*Δια-Κόσμος Ἑλλάς*
“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
Τελικά πέρασαν οι επιδιώξεις των Κινέζων για τη μεταφορά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ από τον Πειραιά στο Χονγκ Κονγκ ή την ηπειρωτική Κίνα.

Το θέμα, το οποίο είχε συζητηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, που έγινε, εν ασφαλεία και κρυπτώ, στη μικρή αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις 28 Ιουνίου 2017, ξανασυζητήθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 28 Ιουλίου, ύστερα από τις καταγγελίες του Γ. Ανωμερίτη και του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ. Και φυσικά πέρασε με τις ψήφους και μόνο των Κινέζων της Cosco Hong-Kong Ltd, του κατά 51% μετόχου του ΟΛΠ. Έτσι, το περυσινό, μόλις, ψηφισμένο Καταστατικό, που έφτιαξαν το ΤΑΙΠΕΔ και οι Κινέζοι, ξανατροποποιήθηκε, ώστε ως τόποι συνεδρίασης του ΔΣ να συμπεριληφθούν η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ!

Στις ενστάσεις του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος τόνισε ότι για μια τέτοια μεταβολή απαιτείται ενδελεχής νομική γνωμοδότηση, ο πρόεδρος της συνέλευσης Wan Min ειρωνεύθηκε τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ κ. Θ. Λιάγκο και Ι. Μώραλη, υπενθυμίζοντάς τους ότι την αλλαγή αυτή την είχαν εγκρίνει στο προηγούμενο ΔΣ! Και για τον κ. Θ. Λιάγκο –υπάλληλο του ΤΑΙΠΕΔ– ελάχιστα ενδιαφέρει. Ο κ. Γ. Μώραλης, όμως, που συμβαίνει να είναι και δήμαρχος Πειραιά, δεν θα απαντήσει; Είναι δυνατόν να παίρνουν από την πόλη του, στην ουσία, την έδρα του λιμανιού και να την πηγαίνουν στην Κίνα κι εκείνος να σιωπά επί έναν μήνα τώρα;

Ο Πειραιάς δεν θα αντιδράσει;

Φυσικά στο ΤΑΙΠΕΔ δεν πρέπει να μιλάνε: Στο Καταστατικό που έφτιαξε η διοίκηση Πιτσιόρλα είχαν συμπεριλάβει τη φράση ότι «το ΔΣ θα μπορούσε να συνεδριάσει και στην αλλοδαπή». Σ’ αυτό πάτησαν οι Κινέζοι και το νομικό γραφείο Σαγιά, που εκπροσωπεί επισήμως τους Κινέζους στον ΟΛΠ, και πρόβαλαν την τροποποίηση του άρθρου 9 παρ. 1 του Καταστατικού.

Κανένας όμως δεν λέει την αλήθεια για το θέμα αυτό: Η αλλαγή γίνεται ώστε να λαμβάνονται ορισμένες οικονομικές και φορολογικές αποφάσεις στο Χονγκ Κονγκ, των εξωχώριων παραδείσων και του παράνομου πλούτου, και όχι σε χώρα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, στο ξεπούλημα του 67% των μετοχών του κερδοφόρου ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ πήρε μέρος στην τελική φάση μία και μόνο εταιρεία, η Cosco Hong-Kong Ltd, με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Μια εξωχώρια (offshore) εταιρεία που μπλέχτηκε στα γρανάζια των Panama Papers για μυστικές συμφωνίες και γι’ αυτό άλλαξε και πάλι το όνομά της σε Cosco Shipping Ltd, με έδρα φυσικά το εξωχώριο Hong kong. Όπως διαφαίνεται από τη συμπεριφορά των Coscoτάδων, έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας…

Ούτε ένα ευρώ από Κίνα δεν έχει έρθει στην Ελλάδα!

Μπορεί ο σχεδιαστής του ξεπουλήματος του ΟΛΠ Αντώνης Σαμαράς να πηγαίνει στο Πεκίνο και να βλέπει τον πρωθυπουργό της Κίνας και να δίνει μαθήματα νεοφιλελεύθερης οικονομίας, εν όψει της Συνόδου του ΚΚΚ, τον Σεπτέμβρη, για θέματα ανάπτυξης. Στην Ελλάδα όμως τα… φιλαράκια του δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ από πέρυσι, τέτοιες μέρες, μέσω Cosco, από τότε δηλαδή που ανέλαβαν την πλειοψηφία του ΔΣ και των μετοχών του ΟΛΠ. Φυσικά το έγκλημα το ολοκληρώθηκε από τον Πιτσιόρλα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι:

Α) Από το 2010 που ξέσπασε η κρίση, Παπανδρέου - Σαμαράς - Τσίπρας, παρά τα πάρε-δώσε με τους επίσημους Κινέζους, δεν έφεραν στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα γουάν! Ποτέ το κινεζικό κράτος ή οι κρατικές του τράπεζες δεν αγόρασαν μεγάλα πακέτα ομολόγων της χώρας, προκειμένου να διευκολύνουν την Ελλάδα στην κρίση χρέους.

Β) Από τον Αύγουστο του 2016, που ξεπουλήθηκε το λιμάνι του Πειραιά στην εξωχώρια εταιρεία της Cosco στις Παρθένους Νήσους, μέχρι σήμερα, η Cosco δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ στον Πειραιά, παρά μόνο ό,τι είχε προβλεφθεί από προηγούμενες συμφωνίες (2008-2014) στον τομέα εμπορευματοκιβωτίων.

Δυστυχώς, αυτά έχουν τα δεξιοαριστερά «success stories». Μόνο επικοινωνιακές κορώνες, με βαρύτατο εθνικό κόστος, όπως έγινε με τα ομόλογα Σαμαρά - Τσίπρα, που κοστίζουν πανάκριβα στον λαό και στο μέλλον της χώρας.

Παρόν

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

*Δια-Κοσμος