“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η Μόσχα αντιδρά στην "Υπερ- ειρηνική συνεργασία" και το "απορρητό" της

Μόνο φιλικά δεν βλέπει η Ρωσία το απόρρητο της οικονομικής συμφωνίας "Υπερ- ειρηνικής συνεργασίας" (Trans-Pacific Partnership (TPP)) και ελπίζει ότι η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί άμεσα ή τουλάχιστον θα πέσει φως στα περισότερα ''σκοτεινά'' σημεία της. Όλα αυτά σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος της Λατινικής Αμερικής του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Σχετινίν, ο οποίος εκφράζει στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ, το πόσο έχει θορυβήσει τη ρωσική πλευρά αυτή η συνεργασία.

Όλα ξεκίνησαν πρόσφατα, στις 5 Οκτωβρίου, όταν μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Εμπορίου δώδεκα χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού που καλύπτουν περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας(ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Βιετνάμ, Καναδάς, Μαλαισία, Μεξικό, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Χιλή) κατέληξαν σε μία ιστορική - κατ αυτούς- συμφωνία για την διεύρυνση των εμπορικών τους σχέσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, βασικός στόχος της συμφωνίας TPP είναι η κατάργηση των εμπορικών δασμών μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών σε αρκετούς τομείς. 

Ωστόσο η αντίδραση της Μόσχας είναι καταπέλτης.«Δεν έχουμε διαβάσει ακριβώς τι έχει υπογραφεί και ουσιαστικά κανείς δεν το έχει διαβάσει. Ως εκ τούτου, προκειμένου να εκτιμηθεί αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται. Πιστεύουμε ότι αφού κανείς δεν ξέρει τίποτα γι 'αυτό , αποτελεί έναν εξαιρετικά αρνητικό παράγοντα." Εξηγεί μεταξύ άλλων ο Σχετίνίν και συνεχίζει: "Είμαστε θορυβημένοι από το γεγονός ότι οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου αρχίζουν να διασπώνται σε περιφερειακές συμφωνίες, αντί των καθολικών κανόνων του διεθνούς εμπορίου και το ότι αυτό το ψηφιδωτό δημιουργείται από εντελώς διαφορετικές εμπορικές σχέσεις, χωρίς κανενός είδους ενιαίο παρονομαστή".

Παράλληλα συμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, είναι απαραίτητο να κατανοηθούν πλήρως οι μηχανισμοί της TPP και οι αρχές να έχουν μια πλήρη εικόνα των πιθανών εμποδίων για την εμβάθυνση της προόδου στην συνεργασία της Λατινικής Αμερικής και της Ρωσίας. Την ίδια ώρα εξέφρασε την απορία του για το γενονός ότι δύο βασικοί παίκτες απουσιάζουν από τη συμφωνία TPP, δηλαδή η Ρωσία αλλά και η Κίνα.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη προειδοποίηση από την ρωσική πλευρά. Μετά τις συνομιλίες για την TPP τον Οκτώβριο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναλύσει τη συμφωνία σε σχέση με τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Υπενθύμισε επίσης προειδοποίηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της ομιλίας Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου για τους κινδύνους που κεκλεισμένων των θυρών με τους εμπορικούς διακανονισμούς που συνεπάγεται, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να αντικαταστήσει τους μηχανισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και άλλων διεθνών εμπορικών κανονισμών.

zaharis@ellada- russia.gr

Λάμπρος Ζαχαρής

http://dia-kosmos.blogspot.gr/