«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Με Αντίποινα θα Αντιδράσει η Κίνα στις Απειλές Τραμπ

Στην αντεπίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να περνάει το Πεκίνο, θυμίζοντας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ ότι έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε οποιαδήποτε κίνηση βλάπτει τα συμφέροντά του.

Τον προειδοποιεί, συγκεκριμένα, πως έχει στη διάθεσή του το απαραίτητο οπλοστάσιο.....

για να προχωρήσει σε αντίποινα αν υλοποιήσει τις απειλές του για δασμούς 45% στα κινεζικά προϊόντα. Οι απειλές που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη κρατική εφημερίδα της Κίνας, την China Daily, αλλά και στους Global Times, αναφέρονται στις επιλογές που διαθέτει το Πεκίνο αν θελήσει να θέσει στο στόχαστρό του τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Οπως αναφέρουν πηγές φίλα προσκείμενες στις κινεζικές αρχές, το Πεκίνο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιβάλει ανάλογη φορολογία στις πιο γνωστές αμερικανικές επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές στην Κίνα ή να τις θέσει στο στόχαστρο της υπηρεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού, κατηγορώντας τες, ενδεχομένως, για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, άλλωστε, ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να υποβάλουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε έλεγχο αντιντάμπινγκ, να εξετάσουν, δηλαδή, κατά πόσον προωθούν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικά χαμηλές τιμές. Προπαντός, όμως, το Πεκίνο θα μπορούσε να μειώσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων.

«Υπάρχουν λουλούδια στην είσοδο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου αλλά υπάρχουν και μαστίγια πίσω από την πόρτα, και τόσο τα μεν όσο και τα δε περιμένουν τους Αμερικανούς», ήταν η απειλή που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κινεζικής ηγεσίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί απάντηση για τα πρόσωπα που επέλεξε ο κ. Τραμπ ως συνεργάτες του.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, πάντως, ότι το Πεκίνο θα καταφύγει σε τέτοια μέτρα μόνο εάν η αμερικανική κυβέρνηση κινηθεί εναντίον της Κίνας και αν συναινέσει η κινεζική ηγεσία.

Σε σχετικό δημοσίευμα των Global Times επισημαίνεται ότι ο κ. Τραμπ επέλεξε συνεργάτες για τον τομέα του εμπορίου, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί φανερά και απροκάλυπτα υπέρ του προστατευτισμού. Η εφημερίδα προεξοφλεί ότι υπό τον κ. Τραμπ οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μιαν άκρως προστατευτική πολιτική. Η China Daily σχολιάζει αρνητικά την επιλογή του Πίτερ Ναβάρο, καθηγητή Οικονομικών και σφοδρό επικριτή της εμπορικής πολιτικής του Πεκίνου, ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπορικών Θεμάτων του Λευκού Οίκου.

Παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν την ανταλλαγή φραστικών πυρών ανάμεσα στους δύο εμπορικούς εταίρους ως ένδειξη περί του πώς η μεταξύ τους ένταση μπορεί εύκολα να μεταφραστεί σε πίεση προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Μάικλ Εβερι, σημαίνον στέλεχος του ομίλου Rabobank Group στο Χονγκ Κονγκ, οποιαδήποτε κίνηση αντεκδίκησης από την Κίνα εγκυμονεί κινδύνους. «Οταν μια χώρα με μεγάλο εμπορικό έλλειμμα εκδικείται μιαν άλλη που έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα από τις μεταξύ τους συναλλαγές, η χώρα με το εμπορικό έλλειμμα είναι αυτή που βγαίνει κερδισμένη», επισημαίνει ο ίδιος, προεξοφλώντας πως η Κίνα είναι αυτή που έχει να χάσει.

Σημειωτέον ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από το διμερές εμπόριο με την Κίνα περιορίστηκε τον Οκτώβριο στα 31,1 δισ. δολάρια από τα 32,5 δισ. δολάρια, επειδή οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2013. Σχολιάζοντας την κυοφορούμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις, ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Σουβέν υπογράμμισε ότι είναι προς όφελος των δύο πλευρών να διατηρήσουν καλές διμερείς σχέσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχιστεί η σχέση συνεργασίας από την οποία κερδισμένες θα βγουν και οι δύο πλευρές».

Η Κίνα βρήκε, πάντως, απροσδόκητο υπερασπιστή στο πρόσωπο του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου. Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προεκλογικά εκφράσει την πρόθεση να κηρύξει την Κίνα χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της, ο κ. Λιου τόνισε πως θα ήταν λάθος να αγνοηθούν όσες προσπάθειες έχει κάνει το Πεκίνο για να επεκτείνει τους ορίζοντες της κινεζικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο κ. Λιου επισήμανε πως η υποχώρηση που σημείωσε μέσα στο 2016 το γουάν δεν αποτελεί χειραγώγηση του νομίσματος. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως το Πεκίνο έχει, αντιθέτως, παρέμβει επανειλημμένως στις αγορές για να στηρίξει το κινεζικό νόμισμα, καθώς αυτό έχει πληγεί από την παγκόσμια ανησυχία για την επιβράδυνση της Κίνας. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κινεζική ηγεσία «είναι ανοικτή στην έντιμη και ορθολογιστική κριτική αλλά ενοχλείται όταν θεωρεί ότι την παρουσιάζουν κατά τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Συμμαχία κατά Κίνας

Τη συμφιλίωση με τον Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκουν οι εταιρείες της Silicon Valley, οι οποίες μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον τον απεχθάνονταν. Επιλέγουν, όμως, να τον προσεγγίσουν, εφιστώντας την προσοχή του στους κινδύνους από την Κίνα, την οποία επιχειρούν να εμφανίσουν ως κοινό εχθρό ή, τουλάχιστον, κοινό στόχο και των δύο πλευρών. Ομάδα ηγετικών στελεχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας επισημαίνει σε πρότασή της προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για την αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών. 


Τονίζει ότι ο στόχος της κινεζικής ηγεσίας είναι να ευνοεί τη δική της βιομηχανία ημιαγωγών, «διοχετεύοντας εκατοντάδες δισ. δολάρια για να στηρίξει τις κινεζικές βιομηχανίες και υπονομεύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας. Αυτό σημαίνει ότι υπονομεύει και τα οφέλη που αποφέρει στη χώρα και στην παγκόσμια οικονομία».

Η προαναφερθείσα ηγετική ομάδα ζητεί την προστασία της κυβέρνησης από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κινεζικών εισαγόμενων ημιαγωγών, καλώντας την να θέσει αυστηρά όρια στις διασυνοριακές εξαγορές από τις κινεζικές επιχειρήσεις και να περιφρουρήσει τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Ζητεί, τέλος, από την κυβέρνηση να προωθήσει διαδικασίες fast track για την έγκριση νέων εγκαταστάσεων κατασκευής ημιαγωγών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/01/2017)

Πηγή


http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments