TTIP-Οι ΗΠΑ θα καθορίζουν και τη νομοθεσία της ΕΕ

TPP KAI TTIP ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ -Brussels Forum 2016
Περαιτέρω περιθωριοποίηση των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και το νομοθετικό έργο προβλέπεται, σύμφωνα με οργανώσεις κατά της συμφωνίας, σε έγγραφα που διέρρευσαν από τις μυστικές συνομιλίες για την υπογραφή της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «Independent» αφορούν το μέρος της συμφωνίας για τη «ρυθμιστική συνεργασία», το οποίο ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίζεται η ευθυγράμμιση των νομοθετικών ρυθμίσεων για το εμπόριο και για όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτό, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά και την οργάνωση Παρατηρητήριο της Εταιρικής Ευρώπης (CEO), στα έγγραφα αυτά περιγράφεται μια δαιδαλώδης διαδικασία για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, η οποία στην ουσία απαγορεύει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρόταση να κινείται προς κατεύθυνση αντίθετη με τα συμφέροντα των αμερικανικών μεγάλων επιχειρήσεων και των ΗΠΑ. 

Πιο συγκεκριμένα εκχωρεί το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίζει σε ποια σημεία πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις ΗΠΑ και έτσι δίνει το δικαίωμα στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, αλλά και στα μεγάλα επιχειρηματικά λόμπι, να καθορίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν ακόμη αυτή φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο ή στα εθνικά Κοινοβούλια. Στο κείμενο αναφέρεται ότι βιομηχανικές ενώσεις και μεγάλες εταιρείες θα έχουν λόγο στις νομοθετικές ρυθμίσεις καταθέτοντας «ουσιαστικές προτάσεις» στην ατζέντα πάνω στην οποία θα εργάζονται οι Αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε: «Αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν βάση και δεν αντικατοπτρίζονται στην ευρωπαϊκή πρόταση για την απλοποίηση των κανόνων για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Το κείμενο για τη -ρυθμιστική συνεργασία- σύντομα θα δημοσιευθεί επισήμως ούτως ώστε όλοι να δουν ότι αυτή η υποτιθέμενη ανάλυση είναι πλήρως εσφαλμένη και παρουσιάζει μια απολύτως προκατειλημμένη άποψη για το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αγνοώντας την πραγματικότητα των κειμένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ρυθμιστικές Αρχές και όχι οι διαπραγματευτές εμπορικών συμφωνιών θα συνεχίσουν να ηγούνται των πρωτοβουλιών ρυθμιστικής συνεργασίας εντός της ΕΕ και των ΗΠΑ».

Τι λένε οι οργανώσεις

Από την πλευρά τους πάντως οι οργανώσεις CEO και Global Justice Now υποστηρίζουν ότι τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν την άποψη ότι οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ αναλαμβάνουν έναν «ύποπτο ρόλο» στο πώς νομοθετούν οι Βρυξέλλες, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ισχύ του Ευρωκοινοβουλίου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του στην «Independent» ο Κένεθ Χάαρ, ερευνητής της CEO: 
«Η αποφασιστικότητα με την οποία ΕΕ και ΗΠΑ βάζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις στην καρδιά της λήψης αποφάσεων, αποτελεί άμεση απειλή στις δημοκρατικές αξίες. Αυτό το έγγραφο αποκαλύπτει πως η "ρυθμιστική συνεργασία" του TTIP διευκολύνει την άσκηση επιρροής από πλευράς των μεγάλων επιχειρήσεων και των ΗΠΑ στο νομοθετικό έργο πριν ακόμη αυτό παρουσιαστεί στα Κοινοβούλια».

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/oi_ipa_tha_kathorizoun_ti_nomothesia_tis_ee-64348677/

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/03/blog-post_973.html#more

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Σία Αναγνωστοπούλου «βόλεψε» και τον σύζυγό της ως… Διευθυντή

ΝΑΤΟ: Ξεσπάει πόλεμος στα Βαλκάνια...και το Σχέδιο Φαιδώρα!...

ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!....

Τα Αρχεία της KGB - Απόρρητος Φάκελος JFK 1999 -Συνωμοσία για φόνο:

ΕΒΡΑΙΟΙ!....ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ