“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η Άποψή Μας-Είναι και δικό μας θέμα

Σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον Ενικό», ο Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης, επέμεινε πρόσφατα στην άποψή του ότι οι διωγμοί και οι σφαγές των Ποντίων δε συνιστούν γενοκτονία. «Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν γενοκτονία», δήλωσε ο Υπουργός, πυροδοτώντας, έτσι, ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των Ελλήνων και όχι μόνο.

Τι εννοούμε, όταν μιλάμε για γενοκτονία των χριστιανικών λαών στην Οθωμανική αυτοκρατορία; Σε πρώτη φάση, την εξόντωση και τον διωγμό που ξεκίνησαν –βάσει οργανωμένου σχεδίου- οι Νεότουρκοι το 1915, κατά των Αρμενίων στη δυτική Αρμενία, την Καππαδοκία και την Κιλικία. Και σε δεύτερη φάση, την ολοκλήρωση της εξόντωσης και του διωγμού, από το 1916 μέχρι το 1923, του αρμενικού, του ελληνικού και του ασσυριακού πληθυσμού, στις υπόλοιπες μικρασιατικές περιοχές: στον Πόντο, στη δυτική Μικρά Ασία -στην ιστορική Ιωνία-, στην ανατολική Θράκη και για ακόμη μια φορά στην Κιλικία.


Αυτό σημαίνει γενοκτονία, είτε το παραδεχτούν είτε όχι οι πάσχοντες από τον πιο κομπλεξικό ρεβιζιονισμό της ιστορίας. Απλά και μόνο επειδή, σε χρόνο ρεκόρ, σε λιγότερο από μια δεκαετία, (σχεδόν) εξαφανίστηκαν ή ξεριζώθηκαν, από τα εδάφη όπου ζούσαν επί χιλιετίες, τρεις πανάρχαιοι λαοί. Και μαζί εξαφανίστηκε ο πολιτισμός, αλλά και η συλλογική και ατομική περιουσία τους. (Όταν λέμε σχεδόν, είναι επειδή ακόμα ζουν εκεί απόγονοί τους που εξισλαμίστηκαν και εκτουρκίστηκαν με τη βία, μόνο και μόνο για να γλυτώσουν το φρικτό θάνατο…)

Και ας αφήσουν τις δήθεν θεωρίες για να δικαιολογήσουν τις ψευδοεπινοήσεις τους περί «εθνοκάθαρσης» και όχι «γενοκτονίας». Μέχρι και ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος, στην ιστορικής σημασίας ομιλία του στις 12 Απριλίου 2015, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, μίλησε για τη «γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων».

Τα ιστορικά γεγονότα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση: το οργανωμένο τουρκικό σχέδιο γενοκτονίας των μη μουσουλμανικών λαών της Μικράς Ασίας και οι εκτελεστές του (από τους Νεότουρκους μέχρι τον Μουσταφά Κεμάλ) αποτελούν μια συνέχεια και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια συνολικά εγκληματική πράξη. Το να μην ονομάζεις τα πράγματα με το όνομά τους και να προσπαθείς να παραχαράξεις την ιστορία, τροφοδοτεί, θέλοντας και μη, τις θέσεις των αρνητών. Και αυτό ακριβώς συνέβη με τις δηλώσεις του κ. Φίλη. Η εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά δεν άργησε, με πρώτους τους πιο ακραίους εκπροσώπους της.

Όπως και να ‘χει, όταν τοποθετείται δημόσια ένας Υπουργός, οι δηλώσεις του δεν μπορεί να κρυφτούν πίσω από δημοσιογραφικές ή προσωπικές απόψεις. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον Υπουργό Παιδείας της χώρας, ο οποίος αμφισβητεί ένα ιστορικό γεγονός που το επίσημο κράτος έχει αναγνωρίσει ως γενοκτονία.

Οι περιβόητες δηλώσεις του κ. Φίλη μας αφορούν και μας αγγίζουν άμεσα, ως Έλληνες πολίτες και ως Αρμένιους της διασποράς. Αρκεί να υπενθυμίσουμε και την επίσημη αναγνώριση του Κοινοβουλίου της Αρμενίας, που ομόφωνα αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Πρόκειται για δικό μας θέμα, όπως και όλης της ανθρωπότητας.

http://www.armenika.gr/component/content/article/57-arxiki/701-2016-02-19-10-14-56

http://dia-kosmos.blogspot.gr/