“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η κόρη του Τζορτζ Τσάντες ως μάρτυρας στη δίκη της 17 Νοέμβρη

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003

 Η Στέφανι Τσάντες, κόρη του Αμερικανού πλοιάρχου Τζορτζ Τσάντες, κατέθεσε την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου δικάζονται οι 19 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. 

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος, που παραπέμπεται για τη δολοφονία του Αμερικανού πλοιάρχου και του οδηγού του, Νίκου Βελούτσου, στο Ψυχικό, στις 15 Νοεμβρίου του 1983. Κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός, ενώ, σύμφωνα με το βούλευμα, παραμένουν άγνωστοι οι δράστες της διπλής δολοφονίας.

Η Στέφανι Τσάντες εξέφρασε την εκτίμηση, βάσει της δικογραφίας αλλά και δημοσιευμάτων του Τύπου, ότι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του πατέρα της είναι ο Αλ.Γιωτόπουλος, ενώ παραμένει ακόμη μυστήριο, όπως είπε, ποιοι έλαβαν μέρος στην ενέργεια αυτή.

 Η κ. Τσάντες ανέφερε ότι η οικογένεια του πατέρα της κατάγεται από την Ικαρία και όλοι ένιωθαν περήφανοι που ήταν Έλληνες. «Είχαμε μεγαλώσει έτσι, ώστε να νιώθουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. 

Η δολοφονία του πατέρα μου αφαίρεσε αυτή την περηφάνια» δήλωσε η μάρτυρας, η οποία πρόσθεσε πως τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της ένιωθαν φόβο να επισκεφθούν ξανά την Ελλάδα. Εξέφρασε την άποψη ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασφάλεια, δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου, ο οποίος της απάντησε: «Και εγώ πριν λίγα χρόνια έκανα βόλτες στην ταράτσα των Δίδυμων Πύργων. Δε μπορεί να μου λέει αυτά για την πατρίδα μου. Δε μπορούμε να γενικεύουμε τα πράγματα.

Η 17Ν είναι μια εγκληματική ομάδα και έχουμε κατηγορουμένους, που δεν ξέρουμε τι έχει κάνει ο καθένας. Να μη λέμε για την Ελλάδα γενικά ότι δεν είναι ασφαλής χώρα. Δεν το δέχομαι».

Η κ. Τσάντες αντέτεινε ότι η ίδια και η οικογένειά της περιμένουν το αποτέλεσμα αυτής της δίκης, για να νιώσουν ασφαλείς. Τότε παρενέβη ο εισαγγελέας κ. Λάμπρου λέγοντας: «Και εγώ αυτό περιμένω. Και θα δικαιώσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού».

 Στη συνέχεια, η μάρτυρας υποστήριξε πως η δολοφονία του Αμερικανού πλοιάρχου ήταν μια πράξη αντίδρασης στη μη απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα. Ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε για άλλη μια φορά τον Χριστόδουλο Ξηρό αν ήταν μέλος της 17Ν. Ο κατηγορούμενος απάντησε: «Απορώ τι χρειάζεται αυτή η δίκη, αφού έχετε σχηματισμένη πεποίθηση.

Πείτε μας την απόφαση να σηκωθούμε να πάμε κάτω να ησυχάσουμε». Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Κώστας Χρυσικόπουλος, ανέφερε ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν περιγράφεται πουθενά η συγκεκριμένη ενέργεια, για την οποία κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός ο πελάτης του.

Κατάθεση Ελένης Βελούτσου 

Στην συνέχεια, κατέθεσε η Ελένη Βελούτσου, κόρη του οδηγού του Τζ.Τσάντες, Νίκου Βελούτσου, η οποία χαρακτήρισε «ψυχοπαθολογικά άτομα» τα μέλη της 17Ν.

Η κ. Βελούτσου κατέθεσε ότι η δολοφονία του πατέρα της είχε οδυνηρές συνέπειες για την ίδια και την μητέρα της και προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου, η μάρτυρας τόνισε ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον θάνατο τόσων ανθρώπων. Όπως είπε, ενδεχομένως θα μπορούσε να αναγνωρίσει τη σκοπιμότητα βομβιστικών ενεργειών με υλικές μόνο ζημιές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί την αφαίρεση ζωής με οποιοδήποτε κίνητρο.

Αναφερόμενη στον συντάκτη της προκήρυξης για τη δολοφονία του Αμερικανού πλοιάρχου και του πατέρα της, η κ. Βελούτσου είπε ότι θεωρεί πως έχει πολιτική άποψη. Τόνισε ότι η οργάνωση δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου να μάθει τι δουλειά έκανε ο πατέρας της πριν τον καταδικάσει και συμπλήρωσε ότι θα ήθελε πολύ να μάθει ποιοι ήταν οι εκτελεστές της διπλής δολοφονίας.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κ. Βελούτσου, ο πρόεδρος ζήτησε να επιστρέψει στο βήμα η Στέφανι Τσάντες. Η μάρτυρας ρωτήθηκε αν κρίνει ότι οι προκηρύξεις της 17Ν περιέχουν πολιτικό λόγο.

 Η κ. Τσάντες απάντησε ότι οι προκηρύξεις είναι έκφραση κακοποιών που διαφωνούν με την κυβέρνησή τους. Σε ερώτηση του προέδρου αν οι προκηρύξεις χαρακτηρίζονται από εθνικιστική ή διεθνιστική αντίληψη, η μάρτυρας υποστήριξε ότι οι συντάκτες της είναι απλώς φιμωμένοι και δυσαρεστημένοι από την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των αμερικάνικων βάσεων. Σύμφωνα με την κ. Τσάντες, τα μέλη της 17Ν δεν ήθελαν να εργάζονται και για το λόγο αυτό έκαναν ληστείες.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε το λόγο αμέσως μετά την αποχώρηση της μάρτυρος και υποστήριξε ότι η επιλογή του Τζορτζ Τσάντες ήταν πολιτική. Όπως είπε ο κατηγορούμενος, ο πλοίαρχος πριν έρθει στην Ελλάδα είχε υπηρετήσει στην Ιταλία, όπου είχε επιληφθεί εκεί της εγκατάστασης πυραύλων πέρσινγκ.

Σε ερώτηση της έδρας από που γνωρίζει το στοιχείο αυτό, ο Δ.Κουφοντίνας αρκέστηκε να απαντήσει ότι είχε γραφτεί στον Τύπο. Ο γιος του πλοιάρχου Νίκολας Τσάντες, στην κατάθεσή του στο δικαστήριο περιέγραψε τις συνέπειες που είχε για την οικογένειά του η απώλεια του πατέρα του.

Η δίκη συνεχίζεται με ανάγνωση εγγράφων για την υπόθεση της διπλής δολοφονίας.

Αντιδράσεις για τον «Ταινία» Το λόγο για τον οποίο ο Πάτροκλος Τσελέντης είχε το προσωνύμιο «Ταινίας» θέλησε να μάθει ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι τον χαρακτηρισμό αυτό τού τον έδωσε ο Χριστόδουλος Ξηρός «επειδή μια φορά έφαγα περισσότερο από εκείνον».

 Η απάντηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Χρ.Ξηρού, ο οποίος χαρακτήρισε τον Π.Τσελέντη «ευφάνταστο» και είπε χαρακτηριστικά: «Έγινε μια δήλωση από τον Τσελέντη, ο οποίος για δικούς του λόγους, που γνωρίζετε πολύ καλά, ανέφερε ένα γεγονός που είναι παραμύθι τελείως. Αυτό δείχνει τι παράγει ο αντιτρομοκρατικός νόμος με τους ρουφιάνους που αναδεικνύει σε μάρτυρες και την απόλυτη ένδοια του δικαστηρίου που φέρνει ρουφιάνους για μάρτυρες».

Στη συνέχεια παρενέβη ο εφέτης κ. Σιδέρης, ο οποίος απάντησε στον Χρ.Ξηρό ότι εκείνος αναφέρθηκε πρώτος στο όνομα του Π.Τσελέντη, στην κατάθεσή του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Τότε ο Χρ.Ξηρός απάντησε: «Πώς να αναφερθώ σε άνθρωπο που δεν γνώριζα ποτέ μου; Τον προκαλώ να αποδείξει αν με γνώριζε».

Ο πρόεδρος, αμέσως μετά, κάλεσε τον Χρ.Ξηρό να μην υβρίζει και σχολίασε: «Αντιληφθείτε ότι οι δικαστές δεν έχουν σχέση με παραμύθια και Μινχάουζεν». Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση εγγράφων από τις δικογραφίες δέκα βομβιστικών επιθέσεων που είχε αναλάβει η 17 Νοέμβρη.

Οι συνολικά 20 μάρτυρες για τις υποθέσεις αυτές δεν προσήλθαν στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να διαταχθεί η προσαγωγή τους. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, καθώς αύριο, Παρασκευή, το δικαστήριο δεν θα συνεδριάσει λόγω της 24ωρης αποχής που έχει κηρύξει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο πρόεδρος έχει ζητήσει να παραβρεθούν τη Δευτέρα στο δικαστήριο οι μάρτυρες, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ, για την υπόθεση της Λουΐζης Ριανκούρ.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/