«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ποιος την έπαθε τελικά από το Brexit; Οι οικονομολόγοι

"Μήπως οι ειδικοί άφησαν τις πολιτικές τους απόψεις να θολώσουν την οικονομική τους κρίση;", διερωτάται ο Matthew Lynn με άρθρο-γνώμη που δημοσιεύεται στο Marketwatch.

Την άνοιξη ακούγονταν πολλές προβλέψεις για το ποιος θα ζημιωνόταν περισσότερο, εάν η Μεγάλη Βρετανία αποφάσιζε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βρετανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, η ευρωζώνη θα υποστεί σημαντικό πλήγμα, μας έλεγαν.

Το πραγματικό θύμα του Brexit, όμως, φαίνεται πως είναι άλλο: Η φήμη των επαγγελματιών οικονομολόγων, λέει ο αρθρογράφος.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, προέβλεπαν ότι η Βρετανία θα έπεφτε με τα μούτρα στην ύφεση ως αποτέλεσμα του Brexit. Όπως αποδείχτηκε όμως, η Βρετανία τα πάει μια χαρά, το ίδιο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια σημαντική ήττα του επαγγέλματος των οικονομολόγων που πρέπει να τους κάνει να θέσουν στον εαυτό τους ορισμένα σοβαρά ερωτήματα.

Η BlackRock, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων παγκοσμίως, για παράδειγμα, είπε στις αρχές Ιουλίου πως "βλέπει" πλέον μια ύφεση ως πιθανή. Η Barclays από την πλευρά της έκανε λόγο για αρνητική ανάπτυξη στο β' εξάμηνο του έτους, ενώ η Bank of America, προέβλεψε μια βαθιά επιβράδυνση.

Η κατάσταση, όμως, δε φαίνεται να εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν τα πρώτα ολοκληρωμένα στοιχεία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την πολιτική αναστάτωση που ακολούθησε. Και μαντέψτε: ήταν απροσδόκητα καλά. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν μικρή άνοδο των τιμών αλλά το συνολικό μέγεθος εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση ήταν καλά, με το συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας να αγγίζει νέο επίπεδο-ρεκόρ και το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται και πάλι.

Τα αποτελέσματα για τις λιανικές πωλήσεις, ίσως το πιο ενδεικτικό μέτρο για την υγεία μιας οικονομίας που στηρίζεται στην κατανάλωση όπως η βρετανική, ήταν ακόμη καλύτερα. Ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, οι αγοραστές φάνηκαν να μην ανησυχούν σχετικά με το χάος που επικρατεί γύρω από την έξοδο από την ΕΕ, με τις πωλήσεις να σημειώνουν 5,9% άνοδο σε ετήσια βάση.

Σίγουρα θα υπάρξουν ορισμένες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία και τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους. Μπορεί, για παράδειγμα, το Η.Β. να αναπτυχθεί, ας πούμε, το 2021 με ρυθμό 1,8%, ενώ αν είχε πλήρη πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά ως μέλος της ΕΕ να είχε αναπτυχθεί κατά 2,1%.

Στην πραγματικότητα δεν θα μάθουμε πιθανότατα ποτέ τι θα 'χε συμβεί. Συμβαίνουν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα σε μια τόσο μεγάλη οικονομία όπως η βρετανική -από τις δημογραφικές αλλαγές, έως τους συγκριτικούς φορολογικούς συντελεστές και τις τάσεις της παραγωγικότητας που είναι σχεδόν απίθανο να διαπιστωθεί ποια εξέλιξει αποδίδεται στο Brexit και ποια όχι.

Κανείς δεν περιμένει από τους οικονομολόγους να κάνουν τέλειες προβλέψεις. Δεν είναι αυτό το είδος επιστήμης. Όμως, η τόσο λανθασμένη ερμηνεία ενός τέτοιου γεγονότος θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτέλεσματικότητά της. 
Τουλάχιστον, την επόμενη φορά που θα υπάρξει μια σημαντική ψηφοφορία με παγκόσμιες επιπτώσεις, θα ξέρουμε ποιους να μην ακούσουμε... τους οικονομολόγους.
http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments