“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Έπειτα Από Δύο Χρόνια Απουσίας ο CEO της Exxon Mobil Επιστρέφει (;) στο Φόρουμ της Αγ.Πετρούπολης

Έπειτα από δύο χρόνια απουσίας με αφορμή την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον, αναμένεται να παραβρεθεί αυτή την εβδομάδα στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα τουλάχιστον με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί επισήμως η παρουσία του, θα πρόκειται αναμφίβολα για ένα γεγονός με υψηλή συμβολική και όχι μόνο σημασία, καθώς θα συμβεί σε μία περίοδο που η Ουάσινγκτον υιοθετεί μία αυστηρότερη στάση έναντι της Ευρώπης για το θέμα των κυρώσεων.

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το αν ο κ. Τίλερσον θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Φόρουμ, στις 16-18 Ιουνίου, στο οποίο μεταξύ άλλων θα μιλήσει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Φόρουμ της Αγ.Πετρούπολης είναι η κορυφαία εκδήλωση για τις επενδύσεις που γίνεται στη χώρα.

Η τελευταία φορά που ο CEO της Exxon βρέθηκε στη Ρωσία ήταν πέρυσι, όταν συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ. Δεν συμμετείχε στο Φόρουμ το 2014 και το 2015, ενώ είχε παρακολουθήσει τις εργασίες του Φόρουμ για δύο συνεχόμενα χρόνια πριν την «έκρηξη» της ουκρανικής κρίσης.

Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του Φόρουμ θα είναι και ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν. Τόσο η εταιρεία όσο και ο ίδιος ο κ. Σέτσιν είναι στη «μαύρη λίστα» των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το 2014, η Exxon αναγκάστηκε, λόγω των κυρώσεων, να τερματίσει τις κοινές της δραστηριότητες με την Rosneft στο πεδίο που βρίσκεται στη θάλασσα Kara, στην Αρκτική.

Με την επιβολή των κυρώσεων απαγορεύτηκε στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν στη Ρωσία την απαραίτητη τεχνολογία και εξοπλισμό για την εκμετάλλευση των πεδίων στις υπεράκτιες περιοχές της Αρκτικής, την έρευνα σε βαθιά νερά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων shale oil.

Η Exxon συνεργάζεται με την μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας και σε ένα άλλο project για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, που δεν υπόκειται στο καθεστώς των κυρώσεων, το Σαχαλίνη-1. Η παραγωγή στο συγκεκριμένο project ξεπερνά τα 100.000 βαρέλια/ημέρα.

Επιπλέον, οι δύο εταιρείες συζητούν το ενδεχόμενο συνεργασίας για την κατασκευή σταθμού LNG στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στο Φόρουμ θα παραβρεθούν μερικοί από τους επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, όπως ο Robert Dudley της BP, ο Claudio Descalzi της ENI, ο Paal Kibsgaard της Schlumberger και ο Patrick Pouyanne της Total.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments