Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Nomi Technologies Τα Super Markets σας παρακολουθούν

Η FTC κατάφερε να κινηθεί νομικά εναντίον μιας startup από τη Νέα Υόρκη (Nomi Technologies) που παρακολουθεί ύπουλα τις κινήσεις των Αμερικανών στα καταστήματα μέσω των σημάτων Wi-Fi των smartphones τους.


Η ρυθμιστική αρχή FTC δημοσίευσε ένα PDF στα τέλη του 2013 που ανέφερε πως η εταιρεία Nomi Technologies παραβίαζε τον νόμο χωρίς να ενημερώνει εκ των προτέρων τους αγοραστές.

Η κατασκοπευτική υπηρεσία της Nomi χρησιμοποιείται από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης (συνήθως Super Markets) για να αναλύσει ορισμένα δεδομένα. Οι διαχειριστές ήταν σε θέση σε όλα τα καταστήματά που χρησιμοποιούν Nomi Wi-Fi hotspots να εντοπίζουν όλους τους πελάτες που είχαν μαζί τους κινητές συσκευές, και να καταγράφουν την θέση τους.

Οι αγοραστές (πελάτες) αναγνωρίζονται από τις διευθύνσεις MAC των gadgets τους. Τα σημεία που συγκεντρώνονταν τα περισσότερα δεδομένα από τα ράφια. τους διαδρόμους, η ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, ήταν πάρα πολύ χρήσιμα για τους υπεύθυνους των καταστημάτων, καθώς τους δήλωναν πόσο καιρό περνούν στα καταστήματα οι πελάτες τους, που σταματούν, καθώς και τον αριθμό των ανθρώπων που περπατούν μπροστά από βιτρίνα χωρίς να εισέλθουν.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2013, η τεχνολογία της Nomi συγκέντρωσε εγγραφές από εννέα εκατομμύρια κινητές συσκευές. Μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η εταιρεία είχε 45 πελάτες που χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία.

Η Nomi αναφέρει ότι προσπαθεί για την ανωνυμία των πελατών περνώντας τις διευθύνσεις MAC μέσα από μια συνάρτηση κατακερματισμού, αλλά επειδή η κάθε διεύθυνση παράγει πάντα το ίδιο hash, κάθε αγοραστής είναι περισσότερο ή λιγότερο μονοσήμαντος στη βάση δεδομένων της εταιρείας.

Η Nomi ανέφερε ότι κάνει δεκτό το αίτημα από την FTC, ισχυριζόμενη ότι χρειάζεται ένας opt-out μηχανισμός για αυτούς που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει προστασία της ιδιωτικής ζωής σε αυτόν τον πλανήτη (!).

Η FTC ισχυρίζεται στην επίσημη καταγγελία της ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν και να αποφεύγουν την κατασκοπεία για να μην βρουν μπροστά τους μια ιστοσελίδα της Nomi Technologies που περιέχει τις διευθύνσεις MAC των συσκευών τους.

«Οι πράξεις και οι πρακτικές της Nomi, συνιστούν αθέμιτες ή δόλιες ενέργειες και πρακτικές που επηρεάζουν τις εμπορικές συναλλαγές κατά παράβαση του άρθρου 5(α) του νόμου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου,» αναφέρει η FTC.

Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/