“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Με το comeback του Γιόακιμ Φούχτελ αποκάλυψε και τα τηλεφώνημά του με τον Γερμανοτσολιά Τσίπρα

Του Δημήτρη Κουνιά-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ιδιαίτερα «ανθεκτικός» αποδεικνύεται ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Γιόακιμ Φούχτελ, καθώς, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας του από τα ελληνικά πράγματα, έκανε ηχηρή επανεμφάνιση. Συγκεκριμένα, εγκαινίασε στις αρχές του μήνα στο Βερολίνο την επανέναρξη των εργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, παρουσία 100 Ελλήνων δημάρχων, προαναγγέλλοντας συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων, εναλλακτικής ενεργειακής πολιτικής, προώθησης των startup σε τοπικό επίπεδο, αστικού τουρισμού, ένταξης μεταναστών στην τοπική κοινωνία και αγροτικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που είχε δημιουργηθεί τον Μάρτιο του 2010 για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, ύστερα από συμφωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Φορέα που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν αποδεχόταν, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον κ. Φούχτελ ανεπιθύμητο πρόσωπο.



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Τα χρόνια, όμως, πέρασαν και ο επιτετραμμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου δηλώνει ξανά παρών στις δομές συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, στην εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου ο κ. Φούχτελ αποκάλυψε ότι πριν από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές είχε μακρά συνομιλία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 


Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν διαρροές που μιλούν για διαφωνία με το είδος της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών που είχε συμφωνηθεί το 2010. Γι’ αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συμμετείχαν σχεδόν μόνο δήμαρχοι που προέρχονται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κανένας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Ελληνας πρέσβης στη Γερμανία. Επιπλέον, για πρώτη φορά δεν εκπροσωπήθηκε η ελληνική κυβέρνηση, με αρκετούς από τους συμμετέχοντες στο εν λόγω φόρουμ να υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από το δίκτυο, επειδή «προσάπτει στον εντεταλμένο της καγκελαρίου για θέματα της ελληνογερμανικής συνεργασίας, Γιόακιμ Φούχτελ, ότι δημιουργεί δομές παράλληλες προς τις δομές του ελληνικού κράτους». Παράλληλα, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμηνύσει ότι δεν έχει ανανεωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση που είχε συμφωνηθεί το 2010 μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Γιώργου Παπανδρέου. Με άλλα λόγια, η Ελληνογερμανική Συνέλευση, η λειτουργία της οποίας στηρίζεται σε αυτήν τη συμφωνία, βρίσκεται στον αέρα.

Ο κ. Φούχτελ, πάντως, θεωρεί ότι το εν λόγω φόρουμ συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, διαφημίζοντας τα επιτεύγματά του. Προ ημερών, κάνοντας τον απολογισμό για την έως τώρα πορεία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ανέφερε: «Τόσο το σχέδιο όσο και οι προσδοκίες επαληθεύθηκαν θετικά. Μια αρχικά μικρή σε εύρος προσπάθεια έχει μετατραπεί σε πρωτοπόρο εγχείρημα για την Ευρώπη. Αυτό προκύπτει από το ενδιαφέρον που έχουν δείξει και άλλες χώρες για μια τέτοιου είδους διμερή συνεργασία. Την τελευταία πενταετία είχαμε 440 ανταλλαγές ειδικών με την Ελλάδα, που κατάφεραν πολλά».

Παράλληλα, ο κ. Φούχτελ ισχυρίστηκε στην «Tagesspiegel» ότι η μακρά διακοπή των εργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης -η τελευταία έγινε πριν από δύο χρόνια- δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η συνεργασία είναι υπερκομματική κι αυτό ισχύει και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Πριν από τις εκλογές είχα μακρά συνομιλία μαζί του. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις παρατάξεις της γερμανικής Βουλής. Η συνεργασία με την Ανέτε Γκροτ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας, που προέρχεται από το (σ.σ.: αριστερό) κόμμα Die Linke, είναι εξαιρετική. Ο λόγος της διακοπής είναι απλός: Οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειάστηκε χρόνος μέχρις ότου όλα να πάρουν την τελική τους μορφή ύστερα από μεταρρυθμίσεις της διοικητικής διαίρεσης στην Ελλάδα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις χρειάστηκαν και στη Γερμανία χρόνο για να δρομολογηθούν και στην πράξη. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, η κοινή συνεργασία πήρε δυναμική (...) και σήμερα είναι μοναδική στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.



«Θυμήθηκε» να μιλήσει για παρανόηση

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Φούχτελ έκανε και αυτοκριτική σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και επιθέσεις εναντίον του, όπως όταν ο Γερμανός αξιωματούχος είχε πει ότι «τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση διεκπεραιώνουν δουλειές για τις οποίες στη Γερμανία χρησιμοποιούνται χίλιοι». «Υπήρξε παρανόηση, δεν επρόκειτο για προσωπική κριτική εναντίον μεμονωμένων υπαλλήλων, όπως εμφανίστηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά εναντίον ενός δυσκίνητου διοικητικού συστήματος», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση συμμετείχε το ένα τρίτο των 325 δημάρχων της Ελλάδας, εκπρόσωποι των περισσότερων περιφερειών και ειδήμονες σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που μαζί με περίπου 40 Γερμανούς δημάρχους και νομάρχες συζήτησαν την περαιτέρω μεταξύ τους συνεργασία. Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, δρ Νόρμπερτ Λάμερτ, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά του για την επανέναρξη των εργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στον κ. Φούχτελ αλλά και στον Γιώργο Πατούλη.

http://dia-kosmos.blogspot.gr/