“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

USA: Ανύπαρκτο Κράτος...STATE NGOs: Περιμένουν από τις ΜΚΟ του Τζώρτζ Σόρος να τους επιβεβαιώσει τις Γενοκτονίες του ISIS;

Διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος γενοκτονία; Το State Department δεν έχει αποφασίσει ακόμα


Μετάφραση / Επιμέλεια : Δανάη Κατσέα-Σαράντου
John Hudson, Foreign Policy, 16/3/21016

Η κυβέρνηση Οbama θα χάσει λογικά την προθεσμία που της έχει δοθεί μέχρι τον Μάρτιο ώστε να διακηρύξει εάν η βία του ISIS βία κατά των χριστιανών, των Yazidis και των άλλων μειονοτήτων, μετράει ως γενοκτονία.

Mε αυτή την κίνηση που έχει ήδη εξαγριώσει τους νομοθέτες των ΗΠΑ, το State Department δήλωσε την Τετάρτη ότι πιθανόν θα χάσει την προθεσμία του Κογκρέσου στις 17 Μαρτίου, όπου θα δήλωνε επίσημα εάν το Ισλαμικό Κράτος έχει προβεί σε γενοκτονία κατά των Χριστιανών και των άλλων μειονοτήτων στο Ιράκ και τη Συρία.


Ο εκπρόσωπος του State Department, Mark Toner είπε ότι η ΗΠΑ χρειάζεται ''επιπλέον χρόνο ... προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο τεκμηριωμένη απόφαση, βασισμένη στα γεγονότα'', αλλά θα έχει σίγουρα μια απάντηση σύντομα.

"Καθορισμός τέτοιων ειδών νομικών ορισμών, όπως η γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απαιτεί μια πολύ λεπτομερή, και αυστηρά νομική ανάλυση," δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση Τύπου.
Κάθε κίνηση από την κυβέρνηση Οbama ώστε να κατονομαστεί επίσημα η οργανωμένη βία του ισλαμικού κράτους σε βάρος των χριστιανών, των Yazidis και άλλων μειονοτήτων - η οποία περιλαμβάνει βασανιστήρια, αποκεφαλισμούς, σταυρώσεις, και τη διαδεδομένη σεξουαλική δουλεία - θα φέρει σε δύσκολη θέση τους ηγέτες των δύο κομμάτων κατά την διάρκεια των εν εξελίξει συζητήσεων για τη Συρία.

Αυτό συμβαίνει γιατί η χρήση της λέξης από ''Γ'' θα παρέχει τροφή για τους νομοθέτες ώστε να πιέσουν για μια πιο επιθετική στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή - πολλοί από τους οποίους είναι οι Ρεπουμπλικάνοι. Ταυτόχρονα, μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υποστηρίξουν και να επιζητήσουν μια πιο ήπια και φιλόξενη πολιτική για τους πρόσφυγες - ένα ζήτημα που επικαλούνται πιο συχνά οι Δημοκρατικοί.

Ανεξάρτητα από αυτό, μια δικομματική ώθηση για την διακήρυξη της γενοκτονίας έχει ήδη προετοιμαστεί εδώ και μήνες στο Κογκρέσο, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Συρία ανεβαίνει σε τουλάχιστον 270.000 άτομα. Εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.


Τη Δευτέρα το βράδυ, η Βουλή ψήφισε 393-0 κατά στο να διακηρυχτούν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους εναντίον στις θρησκευτικές μειονότητες ως γενοκτονία, παρά τις διαδεδομένες συζητήσεις για το τί συνέπειες θα αποφέρει ο χαρακτηρισμός αυτός στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. 

Αυτό ακολούθησε το μέτρο ενός προϋπολογισμού που περάστηκε μήνες πριν, που είχε αναθέσει στον υπουργό John Kerry να ενημερώσει το Κογκρέσο μέχρι τις 17 Μαρτίου,κατά πόσον ή όχι οι θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν γενοκτονία.

Ως απάντηση στην καθυστέρηση της Τετάρτης, ο Ρεπουμπλικάνος Chris Smith, πρόεδρος της Παγκόσμιας Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στο Foreign Policy ότι «η αδυναμία του Οbama να ηγηθεί και να πεί την αλήθεια σχετικά με αυτή τη γενοκτονία είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο αμφισβητούν την αποφασιστικότητά μας και εχθροί μας, μας βλέπουν ως αδύναμους. "

Η συζήτηση για την γενοκτονία δεν είχε γίνει κομβικό σημείο των προεδρικών εκστρατειών του 2016, παρ'όλα αυτά όμως και η Hillary Clinton, η Δημοκρατική πρωτοπόρος, αλλά και ο γερουσιαστής Marco Rubio, ο οποίος παραμερίστηκε από το Ρεπουμπλικανικό αγώνα την Τρίτη, έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο για να περιγράψουν τις επιθέσεις του ΙSIS στις μειονότητες.

Το άγχος των Ρεπουμπλικάνων για την αντιμετώπιση των Χριστιανών στο Ιράκ και τη Συρία έχει οδηγήσει ορισμένους από αυτούς να προτείνουν αμφιλεγόμενα μέτρα. Πριν σταματήσει την εκστρατεία του, ο πρώην Κυβερνήτης της Jeb Bush δήλωσε ότι oι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτρέπουν μόνο σε Χριστιανούς πρόσφυγες να εισέρχονται, αν και ήταν εμφανώς άβολη η θέση του όταν πιέστηκε να δώσει έναν τρόπο με τον οποίον θα διωχθούν οι μη Χριστιανοί.

Εκτός από τον Bush, o γερουσιαστής Τed Cruz έχει επίσης προτείνει κάποιες ''θρησκευτικές δοκιμασίες'' για τους πρόσφυγες ώστε να διωχθούν οι μη χριστιανοί.

Αφού εγκρίθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή τη Δευτέρα , ισχυροί νομοθέτες όπως ο Καλιφορνέζος Ρεπουμπλικάνος Ed Royce, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κάλεσε τη διοίκηση να αλλάξει γρήγορα γνώμη.

"Το ISIS είναι ένοχο για γενοκτονία", δήλωσε ο Royce. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος η διοίκηση να εθελοτυφλεί μπροστά σε αυτή την και εις βάρος μας γενοκτονία."

Την Τετάρτη, ο Toner, δήλωσε ότι "ο όλοι ... σε όλο τον κόσμο» είναι συγκλονισμένη από τις φρικτές πράξεις του Ισλαμικού Κράτους», αλλά σημείωσε ότι Kerry χρειάζεται περισσότερο χρόνο, δεδομένης της τεράστιας βαρύτητας και των πιθανών συνεπειών μιας τέτοιας δήλωσης, περί γενοκτονίας.

''Ο γραμματέας κάλεσε την ομάδα του εδώ στου υπουργείο, καθώς και την ευρύτερη κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και ακόμη και την κοινότητα των ΜΚΟ, για να του παρέχουν όσες το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην καλύτερη δυνατή απόφαση", δήλωσε ο Toner. "Και αν αυτό καθυστερεί τη διαδικασία, πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο."


foreignpolicy.com/2016/03/16/is-the-islamic-state-committing-genocide-the-state-dept-hasnt-decided/

Πηγή


Comments