“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ζητήματα εθνικής ασφάλειας για την Λιθουανία


Ο όρος «ασφάλεια» είναι μια πολύ πολύπλευρη έννοια, αλλά η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση μας αναγκάζει να σκεφτούμε κυρίως τη στρατιωτική πτυχή της. 

Καθημερινά διαβάζουμε ειδήσεις για πολέμους, συγκρούσεις, στρατιωτικές ασκήσεις και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων.
Η πραγματική απειλή όμως είναι η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Ρωσίας. Μια ολόκληρη γενιά στην Ευρώπη ζει με την πεποίθηση ότι ο πόλεμος πλησιάζει. Εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε τη ζωή μας με τους φόβους μας. Εστιάζουμε στη στρατιωτική διάσταση και παραμελούμε την οικονομική και κοινωνική πλευρά της ζωής μας. Ο κόσμος γύρω έχει αλλάξει, αλλά υπεύθυνοι είμαστε μόνο εμείς.

Ας πάρουμε τη Λιθουανία ως παράδειγμα. Αυτή η μικρή χώρα με την πλούσια ιστορία και τους ευγενικούς κατοίκους, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, κυρίως για στρατιωτικά ζητήματα: οι νέες αφίξεις των αμερικανικών στρατευμάτων, η συμμετοχή σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και η προσγείωση του F-22 Raptor στην αεροπορική βάση της Šiauliai.

Μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι το μόνο σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας της Λιθουανίας είναι οι ισχνές αμυντικές ικανότητές της. Η άποψη αυτή σκόπιμα προβάλλεται από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης και από διεθνείς δημοσιογράφους. Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά αυτή την εικόνα δίνοντας συνεντεύξεις μπροστά σε στρατιωτικά οχήματα, αεροσκάφη και εξοπλισμό.

Λίγοι αναρωτιούνται για τους σκοπούς της εν λόγω καμπάνιας δημοσίων σχέσεων. Αυτή η μονόπλευρη προσέγγιση, όσον αφορά την ασφάλεια του κράτους, εγείρει ερωτήματα. Εστιάζοντας στη στρατιωτική πτυχή της ασφάλειας, παραβλέπουν άλλα σημαντικά ζητήματα. 

Πεινασμένοι και οργισμένοι άνθρωποι μπορεί να γίνουν μια δύναμη ικανή να ανατρέψει τα πάντα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια της Λιθουανίας στον τομέα της ενέργειας, της οικονομίας και του δημογραφικού, ζητήματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα για την σημερινή κυβέρνηση. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι αρχές έκανα τα πάντα για να αποσπάσουν την προσοχή των ανθρώπων από τα κοινωνικά προβλήματα, προβάλλοντας περισσότερο «παγκόσμια», αποφεύγοντας ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, στα οποία είχαν αποτύχει.

Οι αποτυχίες στην εσωτερική πολιτική είναι περισσότερο από προφανής. Σύμφωνα με τις στατιστικές, η Λιθουανία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στην ΕΕ. Απογοητευτική εικόνα στην εκπαίδευση, ακρίβεια στην αγορά, χαμηλοί μισθοί (Ο κατώτατος μισθός στη Λιθουανία είναι μόνο 350€ ανά μήνα, ο χαμηλότερος μεταξύ των κρατών της Βαλτικής). Το χειρότερο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, είναι το ποσοστό ανεργίας των νέων, το οποίο τον Μάρτιο ήταν στ 14,10%. Νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποδεχθεί περίπου 1000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Από τη μια πλευρά δεν είναι απαραίτητα κακό μια πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, από την άλλη, η χώρα δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Αυτό συνιστά σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για ένα έθνος υποδοχής. 
Οι πολίτες μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη συντήρηση ενός ξένου στρατού, όταν καλούνται να περικόψουν τις δικές τους δαπάνες διαβίωσης;
Η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης είναι ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των απλών πολιτών. Η πρόσφατη εξέγερση εναντία στην αύξηση στις τιμές των τροφίμων, είναι ένας δείκτης της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών και η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει την κοινωνική «καταιγίδα» που πλησιάζει. 

Ίσως η κοινωνική έκρηξη συμβεί νωρίτερα από την αναμενόμενη –για αυτούς- επίθεση της Ρωσίας. Οι Λιθουανοί δεν χρειάζεται μόνο το αίσθημα στρατιωτικής ασφάλειας, αλλά και εμπιστοσύνη στο μέλλον, φαγητό και δημογραφική ασφάλεια. Θα πρέπει να εμπιστεύονται την κυβέρνηση και να είναι σίγουροι ότι και οι αρχές ενεργούν για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Μόνο σε αυτή την περίπτωση οι Λιθουανοί θα είναι ενεργοί κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, θα σέβονται το κοινοβούλιο και τους ηγέτες τους. Ωστόσο παραμένει ασαφές το ποιος τελικά θα προσφέρει την απαιτουμένη ασφάλεια στη Λιθουανία. Σίγουρα όχι αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

http://presscode.gr/

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments