“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Διεθνή Χρέη: Το συνολικό χρέος της Κινας εχει φτάσει το 2014 στο 282% του ΑΕΠ!...

ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ

Η συζήτηση στην χωρα μας ειναι το χρέος της Ελλάδας και το δικό μας θέμα μας καλύπτει την κατάσταση του χρέους των Κρατών διεθνώς. Ειναι χρήσιμο να δούμε που βρίσκεται το χρέος των άλλων για να έχουμε μια καλλιτερη αντίληψη του δικού μας χρέους. Η ανάλυση αυτη δεν γίνεται προς υπεράσπιση ή προβολή κάποιου συγκεκριμένου χειρισμού ή κάποιας λύσης για το Ελληνικό χρέος αλλα για να τοποθετηθεί αυτο στο διεθνές περιβάλλον.
Πάνω απο 200 κράτη στον πλανήτη ειναι χρεωμένα ή υπερχρεωμένα. Ο πλανήτης που ειναι ήδη πνιγμένος στο χρέος,χρεώνεται και κάθε μέρα περισσοτερο και με ταχύτερο ρυθμό.
Η Διεθνής εταιρία Συμβούλων McKinsey εξέτασε τα οικονομικά των 47 μεγαλυτέρων  χωρών και διαπίστωσε ότι απο το 2007 έως το 2014,το συνολικό χρέος των χωρών αυτών,Κρατικό Τραπεζικό,Εταιρικό και Νοικοκυριών αυξήθηκε άλλα 57 τρισεκατομμύρια δολάρια ,στο ιλιγγιώδες ποσό των 199 τρισεκατομμυρίων δολαριων με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,3% κατα μέσο όρο ,αλλα το Κρατικό χρέος των χωρών αυτών αυξήθηκε κατα 9,3 ετησίως απο 33 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2007 σε 58 τρισεκατομμύρια δολάρια το2014. Ετσι χωρες που μέχρι σημερα θεωρούσαμε ιδιαιτερα αξιοχρεες οπως η Ολλανδία και η Σουηδία,μπορεί και αυτές σύντομα να βρεθούν σε δυσκολία εξυπηρέτησης χρεών.

Η Ελλαδα και το ελληνικό χρέος ειναι αντικείμενα εργαστηριακών εξετάσεων και ανάπτυξης θεωριών, πόσο θα αντέξει ακόμη , πως θα γίνει ο χειρισμός του χρέους και αν αυτός ο χειρισμός θα ήταν πρότυπο για τον χειρισμό των χρεών και άλλων κρατών. Για όλα αυτα έχουν γράφει περισσοτερα κείμενα απο όσα ειναι τα χρεόγραφα του ελληνικού χρέους.
Και οσο όλοι παρακολουθούν το χρέος της Ελλάδας ,το χρέος που πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς ειναι το χρέος της Κινας γιατι αυτο μπορεί πραγματικά να ταράξει τον Πλανήτη.
Η Κινα ειναι η Οικονομια που κρατά σταθερή την Οικονομια του πλανήτη αγοράζοντας συνεχώς Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά Ομόλογα Κρατικού χρέους και στηρίζοντας την Ρωσική Οικονομια.

Οι αριθμοί της εξέλιξης του Κινεζικού χρέους στο σύνολο του,Κρατικό,Τραπεζικό,Εταιρικό και νοικοκυριών, ειναι εντυπωσιακοί .

Το 2000 το Κινεζικό χρέος ήταν 2,1 τρις δολάρια
Το 2014 το Κινεζικό χρέος ήταν 28,2 τρις δολάρια
Η Κινα ειναι παγιδευμένη οπως και η Ελλαδα σέ ενα μη εξυπηρετούμενο χρέος. Ομως έν αντιθέσει με την Ελλαδα πουθενά στον πλανήτη δεν βρίσκονται τα χρήματα για να αποπληρωθεί το χρεος της Κινας. Το συνολικό χρέος της Κινας εχει φτάσει το 2014 στο 282% του ΑΕΠ της χωρας και ανεβαίνει ταχύτερα απο το ΑΕΠ .

Οι Κινέζοι προσπαθούν να ξεφουσκώσουν συντεταγμένα την φούσκα που εχει δημιουργηθεί με τις παράλογες απαιτήσεις πίστωσης και τις παρατράπεζες. Αυτο ειναι σχεδόν αδύνατο να γίνει με ασφάλεια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κινας μείωσε τα αποθέματα ρευστού των Τραπεζών με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν περί τα 100 δις δολάρια επί πλεον ρευστοτητα προς την Οικονομια σε μια προσπάθεια ποσοτικής χαλάρωσης οπως κάνουν όλοι ,όμως η Αγορά δεν αντέδρασε ακόμη.

Αυτο που ειναι περισσοτερο ανησυχητικό ειναι ότι οπως φαίνεται η Κινα ετοιμάζεται,οπως πολλές άλλες χωρες,να υποτιμήσει το νόμισμα της. Ήδη η Κεντρική Τράπεζα της Κινας ετοιμάζεται να διευρύνει το εύρος διακύμανσης του νομίσματος της για να αντιμετωπίσει τον χειρότερο ρυθμό ανάπτυξης που εχει τα τελευταία 25 χρόνια,κάτω απο 7%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κινας,ζηλευτός για αλλα κράτη,εχει τόσες στρεβλώσεις λογω υπερεπενδύσεων σε αμφιβόλου ανταποδοτικότητας έργα,που δεν συνιστάται ως μέθοδος ανάπτυξης διεθνώς.

Ενα υποτιμημένο Γουάν θα βοηθήσει τις εξαγωγές και θα δώσει χρόνο στην Κυβέρνηση για την αναδιάταξη της Οικονομιας και το ξεφούσκωμα της φούσκας . Ομως η υποτίμηση του Γουάν θα σημάνει συναλλαγματικό πολεμο.

Εάν η Κινα υποτίμησει σημαντικά το νόμισμα της ,τότε όλη η Νοτιοανατολική Ασια συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και της Ινδιας θα ακολουθήσει.

Αυτο θα σημάνει πλανητικό πολεμο υποτιμήσεων,μηδενισμό των ήδη ασήμαντων επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως και η οικονομική αναταραχή θα ειναι τέτοια ωστε οι συνέπειες της χρεοκοπίας της Λεμαν Μπραδερς θα θεωρείται η εύκολη σε χειρισμούς περίοδος.

Οι αριθμοί ειναι αμείλικτοι για την Κινα. Οι εισαγωγές τον Ιανουάριο έπεσαν 20% έν σχέσει με τον ίδιο μήνα περισυ,οι εξαγωγές μειώθηκαν επίσης 3,2%.

Χωρίς να αμφισβητείται η μακροχρόνια πρόοδος της Κινας,η οποια εχει 3,6 τρις συναλλαγματικά διαθέσιμα,κυρίως σε δολάρια,ευρώ και χρυσο,την ίδια στιγμή η Κινα ειναι 93η παγκοσμίως σε κατα κεφαλή εισόδημα και πρέπει να ανεβεί 32% για να φθάσει τον παγκόσμιο μέσο όρο και τότε θα εχει φθάσει το ενα τρίτο του μέσου όρου του κατα κεφαλή εισοδήματος της Δυτικής Ευρωπης.

Υπάρχει ενα σημαντικό πρόβλημα στην στροφή που προσπαθεί ορθά να κάνει η Κυβέρνηση αυξάνοντας την εσωτερική κατανάλωση. Η αύξηση των εισοδημάτων οδήγησε σε μερική απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος διεθνώς και σε φούσκα ακινήτων με άγνωστο τέλος,διοτι το 50% του κινεζικού χρέους ειναι συνδεδεμένο με ακίνητα,οι τιμές των οποίων σε ορισμένες περιοχές του Πεκίνου και της Σαγκαης πλησιάζουν αυτές του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

Επίσης οι εταιρείες της έχουν εταιρικό χρέος 125% του ΑΕΠ ,ενα απο τα υψηλότερα στον Κοσμο.
Ο δανεισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξάνεται πολυ γρήγορα και έχουμε δει παγκοσμίως πολυ συχνά αδυναμία εξυπηρετήσεως αυτου του τύπου των δανείων απο το Βερολίνο έως το Ντητροϊτ.
Ο τραπεζικός και ιδίως ο παρατραπεζικός τομεας χρήζουν άμεσων επεμβάσεων κυρίως ως προς την διαφάνεια,αλλοιώς κινδυνεύουν με εντυπωσιακές χρεοκοπίες . Όλα αυτα οδηγούν σε μια σοβαρή ύφεση τα επόμενα χρόνια με άγνωστο βάθος και διάρκεια , ανεξάρτητα αν μακροχρόνια η Κινα θα εχει ανοδική πορεία.

Στην προσπάθεια της να συνεχίσει την αύξηση του ΑΕΠ και κυρίως να κρατήσει τον πληθυσμό της απασχολημένο,τώρα μάλιστα που η πραγματική ανεργία στην Κινα ξεπέρασε το 6% ,η Κινα συνέχισε τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Το 2014 η Κινα επένδυσε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, περισσοτερο απο το άθροισμα των επενδύσεων Αμερικής και Ευρωπης μαζί. Πως θα απορροφηθούν τα προϊόντα απο όλα αυτα τα νέα ναυπηγεία,χαλυβουργεία , χημικά εργοστάσια,εργοστάσια φωτοβολταϊκών,ηλεκτρονικών,ένδυσης και υπόδησης ειναι άγνωστο. Μια υποτίμηση του νομίσματος της για να βοηθηθούν οι εξαγωγές της θα έκανε μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα των γειτόνων της,οι οποίοι με την σειρά τους θα υποτιμούσαν για τον ίδιο λόγο τα νομίσματα τους.

Το πρόβλημα της Κίνας ειναι εικόνα του προβλήματος του πλανήτη.

Απο την τεράστια Οικονομια της Κινας μέχρι την μικρούλα Οικονομια της Ελλάδας ,όλοι έχουν δανειστεί περισσοτερο απο ότι μπορούν να αποπληρώσουν,η υπερχρέωση ειναι μόνο θέμα βαθμού.
Η κατάσταση αυτη του χρέους εχει βοηθήσει να αναπτυχθεί ενας ιδιότυπος Οικονομικός εθνικισμός οπου οποιαδήποτε έννοια αλληλεγγύης εχει χαθεί. 
Ο κύριος λόγος που δεν διαγράφεται το ελληνικό χρέος ειναι ότι τότε θα ακολουθήσουν το Ιταλικό και το Ισπανικό αφού μόνο τέσσερα κράτη στην Ευρωζώνη έχουν χρέος μικρότερο του 100% του ΑΕΠ και συνεπώς εξυπηρετησιμο τουλάχιστον θεωρητικά. 
Αφήνοντας προς στιγμή την Γερμανια, βλέπουμε ότι ακόμη και η Πορτογαλία που τώρα βγαίνει στις Αγορές ,έχοντας βγει εξω απο το Μνημόνιο , προτείνει να φύγει η Ελλαδα απο το ευρώ αν δεν πληρώσει το χρέος της, ξεχνώντας ότι σε λίγα χρόνια η ίδια η Πορτογαλία θα ειναι πάλι υπερχρεωμένη οπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χωρες.

Η μόνη λύση για το παγκόσμιο χρέος ειναι μια διεθνής αναδιάρθρωση των δανείων με μετασχηματισμό τους σε αδρανή κεφαλαια είς φύλαξην των Κεντρικών Τραπεζών. Η πρόκληση ειναι τεράστια. Οι πρώτοι ζημιωμένοι θα ειναι τα χρηματιστήρια τα οποια θα υποχωρήσουν σημαντικά και μεγάλε διεθνείς Τράπεζες που τότε θα φανεί η γύμνια τους.

Η αναδιάρθρωση αυτη δεν μπορεί να γίνει χωρίς την δέσμευση όλων ότι δεν θα υπάρξουν πλεον ελλείμματα και ποσοτικές χαλαρωσεις, πράγμα που θα σημαίνει μείωση της κατανάλωσης παγκοσμίως, πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, κατάρρευση των μετόχων των περισσότερων εταιρειών αφού σημαντικό μέρος των μέσων παραγωγής τους θα αδρανοποιηθεί και ο κύκλος εργασιών τους θα μειωθεί συμπαρασύροντας ετσι την οικονομική δραστηριότητα προς τα κάτω ,αλλα καθιστώντας την ασφαλή ως προς την κατάρρευση όλου του οικονομικού συστήματος.

Αυτο ειναι το πραγματικό σύνθετο κόστος της Οικονομικής εξυγίανσης, διοτι η σημερινή οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως στηρίζεται σε μια αύξηση της πίστωσης πολλαπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ ,που τελικά ειναι αδιέξοδη.

Ομως τα συμφέροντα ειναι τεράστια,ο συντονισμός όλων πολυ δύσκολος και συνεπώς ειναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις πριν επέλθει κάποιας μορφής καταστροφή.

Κάσσανδρος
http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments