“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Δολοφόνησαν και την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια στην Μάλτα

Συγκλονισμένος είναι όλος ο κόσμος από την είδηση του θανάτου της δημοσιογράφου που ηγούνταν της έρευνας για διαφθορά στη Μάλτα, έπειτα από τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Το αυτοκίνητο της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, ένα Peugeot 108, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό.

Η 53χρονη, μητέρα τριών παιδιών, ήταν γνωστή για το blog της και πρόσφατα το Politico την είχε χαρακτηρίσει ως «ένα WikiLeaks από μόνη της», καθώς τα έβαζε με το κατεστημένο και φιγούρες του υποκόσμου, γράφει ο Guardian. 

Στο στόχαστρό της είχαν μπει από τράπεζες που έκαναν ξέπλυμα χρήματος μέχρι η σχέση του διαδικτυακού τζόγου στη Μάλτα με τη μαφία.

Από το μπλογκ της, Running Commentary, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια είχε αναδείξει πλήθος σκανδάλων για επιχειρήσεις, πολιτικά πρόσωπα και τη μαφία της Μάλτας. Σε μία από τις πιο πρόσφατες αποκαλύψεις της, συνέδεε τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και δύο από τους στενότερους συνεργάτες του με offshore εταιρείες, σε υπόθεση πώλησης διαβατηρίων της χώρας και πληρωμών από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούνταν κυρίως με τις αποκαλύψεις των Panama Papers. Το σκάνδαλο που ξέσπασε ενέπλεκε τη σύζυγο του Μουσκάτ με μία εικονική εταιρεία στον Παναμά και πληρωμές από την κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Πολλοί ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, αλλά εκείνος προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πριν από 15 ημέρες η Γκαλίζια είχε αναφέρει στην αστυνομία πως δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η πρόεδρος της Μάλτας, Μαρία Λουίζα Κορέιρο Πρέκα ζήτησε να επικρατήσει η ψυχραιμία. «Σε τέτοιες στιγμές, όταν η χώρα είναι σοκαρισμένη από μία τόσο βάναυση επίθεση, καλώ όλες τις πλευρές να μετρούν τα λόγια τους, να μην ρίχνουν ευθύνες και να δείξουν αλληλεγγύη», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Μουσκάτ έκανε λόγο για μία «βάρβαρη επίθεση» και ζήτησε από την αστυνομία να απευθυνθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών, για τον εντοπισμό των δραστών. «Ολοι γνωρίζουν ότι η Καρουάνα Γκαλίζια ήταν σφοδρή επικρίτριά μου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει μία τόσο βάρβαρη ενέργεια», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος, Αντριαν Ντέλια- που επίσης είχε βρεθεί στο στόχαστρο της δημοσιογράφου- δήλωσε ότι η δολοφονία της σχετίζεται με τα ρεπορτάζ της. «Σήμερα διαπράχθηκε μία πολιτική δολοφονία. Αυτό που συνέβη δεν ήταν μία συνηθισμένη δολοφονία. Είναι συνέπεια της απόλυτης κατάρρευσης του κράτους δικαίου που συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία. Είναι η πολλοστή βόμβα αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια στη Μάλτα, για την οποία δεν εμφανίζεται δράστης με πολιτικά κίνητρα να αναλάβει την ευθύνη.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments