αναγκαία από τώρα, ούτως ή άλλως, την ενίσχυση της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς και η μετατροπή της σε ένα μικρό, αλλά ισχυρό και ευέλικτο ημιεπαγγελματικό στρατό αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα. Πρέπει να προσθέσω εδώ ότι αυτές οι νέου τύπου απειλές επιβάλλουν επίσης και τη στενότερη διασύνδεση και επαφή με άλλες κρατικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός μοντέλου πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα ο προϋπολογισμός αμυντικής θωράκισης μειώνεται συνεχώς. Τι κόστος έχει αυτό στην επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ;
Είναι γεγονός ότι ο προϋπολογισμός αμυντικής θωράκισης της ΕΦ παρουσιάζει σημαντικές μειώσεις για σειρά ετών. Παρά ταύτα, με τη σωστή οικονομική διαχείριση και ιεράρχηση των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων, επιδιώκουμε και μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Αυτό είναι άλλωστε το καθήκον μας. Να βρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές εφικτές λύσεις. Η προμήθεια εξοπλισμών δεν αποτελεί, βεβαίως, τον μοναδικό παράγοντα που θα μας εξασφαλίσει την υψηλού επιπέδου επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επενδύουμε, παράλληλα, στο έμψυχο δυναμικό μας, το οποίο αποτελείται από αξιόλογα και ικανότατα μόνιμα στελέχη, οπλίτες, εφέδρους και πολιτικό προσωπικό. Το προσωπικό αυτό καθημερινά, μέσα από αντίξοες συνθήκες, αγωνίζεται να φέρει σε πέρας την αποστολή του και γι’ αυτό θα πρέπει να τύχει και αναγνώρισης, αλλά να του δοθούν και περισσότερα κίνητρα.
Η μετατροπή της ΕΦ σε ένα μικρό και ευέλικτο ημιεπαγγελματικό στρατό αποτέλεσε διακήρυξη πολλών προκατόχων σας, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος είναι πραγματικός ή απλώς αποτελεί μια διακήρυξη κενή περιεχομένου;
Η μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε έναν μικρό και ευέλικτο ημιεπαγγελματικό στρατό, όπως είπατε κύριε Καλατζή, είναι όσο επιβαλλόμενη όσο και η ανάγκη να περάσουμε από τις διακηρύξεις στα έργα.

Αίτημα άρσης εμπάργκο

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εδώ και δέκα χρόνια, είναι μέλος της ΕΕ και έχει εκφράσει πρόθεση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Γίνονται προσπάθειες για τερματισμό του εμπάργκο που τηρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ στην πώληση αμυντικού εξοπλισμού;
Το θέμα της άρσης του εμπάργκο έχει τεθεί και στο πιο υψηλό επίπεδο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάιντεν. Το έχω θέσει και εγώ σε συναντήσεις μου και θεωρώ ότι το αίτημα αυτό γίνεται πλέον κατανοητό. Είναι κάτι για το οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ και στα θέματα άμυνας και ασφαλείας. Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση, μπορώ να πω, στον τομέα αυτό. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, και η επίσκεψη την ερχόμενη βδομάδα του αναπληρωτή υφυπουργού Άμυνας κ. Townsend.
Πότε θεωρείτε ότι θα μπορούσε να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό; Ήταν η πρώτη δήλωση-δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας το βράδυ της εκλογής του και ήδη έχει περάσει σχεδόν ενάμιση χρόνος.
Κοιτάξτε, αυτό εξαρτάται και από την πολιτική συγκύρια. Αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο πως αυτή η κίνηση προσκρούει στην αντίδραση της Τουρκίας. Είναι όμως την ίδια ώρα δεδομένο επίσης, και καλά γνωστό σε όλους, ότι εμείς επιθυμούμε πραγματικά την ένταξη. Και αυτό σημαίνει στην πράξη πως δεν μας αναλογεί καμιά ευθύνη για τα εμπόδια που δημιουργούνται στην ομαλή συνεργασία ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω ακριβώς τη μη συμμετοχής της Κύπρου. Άρα σε διπλωματικό επίπεδο η πολιτική μας αυτή αποδίδει ήδη. Γιατί το βάρος της ευθύνης έχει μεταφερθεί αποκλειστικά στην Άγκυρα, ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως στρατηγικός εταίρος.

Όχι μόνο επιτήρηση. Θα ελέγχουμε την ΑΟΖ


Η οικονομική κρίση καθιστά απομακρυσμένη κάθε σκέψη για εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών με την αγορά νέων συστημάτων;
Εργαζόμαστε στο δοσμένο πάντα οικονομικό περιβάλλον και μελετούμε όλες τις προσφερόμενες επιλογές με στόχο τη μεγιστοποίηση της αμυντικής μας ικανότητας και την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.
Οι ανάγκες επιτήρησης της ΑΟΖ μπορούν να καλυφθούν με το υλικό που διαθέτει σήμερα η ΕΦ;
Η Εθνική Φρουρά διαθέτει δυνατότητες επιτήρησης της ΑΟΖ, οι οποίες να σημειώσω ότι κάλυπταν τις ανάγκες ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και πριν από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή. Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι ανάγκες μας έχουν αυξηθεί και γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε πολύ σύντομα να αποκτήσουμε τη δυνατότητα, όχι μόνο επιτήρησης της ΑΟΖ, αλλά και ελέγχου των περιοχών όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες αξιοποίησης του υποθαλάσσιου μας πλούτου.

Το πλοίο του Ομάν


Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το πλοίο που μας δώρισε το Ομάν, με δεδομένη την παλαιότητά του;
Με επισκέφθηκε πολύ πρόσφατα αρμόδιος υφυπουργός του Ομάν στο γραφείο μου, όπου συζητήσαμε το όλο θέμα ενδελεχώς και όπου επισήμως του επανέλαβα εκ μέρους της κυβέρνησης τις ευχαριστίες μας για την πολύ ευγενική δωρεά του πλοίου. Η εισήγησή μας είναι να γίνουν οι αναγκαίες μετατροπές πριν την παραλαβή του από μας, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστικές αποστολές. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πλοίο θα τύχει αξιοποίησης στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να ενισχύσουμε την ικανότητά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία να επιχειρούμε εντός της ΑΟΖ, αλλά ακόμα και στο πλαίσιο της συνδρομής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις περιπτώσεις εκκένωσης αμάχων από τη Μέση Ανατολή.
Έχει εγκαταλειφθεί η σκέψη για αγορά πλοίων ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ;
Συζητούμε όλες τις προσφερόμενες επιλογές, με βάση πάντα το δοσμένο οικονομικό πλαίσιο.

Αδειάζουν τα γραφεία


Προσφάτως εξαγγείλατε την πρώτη δέσμη μέτρων για την αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση στην ΕΦ. Συναντήσατε αντιστάσεις που έπρεπε να καμφθούν;
Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες, κύριε Καλατζή, νοοτροπίες δεκαετιών και είναι φυσικό να υπάρχουν αντιστάσεις. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με συνέπεια, επιμονή και μεθοδικότητα. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες με έργα, με πράξεις, και όχι με λόγια, ότι ο καθένας ανταμείβεται με βάση την αξία, τις ικανότητες και την προσφορά του και ότι έχουμε ένα κράτος δικαίου, όπου όλοι οι πολίτες είναι ισότιμοι έναντι του νόμου. Και ότι, βεβαίως, οι περιορισμένοι πόροι που διαθέτουμε κατανέμονται σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και όχι σ’ αυτούς που έχουν περισσότερες γνωριμίες. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Βάλαμε το πρώτο λιθαράκι, έχουμε όμως πολλή δουλειά ακόμα. Πρέπει να σημειώσω, ωστόσο, και να χαιρετίσω τη θετική και εποικοδομητική στάση του προέδρου και των μελών της επιτροπής Άμυνας, των οποίων ο ρόλος είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Η προσπάθεια για προώθηση της αξιοκρατίας δεν μπορεί άλλωστε παρά να είναι μια κοινή προσπάθεια.
Το αναμενόμενο ξεπάγωμα προαγωγών θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πυραμίδα της ΕΦ ή απλώς θα το αμβλύνει;
Το ζήτημα των προαγωγών που έχουν καθηλωθεί εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως υπουργού Άμυνας. Τα μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι - ούτε και οι ίδιοι βεβαίως θα πρέπει να θεωρούν ότι αποτελούν προέκταση της δημοσίας υπηρεσίας. Η πλήρωση κενών θέσεων και οι συνεπακόλουθες προαγωγές στον στρατό δεν σχετίζονται μόνο με την εύρυθμη λειτουργία και την απόδοση ενός οποιουδήποτε τομέα της δημόσιας διοίκησης. Σε ένα κατεξοχήν ιεραρχικό οργανισμό, όπως είναι ο στρατός, αυτό συνδέεται με την ίδια την οργανωτική δομή και υπόστασή του. Έχουμε κάνει ήδη, πρέπει να πω, ένα σημαντικό πρώτο βήμα με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασής μας για ξεπάγωμα 260 κενών θέσεων, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις βεβαίως, που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Βουλής. Με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, θα κάνουμε και το δεύτερο βήμα, με την προώθηση του νομοσχεδίου για τις προαγωγές που για χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια.
Πότε αναμένεται να μετακινηθούν από τα γραφεία οι αξιωματικοί που θα πρέπει να στελεχώσουν μάχιμες μονάδες;
Τις αμέσως επόμενες μέρες, κύριε Καλατζή.
Διαγνώστε τους λόγους για τους οποίους χρειάζονταν τόσα στελέχη σε γραφεία.
Λόγοι μπορεί να υπάρχουν πάντα. Σημασία έχει τι είναι αυτό που είναι καλύτερο για την Εθνική Φρουρά. Θεωρώ πως απ’ εδώ και πέρα θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα και να ενισχύσουμε τους αξιωματικούς που υπηρετούν στις μάχιμες μονάδες. Εκεί είναι που υπάρχει η μεγάλη ανάγκη. Απ’ εκεί και πέρα, καθιερώνουμε προσοντολόγιο για τις επιτελικές θέσεις, στις οποίες σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει μέγιστος χρόνος υπηρεσίας. Ειδικά στους τομείς των εξοπλισμών και προμηθειών υλικού, δηλαδή σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομική διαχείριση, μέγιστος χρόνος θητείας, με άμεση εφαρμογή, θα είναι τα τρία χρόνια.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

07/07/2014 - 10:13
http://dia-kosmos.blogspot.gr/