“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ…ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Έντονοι διάλογοι μεταξύ του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου και του τουρκικού, με θέμα τους βομβαρδισμούς των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Aydınlık, δίνοντας άλλη μια διάσταση στο πολύπλοκο και εκρηκτικό πάζλ που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, όταν άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές των Τούρκων στο βόρειο Ιράκ το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε επείγων σήμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις επιδρομές. Ο λόγος που προέταξαν οι Αμερικανοί στους Τούρκους για να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές, ήταν πως στην περιοχή βρίσκονται Αμερικανοί στρατιωτικοί και κινδύνευαν να πληγούν από τα τουρκικά αεροπλάνα.

Η απάντηση των Τούρκων στις αμερικανικές απαιτήσεις ήταν άμεση ότι δεν θα σταματήσουν να βομβαρδίζουν βάσεις Κούρδων τρομοκρατών και παράλληλα ρώτησαν με την σειρά τους Αμερικανούς τι δουλειά έχουν Αμερικανοί στρατιωτικοί στις βάσεις των Κούρδων τρομοκρατών. Έτσι οι Τούρκοι δεν υπάκουσαν στις αμερικανικές εντολές και συνέχισαν τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται, να πληγούν περιοχές όπου βρίσκονταν και Αμερικανοί στρατιοτικοί στο βόρειο Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του αμερικανικού Πενταγώνου, όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα και ουσιαστικά ανέστειλε την συνεργασία στην προετοιμασία των δυο χωρών για κοινή στρατιωτική επέμβαση στην Συρία με σκοπό την δημιουργία ζώνης ασφαλείας..

Από την άλλη η Άγκυρα κατηγόρησε την αμερικανική πλευρά ότι με αμερικανικά οπλικά συστήματα εξοπλίζει το ΡΚΚ που πραγματοποιεί τις επιθέσεις του στο τουρκικό έδαφος με πολλά θύματα ανάμεσα τον τουρκικό στρατό.

Το θέμα είναι σε εξέλιξη και σίγουρα αυτή η «ρωγμή» στις σχέσεις Τουρκιάς – ΗΠΑ έδωσε άλλο ένα προσθετό ατού στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαδιμήρ Πούτιν, να προχωρήσει σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στην Συρία στο πλευρό του προέδρου Άσαντ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

http://dia-kosmos.blogspot.gr/