Ρωσία-Ισραήλ (Avigdor Lieberman)

Ο Νετανιάχου μάλλον θα δώσει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ στον Avigdor Lieberman, ο οποίος είναι πιο δεξιός από τον Νετανιάχου, είναι Ρωσοεβραίος, μετανάστευσε στο Ισραήλ από την Ρωσία σε ηλικία 20 ετών, και αντλεί ψηφοφόρους από τα 1.6 εκατομμύρια Ρωσοεβραίων που μετανάστευσαν στο Ισραήλ μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Με πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον Πούτιν, ο Lieberman είχε δηλώσει ως παρατηρητής των Ρωσικών εκλογών το 2011 ότι οι εκλογές ήταν καθαρές, ενώ οι Αμερικανοί κατηγορούσαν τον Πούτιν για παρεμβάσεις, εκνευρίζοντας πολύ κόσμο στο Ισραήλ. Τον Νοέμβριο του 2015 δήλωσε ότι ο Νετανιάχου και ο Υπουργός Άμυνας Yaalon πρέπει να πάνε στην Ρωσία να τους κάνει ο Πούτιν μάθηα για το πως πρέπει να προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα.

Νομίζω ότι η επιλογή του Lieberman, ενός πολιτικού πολύ αγαπητού στην Ρωσία, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Lieberman είναι κόκκινο πανί στην Αίγυπτο, γιατί το 2009 είχε πει να πάει στον διάολο ο τότε σοσιαλιστής Αιγύπτιος πρόεδρος Μουμπάρακ. To 2001 είχε επίσης πει ότι το Ισραήλ έπρεπε να βομβαρδίσει το Αιγυπτιακό φράγμα Aswan.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι δυσαρεστήθηκε πάρα πολύ από την επιλογή του Νετανιάχου για το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, και εξέφρασε την δυσαρέσκεια του. Μέχρι πρόσφατα οι Αιγύπτιοι και οι Σαουδάραβες είχαν έναν κοινό εχθρό, την Τουρκία, αφού οι σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας ήταν πολύ κακές μέχρι τον θάνατο του Σαουδάραβα Βασιλιά Abdullah, και οι δύο χώρες σκοτώνονταν ακόμη και στην Συρία και το Ιράκ.

Μετά την αντικατάσταση του Abdullah από τον Βασιλιά Salman τον Ιανουάριο του 2015, οι Σαουδάραβες χαλάρωσαν την στάση τους απέναντι στην σοσιαλιστική Ισλαμιστική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και έδωσαν στην Τουρκία πολλά δισεκατομμύρια, και οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν πάρα πολύ, και υποτίθεται ότι θα λειτουργούν πλέον ως ενιαίο μέτωπο στην Συρία.. Να δούμε βέβαια πως θα πάει το πράγμα, γιατί ο Ερντογάν θέλει την Σαουδική Αραβία τελείως τσιράκι της Τουρκίας. Διαμαρτύρεται ακόμη και επειδή υπάρχει η Arab League, στην οποία η Σαουδική Αραβία έχει ηγετική θέση.


Τέλος πάντων όμως, όταν οι Σαουδάραβες και οι Αιγύπτιοι έπαψαν να έχουν την Τουρκία ως κοινό εχθρός, δεν είχαν πια κανέναν κοινό εχθρό, γιατί οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με το Ιράν, πέρα από το ότι το Ιράν στηρίζει μαζί με την Τουρκία στην Αίγυπτο την σοσιαλιστική Ισλαμιστική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Αλλά αν τα έσπαγε η Αίγυπτος με την Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος θα μπορούσε να τα βρει με το Ιράν. Επίσης, στην Συρία η Αίγυπτος βλέπει θετικά την Ρωσική παρουσία που πιέζει την Τουρκία, αφού η Αίγυπτος δεν ενδιαφέρεται για τα Αραβό-Τουρκικά δίκτυα (Κατάρ-Τουρκία).

Υποτίθεται ότι με τα δισεκατομμύρια που πρόσφατα η Σαουδική Αραβία έδωσε στην Αίγυπτο, η Αίγυπτος θα στηρίξει την Σαουδική Αραβία εναντίον του Ιράν, και ενδεχομένως να στηρίξει την Σαουδική Αραβία και στην Συρία. Για να στηρίξει όμως η Αίγυπτος την Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να χρειαστεί να πάει και λίγο κόντρα στην Ρωσία. Άλλωστε όταν η Αίγυπτος τα έσπασε με τις ΗΠΑ, επειδή οι ΗΠΑ δεν στήριξαν τον Μουμπάρακ όταν η Τουρκία και το Κατάρ στήριξαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο (Μόρσι), η Αίγυπτος άρχισε να αγοράζει όπλα από την Γαλλία, ώστε να έχει τους Γάλλους στο πλευρό της.

Μην ξεχνάτε ότι η Γαλλία έχει πολύ εχθρικές σχέσεις με την Τουρκία, ενώ η Ρωσία θα μπορούσε να τα βρει με την Τουρκία λόγω του φυσικού αερίου. Άρα μετά το τσούγκρισμα με τις ΗΠΑ, η Γαλλία ταιριάζει περισσότερο στην Αίγυπτο. Επίσης η σύμμαχος της Αιγύπτου Γαλλία, για να στηρίξει τους συμμάχους της Άραβες, είναι φανατικά κατά του Άσαντ στην Συρία. Άλλωστε η Γαλλική Total συμμετέχει σε πολλά projects στον Περσικό Κόλπο, και φαντάζομαι ότι θα είχε σημαντικό ρόλο σε κάποιον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας. Το πράγματα βέβαια έμπλεξε τώρα, γιατί οι Γάλλοι έχουν αρχίσει να μπλέκονται και στα ενεργειακά projects του Ιράν. Αλλά η Γαλλία θεωρείται σύμμαχος των Αράβων, και λογικά θα εξακολουθήσει να ζητάει την απομάκρυνση του Άσαντ στην Συρία.Το θέμα για τους Ισραηλινούς είναι ότι συνεργάζονται με τους Σαουδάραβες εναντίον των Ιρανών, και με τους Αιγύπτιους εναντίον των Τούρκων. Οι Σαουδάραβες, οι Αιγύπτιοι και οι Ισραηλινοί προσπαθούν να σχηματίσουν έναν αμυντικό άξονα. Οι Σαουδάραβες τα έχουν βρει με τους Τούρκους προς το παρόν, και άρα είναι για τους Ρώσους ένας πιθανός αντίπαλος. Αν οι Αιγύπτιοι ακολουθήσουν το παράδειγμα των Σαουδαράβων, όπως κάνουν και οι Γάλλοι, με το αζημίωτο βέβαια, ο άξονας Αίγυπτος-Ισραήλ-Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να είναι ένας αντιρωσικός άξονας στην Συρία.

Νομίζω ότι με το να βάλει ο Νετανιάχου για Υπουργό Άμυνας κάποιον προσωπικό φίλο του Πούτιν, ο οποίος είναι και κόκκινο πανί για τους Αιγυπτίους, δείχνει στους Ρώσους ότι οι Ισραηλινοί έχουν ως προτεραιότητα τους Ρώσους και όχι τους Αιγυπτίους ή τους Σαουδάραβες. Πολύ δύσκολες ισορροπίες στην Μέση Ανατολή.

Με επιφύλαξη αυτά που λέω, αλλά νομίζω ότι επιλογή του Lieberman είναι ένα μήνυμα προς την Ρωσία, γιατί οι Ισραηλινοί γνώριζαν πολύ καλά ότι θα εκνευρίσουν τους Αιγυπτίους με αυτή την επιλογή, την στιγμή που έχουν πάρα πολύ στενή συνεργασία με τους Αιγύπτιους εναντίον της Τουρκίας. Ίσως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δικαιολογούν αυτή την επιλογή που δεν γνωρίζω. Αλλά νομίζω ότι και αυτά που λέω αποτελούν μέρος της εξήγησης.

Υστερόγραφο

Ωραίο άρθρο της World Tribune. Το άρθρο γράφει για την απόφαση του Νετανιάχου να αντικαταστήσει τον φιλο-Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Yaalonμε τον φιλο-Ρώσο Lieberman. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι επειδή ο Ομπάμα, που έχει πολύ κακές σχέσεις με τον Νετανιάχου, θα κάνει μία ακόμη κίνηση στο Παλαιστινιακό πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, ο Νετανιάχου τοποθετεί στο Υπουργείο Άμυνας τον Lieberman, που είναι πολύ αγαπητός στην Ρωσία, για να έχει την υποστήριξη του Πούτιν.

Να προσθέσω κι εγώ ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι, παρά την στενή συνεργασία Αιγύπτου-Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας, στηρίζει την προσπάθεια της συμμάχου του Γαλλίας για μία λύση στο Παλαιστινιακό, που όμως δεν αρέσει καθόλου στους Ισραηλινούς, γιατί η Γαλλία είναι μία πάρα πολύ φιλο-Αραβική χώρα, και βλέπει τα πράγματα εντελώς από την πλευρά των Αράβων. Ο Ολάντ προσπαθεί να πείσει και τον Ομπάμα να στηρίξει την προσπάθεια της Γαλλίας.

Με την τοποθέτηση του Lieberman, που είναι κόκκινο πανί για τους Αιγύπτιους, ο Νετανιάχου προφανώς τιμωρεί τον Σίσι για την στήριξη του στον Ολάντ, αλλά ταυτόχρονα ζητάει και την υποστήριξη της Ρωσίας στην προσπάθεια που έχει αναλάβει ο Ολάντ.

Η εξήγηση που έδωσα εγώ στην προηγούμενη ανάρτηση για την τοποθέτηση του Lieberman στο Υπουργείο Άμυνας είναι διαφορετική. Προφανώς το WorldTribune είναι ένα φοβερό site, και είναι μέσα στα πράγματα, και οι εκτιμήσεις του είναι πολύ πιο αξιόπιστες από τις δικές μου, αλλά δεν σημαίνει ότι και αυτά που έλεγα εγώ δεν είναι μέρος του παιχνιδιού. Κάθε απόφαση επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, και το θέμα είναι πάντα ποιος παράγοντας είναι ο καθοριστικότερος, αλλά είναι βέβαιο ότι ποτέ ο καθοριστικότερος παράγοντας δεν είναι και ο μόνος. Τέλος πάντων όμως, η ουσία είναι ότι ο βασικός λόγος της τοποθέτησης του Lieberman στο Υπουργείο Άμυνας έχει να κάνει με την προσπάθεια του Νετανιάοχου να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της Γαλλίας στο Παλαιστινιακό, ειδικά την στιγμή που ο Ολάντ ζητάει την στήριξη και του Ομπάμα.

Άρθρα

“Israeli PM asks Avigdor Lieberman to be defence minister in shock move”,Μάιος 2016
http://www.theguardian.com/world/2016/may/19/israeli-pm-asks-avigdor-lieberman-to-be-defence-minister-shock-move

“Netanyahu Between Al Sisi, Herzog and Lieberman”, Μάιος 2016
http://www.huffingtonpost.com/dr-josef-olmert/netanyahu-between-al-sisi_b_10022100.html

“Lieberman: Russia Elections Were Fair and Democratic”, Δεκέμβριος 2011
http://www.haaretz.com/israel-news/lieberman-russia-elections-were-fair-and-democratic-1.400189

“Lieberman's Support for Putin Stuns Many in Foreign Ministry”, Δεκέμβριος2011
http://www.haaretz.com/lieberman-s-support-for-putin-stuns-many-in-foreign-ministry-1.400427

“Liberman: 'I would send Netanyahu for a tutoring session with Putin”, Νοέμβριος2015
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Liberman-I-would-send-Netanyahu-for-a-tutoring-session-with-Putin-435714

“Egypt threatens to ignore new Israeli foreign minister”, Μάιος 2009
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/5032256/Egypt-threatens-to-ignore-new-Israeli-foreign-minister.html

“Lieberman: Mubarak can visit or go to hell”, Οκτώβριος 2008
http://www.jpost.com/Israel/Lieberman-Mubarak-can-visit-or-go-to-hell

“Egyptians furious over Israel's 'political bazaar' at 'expense of the peace process”,Μάιος 2016
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4805184,00.html

“Israel replaces pro-U.S. defense minister with pro-Moscow Lieberman”, Μάιος2016
http://www.worldtribune.com/israel-replaces-pro-u-s-defense-minister-with-pro-moscow-lieberman/

“France, Egypt push two-state solution conference”, Φεβρουάριος 2016
http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/02/egypt-france-initiative--a-sisi-palestinian-cause-us.html

“Why Did Netanyahu Screw Up the French Peace Initiative”?, Μάιος 2016
http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.718019

ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως γίνεσαι ΠΡΟΔΟΤΗΣ; Η κα Μακρή αποκάλυψε τι έγινε στην συνεδρίαση της Κ.Ο. όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα Αρχεία της KGB - Απόρρητος Φάκελος JFK 1999 -Συνωμοσία για φόνο:

ΩΓΥΓΙΑ: ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ

Η καταστροφή του Τσερνομπίλ ήταν μια τρομοκρατική επίθεση-Chernobyl Nuclear Disaster: A Terrorist Attack By The Usual Suspects

Δράκοι ....παντού δράκοι!.....