“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Διάλεξη για την Ημέρα των ΑΝΖΑCs

Πρόκειται να δώσει η διακεκριμένη συγγραφέας και ιστορικός Δρ Μαρία Χιλ, την Πέμπτη, 23 Απριλίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για τη συμμετοχή της Αυστραλίας στις επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, το 1915, πρόκειται να δώσει η διακεκριμένη συγγραφέας και ιστορικός Δρ Μαρία Χιλ, την Πέμπτη, 23 Απριλίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ενασχόληση της Αυστραλίας με την εκστρατεία στην Καλλίπολη έχει δημιουργήσει μια παραποιημένη αναφορά για τον Μεγάλο Πόλεμο και τη συμβολή της Αυστραλίας σε αυτή, σημειώνει η Δρ Χιλ. Υπάρχει μια περιορισμένη αντίληψη για το ρόλο που διαδραμάτισε η επιχείρηση της Θεσσαλονίκης στη συμμαχική στρατηγική του πολέμου ή και η συμπεριφορά της Ελλάδας και του στρατού της κατά τη διεξαγωγή της εκστρατείας στην Καλλίπολη. Περισσότεροι από τετρακόσιοι πενήντα άνδρες και γυναίκες από την Αυστραλία υπηρέτησαν σε διάφορες μονάδες στη βόρεια Ελλάδα κατά την περίοδο 1914-1918, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις εμπειρίες τους στο μακεδονικό θέατρο του πολέμου.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες από την Αυστραλία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση αυτή. Περισσότερες από 360 υπηρέτησαν σε βρετανικά στρατιωτικά νοσοκομεία που βρίσκονταν κοντά στη Θεσσαλονίκη και στο νησί της Λήμνου. Όπως αυστραλιανά στρατεύματα είχαν ενσωματωθεί σε βρετανικές μονάδες, τίποτα δεν έχει γραφτεί μέχρι τώρα για τις πολεμικές εμπειρίες τους στους μολυσμένους από ελονοσία βάλτους της Βόρειας Ελλάδα.

Η Δρ Χιλ θα συζητήσει στη διάλεξή της τι αποκάλυψαν οι έρευνές της στην Αυστραλία, τη Βρετανία και την Ελλάδα για την επιχείρηση αυτή.

Η Δρ Μαρία Χιλ είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Συγγραφέων Νέας Νότιας Ουαλίας, επαγγελματίας ιστορικός με ειδίκευση στη στρατιωτική ιστορία, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Κρήτη του 1941. 

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και είναι η πρώτη ελληνικής καταγωγής ιστορικός της Αυστραλίας που έχει γράψει για τις επιχειρήσεις αυτές. Το βιβλίο της για τις επιχειρήσεις των Αυστραλών στην Ελλάδα και στην Κρήτη «Diggers and Greeks: The Australian Campaigns in Greece and Crete» προκρίθηκε το 2010 για τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Πρωθυπουργού του Κουίνσλαντ. Είναι επίσης συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου ιστορίας «Federation: Inclusion and Exclusion» για το υπουργείο Παιδείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, που τιμήθηκε με ένα πολιτειακό και ένα εθνικό βραβείο Πολιτειακό και ένα Εθνικό Βραβείο, ενώ της απονεμήθηκε και μετάλλιο της Κοινοπολιτείας για τη συμβολή της στην εκπαίδευση. Κατά το παρελθόν δίδαξε στην Στρατιωτική ακαδημία ADFA, συμμετείχε στην επιτροπή απονομής βραβείων ιστορίας του πρωθυπουργού Νέας Νότιας Ουαλίας, συμμετείχε ως κύρια ομιλήτρια στο Φεστιβάλ Συγγραφέων του Μπρίσμπαν και διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού. Αυτήν την περίοδο διεξάγει έρευνα για ένα νέο βιβλίο σχετικά με τις επιχειρήσεις των ΑΝΖΑΚ στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο 1915-1918.

Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη, 23 Απριλίου, στις 7.00μμ, στην αίθουσα διαλέξεων του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (Mezzanine, 168 Lonsdale Street, Melbourne).

H Οργανωτική Επιτροπή των Σεμιναρίων και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ευχαριστούν τους χορηγούς της διάλεξης κ.κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη και Δημήτρη Καλοδήμου.

Αν θέλετε να γίνετε χορηγός σε μία ή περισσότερες διαλέξεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οργανωτική επιτροπή στην διεύθυνση: info@greekcommunity.com.au ή τηλεφωνικά, στον αριθμό (03) 9662 2722.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/