“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ξεκινούν ανασκαφές για την ανάδειξη της Αρχαίας Σαλαμίνας

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου και ώρα 12.00 στο αρχαίο τείχος μπροστά από την αρχαία πόλη το Φινλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Εφορεία Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων και την υποστήριξη του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς πραγματοποίησαν μια εκδήλωση – ενημέρωση για το νέο αρχαιολογικό πρόγραμμα στην Αρχαία Σαλαμίνα για τα επόμενα χρόνια.

Η νέα συνεργασία μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών ξεκίνησε φέτος, θα διαρκέσει πέντε χρόνια (2016-2020) και θα επικεντρωθεί στη χαρτογράφηση του αδόμητου τμήματος της παραλιμένιας αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, στην Πούντα των Αμπελακίων. Τη διεύθυνση της έρευνας έχουν η Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων και οΔρ. Jari Pakkanen, διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Δρ Πάκαννεν του Φινλανδικού αρχαιολογικού ινστιτούτου θα χρειαστούν 25 χρόνια για να βγει στο φως όλος αυτός ο αρχαιολογικός πλούτος κρυμμένος σχεδόν 2.500 χρόνια. Το κράτος της Φινλανδίας θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της ανασκαφής και το υπόλοιπο θα προέρχεται από συνεισφορές ιδρυμάτων και ιδιωτών.

Οι γεωφυσικές διασκοπήσεις διευθύνονται από τον Δρ. Απόστολο Σαρρή, διευθυντή ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ-ΙΤΕ). 


Το 2016 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια του Ελσίνκι και του Τάμπερε της Φινλανδίας, καθώς και από το πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας θα καταρτιστούν στην τρισδιάστατη τεκμηρίωση στο πλαίσιο των επιτόπιων εργασιών. 

Οι επιτόπιες εργασίες κατά το 2016 χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές χορηγίες προερχόμενες από τη Φινλανδία και από το πρόγραμμα κατάρτισης της Δρ. Ann Brysbaert SETinSTONE που επιχορηγείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και τοπικά υπάρχει η υποστήριξη του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς.

Παρευρέθηκαν ο Erik Rosh (Πρόεδρος εταιρείας ιστορικών θεματικών πάρκων παγκοσμίως, σύμβουλος της Ολλανδικής Κυβέρνησης ), Dr. Jari Pakkanen (Δ/ντης Φινλανδικού αρχαιολογικού ινστιτούτου), ο τ.Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρέσβης καλής θελήσεως του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμις Αρχηγός του ΓΕΝ Ναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης η Βελγίδα Βαρόνη Leen van Daele de Argo βραβευμένη από τη βασίλισσα του Βελγίου Πρέσβειρα καλής θελήσεως του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, η αρχαιολόγος Τριανταφυλλιά Κάττουλα προϊσταμένη της εφορείας Δ. Αττικής Πειραιώς, ο Τάκης Χατζηπέρος Αντ/ρχης νήσων, ο Πρόεδρος Χρήστος Μαριδάκης και ο Αντ/δρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς επίτιμος σύμβουλος Αντιπεριφέρειας Νήσων Κυριάκος Μαριδάκης, η Γαλλίδα κ.Elizabeth Bourdon επιχειρηματίας- ιδιοκτήτρια της εταιρίας elysee/yachting μέλος του Ιδρύματος Σαλαμίς, ο Καθηγητής κ.Βελτανισιάν Παναγιώτης, η διευθύντρια του ολλανδικού αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Leiden Δρ Ann Brysdaert , αρχαιολόγοι και ιστορικοί από τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments