“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ο Σύριζα αποδίδει την τουρκική εισβολή (Κύπρος 1974) στην «ελληνική επεκτατική πολιτική στην Κύπρο» και τον «ελληνικό εθνικισμό»


του Ντίνου Αυγουστή*

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν οι απόψεις του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Μηλιού, για την εισβολή του 1974. 

Ο Γιάννης Μηλιός αποδίδει την τουρκική εισβολή στην «ελληνική επεκτατική πολιτική στην Κύπρο» και τον «ελληνικό εθνικισμό», ενώ  εγκαλεί τους «οικονομικά ευημερούντες» Ελληνοκυπρίους για καταπίεση των Τουρκοκυπρίων. 

Το κείμενο, που συνυπογράφουν οι Νάσος Θεοδωρίδης (μέλος του Συνασπισμού), Σίσσυ Βωβού (μέλος της ΑΚΟΑ) και Γιάννης Μηλιός, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ, υπάρχει στην προσωπική ιστοσελίδα του τελευταίου. Στα παραπάνω αντέδρασε με σκληρή ανακοίνωσή της η ΝΔ, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του συνεργάτη του κυρίου  Τσίπρα, καλώντας τον ίδιο να απαντήσει αν ταυτίζεται με αυτές τις απόψεις. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Γ. Μηλιός επιχείρησε να απαντήσει κατηγορώντας τη ΝΔ για μνημονιακή πολιτική, προσθέτοντας πως οι απόψεις του διαστρεβλώθηκαν (...) και ότι το κείμενο δημοσιεύτηκε προ 8ετίας. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα εξωφρενικά υποστηρίζει στο εν λόγω άρθρο, το οποίο να σημειωθεί αποτελεί απάντηση των συντακτών του στον κ. Κολοκασίδη, μέλος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που διαφωνεί με τις απαράδεκτες θέσεις τους.

Ιδού μερικά αποσπάσματα του επίμαχου κειμένου: 

«…το Κυπριακό αποτελεί το πεδίο άσκησης επεκτατικής πολιτικής του ελληνικού κράτους αλλά και διαφόρων φανερών και κρυφών κλάδων του παρακράτους, εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια…. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχιστεί η απομόνωση, και να τιμωρείται η τ/κ κοινότητα… Μα, μήπως ξέχασε ο σύντροφος, ότι η διχοτόμηση και η πράσινη γραμμή υπάρχει από το 1964, 10 χρόνια δηλαδή πριν από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Μήπως ξέχασε επίσης ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός των Τ/κ υπήρχε και καθ’ όλη αυτή τη 10ετία με την πολιτική του Μακαρίου; Μήπως ξέχασε το σχέδιο Ανάν, το 2004, που το κόμμα του, ενώ αρχικά είχε πει ότι ήταν θετικό αλλά ήθελε κάποιες εγγυήσεις, τελικά ζήτησε την καταψήφισή του από την Ε/κ κοινότητα...».

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ουδέποτε η Αθήνα εκπόνησε και έθεσε σε εφαρμογή οποιοδήποτε σχέδιο για το Κυπριακό! Αντιθέτως σε όλες τις δύσκολες στιγμές ακουγόταν η μόνιμη επωδός: Η Κύπρος κείται μακράν (ούτε την ΑΟΖ δεν τολμά να χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία). Μοιραία λοιπόν η Λευκωσία προκειμένου να δώσει οξυγόνο στην συνομιλίες, και ρεαλισμό επέδειξε, και απαράδεκτες υποχωρήσεις έκανε (εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή μεγάλου αριθμού εποίκων, κτλ.), χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία απολύτως ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Αμάν αδέλφια των Αθηνών! Είναι ιεροσυλία να προσάπτεται ευθύνες στην πλευρά μας για την πράσινη γραμμή, σήμα κατατεθέν του διαίρει και βασίλευε των Βρετανών! Εξού και ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολτ Γουίλσον με ΥΠΕΞ τον Τζέιμς Κάλαχαν (εργατική κυβέρνηση) στις 17 Ιουλίου 1974 έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στον σφαγέα Μπ. Ετζεβίτ (σοσιαλιστική τουρκική κυβέρνηση) και στην κουστωδία του σε γεύμα στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο να εισβάλει στην Κύπρο, φτάνει να μην ενοχλούσε τις βρετανικές βάσεις! Και η πολεμική τους αεροπορία μας βομβάρδιζε το 1974, παρέα με τους Τούρκους…

Ναι, η de-facto διχοτόμηση υπάρχει από το 1964, όταν μετά την πρόταση Μακαρίου για αναθεώρηση του εκτρωματικού Συντάγματος της Ζυρίχης (έτσι το χαρακτήρισε σύσσωμη η Ελληνική αριστερά το 1960), οι Τ/κ αντί να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζώστηκαν τα άρματα και με εντολές Ντενκτάς, κάτω από τις ιταμές απειλές της τρομοκρατικής του οργάνωσης ΤΜΤ, εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες και «μαντρώθηκαν» σε θύλακες αναμένοντας την ευκαιρία για ολοκλήρωση των διχοτομικών τους σχεδίων. Κάτι που έκαναν το 1974 ύστερα από την προδοσία και τα εγκληματικά λάθη των δικών μας ηλίθιων.

Δέστε ακόμα υπερπρονόμοια που απολαμβάνουν με αρωγό την Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία οι «απομονωμένοι» Τ/κ: ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντάξεις, βοηθήματα, διαβατήρια και ταυτότητες, χωρίς ωστόσο αυτοί να εκπληρώνουν οποιαδήποτε υποχρέωση προς το κράτος. Και κάτι τελευταίο: Ενώ οι συντάκτες του άρθρου από τη μια θεωρούν τον ελληνικό εθνικισμό ως υπεύθυνο για την τραγωδία στην Κύπρο, από την άλλη αποσιωπούν τις πάμπολλες ομολογίες, μεταξύ των οποίων και την πρόσφατη του Τούρκου στρατηγού (ε.α) Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, που το 2010, αποκάλυψε ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι δολοφονούσαν τους Τουρκοκύπριους και κατέστρεφαν τα τζαμιά για να προκαλέσουν τη ρήξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Υ.Γ.: Καημό που τον έχουν αλήθεια στο ΣΥΡΙΖΑ, για την απόρριψη του επαίσχυντου αγγλοαμερικανικού Σχεδίου Ανάν! Επιτέλους πότε θα σεβαστούν την ετυμηγορία του 76% του Κυπριακού Ελληνισμού; Και ολίγον Νταβούτογλου για επιδόρπιο: Η Τουρκία θα εισέβαλλε στην Κύπρο ακόμα και αν υπήρχε μόνο ένας Τουρκοκύπριος... διότι οι λόγοι της εισβολής ήταν πρωτίστως γεωστρατηγικοί και σχετίζονταν με την αμυντική πολιτική της Τουρκίας, και όχι με τα ανθρώπινα δικαιώματα που αρέσκονται να πιστεύουν αρκετοί «προοδευτικοί» αναλυτές.