“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Οφθαλμόν Αντί Οφθαλμού

Ο Πούτιν είναι ένας ψυχρός υπολογιστής και ένας μνησίκακος πολιτικός με αποδεδειγμένες τις ικανότητες του και στα δύο αυτά.

Η "συγχώρεση "και μετέπειτα η βοήθεια προς τον Ερντογάν δεν πρέπει παρ ' όλα αυτά να μας εκπλήττουν. Για αρκετό καιρό πριν, ακόμη και προς το τέλος της Κυβέρνησης Νταβούτογλου η Τουρκία προσπαθούσε να επαναπροσεγγίσει την Ρωσία αλλά ο Πούτιν ήταν σκληρός. ..



Δεν ήταν η Τουρκία αυτή που επέτυχε την επαναπροσέγγιση αλλά η Ρωσία που την απεδέχθη.

Ο Πούτιν είχε πληροφορηθεί για το προετοιμαζόμενο πραξικόπημα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπολόγισε ότι αν το κίνημα πετύχαινε θα ήταν προς το συμφέρον των Αμερικανών και εις βάρος της Ρωσίας.

Έχοντας αντιληφθεί καλά τον Ερντογάν, ο οποίος είναι μια πρωτόγονη μορφή του Πούτιν, αποφάσισε να εκμεταλλευθεί εις βάθος την ευκαιρία που του παρουσιάζονταν. Γι ' αυτό δέχτηκε την χλιαρή συγγνώμη του Ερντογάν για την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού.

Ο Πούτιν γνωρίζει καλά ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να γίνει στρατηγικός του εταίρος και η Τουρκία είναι παραδοσιακά αναξιόπιστος σύμμαχος. Εκμεταλλεύεται όμως την ανησυχία του Ερντογάν, και την οργή του προς την Δύση, για να κάνει πολύ ωφέλιμους για την Ρωσική Πολιτική ελιγμούς, χρησιμοποιώντας όσο μπορεί τον Σουλτάνο.

Η άρση των οικονομικών κυρώσεων είναι το δόλωμα. Το ζητούμενο είναι η συνεννόηση Τουρκίας-Ρωσίας στο Συριακό και η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με την Ρωσική Πολιτική στον Εύξεινο Πόντο. Για τον λόγο αυτό στο κοινό ανακοινωθέν μετά την συνάντηση, τα θέματα οικονομικής συνεργασίας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου και μόνο λίγες γραμμές αφιερώνονται στο Συριακό.

Ταυτόχρονα, παρά την επίσημη υποβάθμιση του θέματος, η ομάδα του Τούρκου αρχηγού της ΜΙΤ, του αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργών, του Γενικού Γραμματέα Πολεμικής Βιομηχανίας Ανώτατων Διπλωματών και άλλων ανώτατων παραγόντων κάθισε με τους Ρώσους ομόλογους της και συζήτησε εις βάθος το Συριακό και το Κουρδικό και θέματα αμυντικής συνεργασίας έως ακόμη και παραγωγή στην Τουρκία ρωσικών αμυντικών συστημάτων.

Ο Πούτιν έκανε την χάρη στον Ερντογάν και σταμάτησε προσωρινά τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι εναντίον των Αντικαθεστωτικών που είναι εκεί και οι οποίοι πρόσκεινται προς την Τουρκία και υποσχέθηκε ότι θα πάψει να στηρίζει ενεργά τους Κούρδους, με αντάλλαγμα την υπόσχεση του Ερντογάν να μειώσει πολύ την στήριξη σε μαχητές και υλικό που παρέχει στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, για το οποίο πληρώνεται από την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, και άλλες υποσχέσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη.

Πως και πόσο θα τηρηθούν οι υποσχέσεις αμοιβαία είναι άγνωστο και μακροχρόνια αμφίβολο, όμως ο Πούτιν βρήκε την ευκαιρία να χαλάσει προσωρινά και να δυσκολέψει μεσοπρόθεσμα, το Αμερικανικό παιχνίδι στην Συρία.

Ο Πούτιν ενθάρρυνε τον Ερντογάν στην προσπάθεια του να δείξει ότι έχει και άλλες επιλογές εκτός της Δύσης γιατί στο μέλλον θα τον ανταλλάξει με αξιόλογα, για την Ρωσική Πολιτική, οφέλη. Ξέρει όμως ότι δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί και πίσω από τις κλειστές πόρτες η Ρωσία είναι σκληρή με την Τουρκία.

Σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν επέπληξε την Τουρκία διότι εξακολουθεί να επιτρέπει ανενόχλητα την διέλευση ανδρών και υλικού προς το Ισλαμικό Κράτος της Συρίας από τα τουρκικά εδάφη.

Κατόπιν ο πρέσβης Τσούρκιν σε δημόσια συνέντευξη του δήλωσε ότι:

"Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η συμμετοχή των Σύρων Κούρδων στις ειρηνευτικές συζητήσεις είναι ο μόνος τρόπος που εγγυάται την Κυριαρχία και την Εδαφική Ακεραιότητα της Συρίας ."
Με άλλα λόγια, αν δεν δεχτεί τους Σύρους Κούρδους η Τουρκία, τότε θα δημιουργηθεί Συροκουρδικό Κράτος το οποίο θα παρασύρει μαζί του και το Τουρκικό Κουρδιστάν.

Ο Τσούρκιν συνέχισε επισημαίνοντας:

"Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπερδεύουν το μυαλό των ανθρώπων στην Άγκυρα, αλλά αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό ."
Η Ρωσία έτσι κερδίζει ή προσεγγίζοντας τους Κούρδους ή αναγκάζοντας τον Ερντογάν να αποδεχτεί τον δύσπεπτο για αυτόν Άσαντ ή και τα δύο.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ επείγονται να κλείσουν το Συριακό και να διαλύσουν εκεί το Ισλαμικό Κράτος, διότι πρόσφατα ενεπλάκη εκεί άλλος ένας ισχυρός παράγων, η Κίνα.

Η Κίνα, παραδοσιακά αντιτουρκική, επειδή οι Τούρκοι ενθαρρύνουν σε εξεγέρσεις τους Ουιγούρους, που είναι οι μουσουλμάνοι της Κίνας, ενεπλάκη στο Συριακό για δύο κυρίως λόγους:

• Την αντιπαλότητα της με την Τουρκία.
• Την απόφαση της για παρουσία στην Μεσόγειο, τόσο διότι έχει επενδύσει σε Συριακές πετρελαιοπηγές που τις λυμαίνεται τώρα το Ισλαμικό Κράτος με την βοήθεια της Τουρκίας, όσο και γιατί εκεί τελειώνει η νέα, δια ξηράς, Οδός της Μετάξης, στην οποία έχει επενδύσει τεράστια ποσά.
Πρόσφατα, ανώτατος Κινέζος στρατιωτικός παράγων, ο Γκουάν Γιουφέϊ, επισκέφτηκε τον Σύρο Υπουργό Αμύνης στην Δαμασκό και δήλωσε μετά:
"Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας και της Συρίας έχουν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις τις οποίες η Κίνα είναι διατεθειμένη να ενισχύσει σε συνεργασία με τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις ."
Ο Πούτιν θεωρεί ότι με τον Ερντογάν και την νέα αεροπορική του βάση στο Ιράν, από την οποία θα μπορεί να βομβαρδίσει με αεροπλάνα και πυραύλους Κρουζ τους Τζιχαντιστές της Συρίας, έχει κερδίσει πόντους στην διαπραγμάτευση του για το Συριακό με τις ΗΠΑ.

Επί πλέον έχει κερδίσει την απρόσκοπτη κίνηση των πολεμικών του σκαφών από τα Δαρδανέλλια και την προσέγγιση της Τουρκικής Πολιτικής με την δική του στα θέματα του Ευξείνου Πόντου.

Είχε παραβλέψει ένα θέμα που οι ΗΠΑ, ως η μόνη Παγκόσμια Δύναμη, έσπευσαν να του υπενθυμίσουν.

Οι ΗΠΑ στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μία κρίση που μπορούν να ελέγχουν, να κατευθύνουν και να χρησιμοποιούν κατά πολλούς τρόπους και σε πολλαπλούς σκοπούς.

Η τελευταία ανάφλεξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κριμαία υπενθύμισε στους Ρώσους ότι δεν υπάρχει μόνο το παιχνίδι της Μέσης Ανατολής.

Οι εγκληματικά διεφθαρμένοι Ουκρανοί Ολιγάρχες, ένα νεύμα περίμεναν για να οξύνουν πάλι τις σχέσεις τους με την Μόσχα, γιατί η αντιπαλότητα με την Ρωσία είναι ο μόνος λόγος ύπαρξης τους. Η Ευρώπη έχει κουραστεί μαζί τους και δεν τους θέλει πλέον κοντά της.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων με την Ρωσία τους δίνει πολιτικά παράταση ζωής.

Οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι και με αφορμή το επεισόδιο, εγκατέστησαν S-400 στην Κριμαία, για να αντισταθμίσουν την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ρουμανία από τις ΗΠΑ.

Το επεισόδιο όμως ήταν η υπενθύμιση στην Μόσχα ότι η Ουκρανία είναι στην διάθεση των Αμερικανών για να εγκαταστήσουν εκεί βάσεις και πυραύλους, 150 χλμ. από την Μόσχα ή να συναφθεί αμυντική συμφωνία ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ή όποιος άλλος συνδυασμός ο οποίος θα περικυκλώσει την Ρωσία με ένα ημικύκλιο από τις ακτές των Βαλτικών Χωρών έως τις ακτές της Ρουμανίας στον Εύξεινο Πόντο.

Η χρησιμοποίηση της Τουρκίας για την αύξηση της Ρωσικής επιρροής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Στο παιχνίδι οφθαλμός αντί οφθαλμού, οι ΗΠΑ αντέχουν να χάσουν περισσότερους "οφθαλμούς "από ότι η Ρωσία.

Εκείνοι που δεν αντέχουν είναι η Ουκρανία και η Τουρκία.

Όταν συγκρούονται οι ελέφαντες την πληρώνει το γρασίδι.

kassandros.gr

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments