Κυβέρνηση Σύριζα: Ο Σκουρλέτης ,η Σεισάχθεια, τα ΕΛΠΕ και το Ιράν

Ο Σκουρλέτης τώρα λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε ποτέ για σεισάχθειαΠ. Σκουρλέτης στο Bloomberg: Η Ελλάδα συζητά με το Ιράν τη συνεργασία στην αγορά φυσικού αερίου

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με το Ιράν για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τις ανάγκες της και να αποτελέσει πύλη εισόδου για τις εξαγωγές αερίου από την χώρα του Περσικού σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.


Το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών) και έχει αποθέματα αερίου, τα οποία η BP θεωρεί ότι είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Οι δύο χώρες συμφώνησαν τον Ιανουάριο για την παροχή αργού πετρελαίου από το Ιράν στην "Ελληνικά Πετρέλαια" (ΕΛΠΕ) και την αγορά επεξεργασμένων προϊόντων πετρελαίου από τα διυλιστήρια της εταιρείας, σημειώνει το Bloomberg. Αυτή η συμφωνία, που είναι πιθανόν η πρώτη τέτοια που έγινε με μία ευρωπαϊκή εταιρεία μετά την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία και στην αγορά του φυσικού αερίου, ανέφερε ο υπουργός.

"Είναι βέβαιο ότι το Ιράν θέλει να αρχίσει να πουλά το φυσικό αέριό του σε υγροποιημένη μορφή, χρησιμοποιώντας πλοία, και ενδιαφέρεται για την Ελλάδα", δήλωσε. Ο τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης στη Ρεβυθούσα αποτελεί ένα πιθανό σημείο εισόδου για το ιρανικό αέριο και ένα άλλο σημείο αποτελεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Το Ιράν ενδιαφέρεται και για τα δύο μέρη "για να εξάγει στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο κ.Σκουρλέτης.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης τον περασμένο μήνα θα τη βοηθήσει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της και να ενισχύσει τον ρόλο της ως περιφερειακού κόμβου διανομής ενέργειας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, ο Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, συζήτησε την πιθανή ενεργειακή συνεργασία με τον κ. Σκουρλέτη στις 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Ιρανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν μαζί με τη ΔΕΠΑ στην εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται την πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου και επαναεριοποίησής του στην Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε ο υπουργός. Η επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας θα έχει ολοκληρωθεί το 2017 και, με επαρκή επένδυση, η εγκατάσταση θα μπορούσε επίσης να διοχετεύσει αέριο σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, πρόσθεσε. Και οι δύο εγκαταστάσεις θα διασυνδεθούν με τα δύο διεθνή συστήματα αγωγών αερίου, τον σχεδιαζόμενο Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου. Η εξέταση, από την άποψη της αγοράς, του αγωγού που θα συνδέει τα συστήματα αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό τον μήνα. "Εάν αυτή δείξει ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο, θα ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης", τόνισε ο υπουργός.

Το Ιράν ενδιαφέρεται, επίσης, για τα ελληνικά διυλιστήρια, πρόσθεσε ο υπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει, είπε, να μειώσει το ποσοστό 35% των μετοχών που έχει στα ΕΛΠΕ, επομένως κάθε αγορά πακέτου μετοχών θα μπορούσε να γίνει μόνο από τους ιδιώτες επενδυτές στην εταιρεία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

******************************************************


ΕΛΠΕ: Επαναφέρει το Ιράν την πρόταση εξαγοράς μετοχών

Οι οφειλές των ελληνικών διυλιστηρίων στο Ιράν και ο διακανονισμός πληρωμής, αντικείμενο νέων δημοσιευμάτων στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων. Σε τι ποσό ανεβάζουν το χρέος οι Ιρανοί και τι λένε τα ΕΛΠΕ. Επαναφέρουν πρόταση εξαγοράς. Τι λένε οι Ιρανοί για περαιτέρω συνεργασία.

Σε 755 εκατομμύρια δολάρια ή περίπου 680 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζουν οι Ιρανοί τις υποχρεώσεις των ΕΛΠΕ προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας τους, για παραλαβές αργού που δεν πρόλαβαν να πληρωθούν λόγω του εμπάργκο. Επίσης, εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας για νέες παραλαβές αργού, αναμένοντας τον βαθμό ανταπόκρισης των ΕΛΠΕ στις υποχρεώσεις τους.

Τα παραπάνω δημοσιεύονται σε νεότερο ρεπορτάζ του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και στελεχών της NIOC, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αφορμή, πέραν του ότι το πρώτο φορτίο ιρανικού αργού θα φτάσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα αποτελείται από ένα εκατομμύριο βαρέλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Ιρανικό Πρακτορείο, και τα οποία αποδίδει στον Ιρανό υπουργό πετρελαίου Bijan Zanganeh, οι οφειλές των ΕΛΠΕ ανέρχονται σε 755 εκατομμύρια δολάρια (περ. 686 εκατομμύρια ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία).

Από την πλευρά των ΕΛΠΕ πάντως, πηγές της εταιρείας με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr ανέβαζαν το ύψος της οφειλής στα 650 εκατομμύρια, τονίζοντας μάλιστα ότι το ποσό αυτό είναι συμφωνημένο ότι έχει πληρωθεί και δεσμευτεί η πρώτη δόση των 100 εκατομμυρίων και ότι η μόνη εκκρεμότητα που δεν επιτρέπει την είσπραξη του ποσού από του Ιρανούς αφορά στην εναρμόνιση των ιρανικών τραπεζών με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, θέμα ωστόσο στο οποίο δεν εμπλέκονται τα ΕΛΠΕ.

Σημειώνεται ότι βάσει του MOU που υπεγράφη, η αποπληρωμή της οφειλής θα γίνει σε τέσσερα χρόνια με πληρωμές και εν μέρει με την προμήθεια στο Ιράν έτοιμων προϊόντων (βενζίνες, ντίζελ κ.ά.), αλλά και υπηρεσιών engineering μέσω της θυγατρικής των ΕΛΠΕ, ΑΣΠΡΟΦΟΣ.

Επιφυλακτικότητα

Πάντως παρά τη συμφωνία και το πανηγυρικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί, δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ιρανικής κρατικής εταιρείας NIOC Roknodin Javadi δείχνουν κάποια επιφυλακτικότητα ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Δηλαδή παρά το ότι καταφθάνει ήδη το πρώτο φορτίο ιρανικού αργού, και όλα δείχνουν να κινούνται ομαλά, ο κ. Javadi σε δηλώσεις του στο πρακτορείο σημειώνει με νόημα: «Χρειάζεται να δούμε πώς τα ελληνικά διυλιστήρια θα ανταποκριθούν στις προηγούμενες υποχρεώσεις τους, προτού προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασίες».

Με την ευκαιρία, η ιρανική πλευρά υπενθυμίζει την πρότασή της για είσοδο ιρανικής εταιρείας και συγκεκριμένα της Tadbir Energy Development Group στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών διυλιστηρίων, θέμα το οποίο είχε συζητηθεί μεταξύ κυβερνητικών στελεχών των δύο πλευρών, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια. Σημασία έχει πάντως ότι οι Ιρανοί με κάθε ευκαιρία επαναφέρουν το θέμα, ενώ όπως είναι γνωστό, η προοπτική πώλησης των μετοχών που έχει το Ελληνικό Δημόσιο στα ΕΛΠΕ (περ. 36%) αν και «εν υπνώσει», δεν έχει εγκαταλειφθεί εντελώς.

Μιχάλης Καϊταντζίδης
kamich@euro2day.gr

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως γίνεσαι ΠΡΟΔΟΤΗΣ; Η κα Μακρή αποκάλυψε τι έγινε στην συνεδρίαση της Κ.Ο. όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Αυτοί είναι οι 5 υποστηρικτές της 17 Νοέμβρη στον ΣΥΡΙΖΑ"

Η Σία Αναγνωστοπούλου «βόλεψε» και τον σύζυγό της ως… Διευθυντή

Τα Αρχεία της KGB - Απόρρητος Φάκελος JFK 1999 -Συνωμοσία για φόνο:

ΝΑΤΟ: Ξεσπάει πόλεμος στα Βαλκάνια...και το Σχέδιο Φαιδώρα!...

ΕΒΡΑΙΟΙ!....ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ