“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ρωσσία: Το σύνταγμα της χώρας υπερισχύει του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το ρωσικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε χθες (14 Ιουλίου) ότι η εθνική νομοθεσία της χώρας θα πρέπει να υπερισχύει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δικηγόροι προειδοποίησαν ότι η νέα απόφαση δίνει ουσιαστικά στη Ρωσία το δικαίωμα να αγνοεί τις αποφάσεις του Δικαστηρίου που εδρεύει στο Στρασβούργο αν δεν είναι συμβατές με την εθνική νομοθεσία.

Το ρωσικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αποφάσεις του υπερισχύουν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ουσιαστικά επιβλέπει την τήρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η συμμετοχή της Ρωσίας στη διεθνή συμφωνία δεν σημαίνει απόρριψη της κρατικής κυριαρχίας», αναφέρει η απόφαση του πρόεδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Valery Zorkin.

«Η Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και οι νομικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βασίζονται σε αυτή δεν μπορούν να ακυρώσουν την υπεροχή του Συντάγματος».

Αν οποιαδήποτε απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κατά παράβαση της ρωσικής νομοθεσίας, η Μόσχα δεν θα πρέπει να ακολουθήσει αυτή την απόφαση «κατά γράμμα», τονίζει η απόφαση.

Ο Zorkin υποστήριξε η απόφαση ήταν σύμφωνη με την πρακτική των ανώτατων δικαστηρίων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Βρετανία.

Η απόφαση ήρθε μετά από ερώτημα Ρώσων βουλευτών αν η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η τρέχουσα πρακτική του να δίδεται προτεραιότητα στο διεθνές δίκαιο έναντι του ρωσικού είναι ενάντια στα συμφέροντα της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Vladimir Putin δήλωσε ότι η απόφαση είναι οριστική.

«Είναι μια απόφαση στην οποία δεν μπορεί να ασκηθεί προσφυγή, από όσο καταλαβαίνω», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Dmitry Peskov.

Η Ρωσία εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1996.

Έκτοτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει πλημμυρίσει με υποθέσεις από τη Ρωσία, με υπερασπιστές των δικαιωμάτων να κατηγορούν τη χώρα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε μια περίοδο, όπου η απομόνωση της Μόσχας από τη Δύση αυξάνεται συνεχώς κυρίως λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την ουκρανική κρίση.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

http://dia-kosmos.blogspot.gr/