«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου κβαντικών τηλεπικοινωνιών από την Κίνα

O δορυφόρος QUESS (Quantim Experiments at Space Scale) εκτοξεύτηκε με πύραυλο Long March 2D. Ο 600 κιλών δορυφόρος θα πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τη Γη μια φορά κάθε 90 λεπτά. Το προσωνύμιό του είναι «Micius», από έναν Κινέζο φιλόσοφο του 5ου π. Χ αιώνα και επιστήμονα, που θεωρείται ως πρωτοπόρος στον χώρο των πειραμάτων οπτικής.


Στη διετή αποστολή του, ο QUESS προορίζεται να σημειώσει σημαντική πρόοδο στον χώρο των απρόσβλητων - όπως θεωρείται - από χάκερ κβαντικών τηλεπικοινωνιών, μέσω της μετάδοσης «κλειδιών» που δεν γίνεται να παραβιαστούν από το διάστημα στη Γη, και να παρέχει νέα στοιχεία πάνω στο πιο περίεργο χαρακτηριστικό της κβαντικής φυσικής: την «κβαντική διεμπλοκή».

Οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες παρέχουν πολύ μεγάλη ασφάλεια, καθώς ένα κβαντικό φωτόνιο δεν μπορεί να διαχωριστεί ή να αντιγραφεί. Οπότε, είναι αδύνατη η υποκλοπή ή αποκρυπτογράφηση των πληροφοριών που φέρει.

Με τη βοήθεια του νέου αυτού δορυφόρου, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν την ανταλλαγή κβαντικών κλειδιών μεταξύ του δορυφόρου και επίγειων σταθμών, και να πραγματοποιούν ασφαλείς κβαντικές τηλεπικοινωνίες μεταξύ του Πεκίνου και της πρωτεύουσας της Σιντζιάνγκ, Ουρουμτσί.

Ο QUESS επίσης θα μεταδίδει φωτόνια σε διεμπλοκή σε δύο επίγειους σταθμούς, απόστασης 1.200 χλμ ο ένας από τον άλλο, σε μια κίνηση με σκοπό τα πειράματα με κβαντική διεμπλοκή σε μεγαλύτερη απόσταση, καθώς και δοκιμές κβαντικής τηλεμεταφοράς μεταξύ ενός σταθμού στο Άλι του Θιβέτ και του ίδιου.

«Ο νέος δορυφόρος σηματοδοτεί μια μετάβαση στον ρόλο της Κίνας- από κάποιον που ακολουθεί στην εξέλιξη της κλασικής πληροφορικής σε έναν από τους ηγέτες, που καθοδηγούν το μέλλον των επιτευγμάτων στο ΙΤ» είπε ο Παν Τζιανγουέι, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος QUESS.
Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments