“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Κάτι (άγνωστο;), προκάλεσε νέα σφοδρή επίθεση Τραμπ στο Πακιστάν…

Σχόλιον: Κάτι Άγνωστο; -Ο Μπρεζίνσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα «Le Nouvel Observateur»
το 1988 αναφέρει: «Με τον εξοπλισμό των Μουτζαχεντίν δεν αναγκάσαμε μεν τους Σοβιετικούς να επέμβουν, αλλά σαφέστατα αυξήσαμε εν γνώσει μας την πιθανότητα να το πράξουν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι μπορεί να καταργήσει την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη χώρα αυτή ότι δεν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

“Οι ΗΠΑ βλακωδώς έδωσαν 33 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα παρά μόνο ψέματα και απάτη, θεωρώντας ότι οι ηγέτες μας είναι ηλίθιοι” έγραψε ο Τραμπ στο πρώτο μήνυμά του στο Twitter για το 2018.

Οι Πακιστανοί “παρέχουν καταφύγιο στους τρομοκράτες που καταδιώκουμε στο Αφγανιστάν, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια. Φτάνει πια”, πρόσθεσε. Δεν είναι σαφές ποια ήταν η αφορμή για την κριτική του Τραμπ στο Πακιστάν.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τη χώρα αυτή ότι δεν κάνει όσα θα μπορούσε για να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Πηγή

Οι ταλιμπάν προελαύνουν ακάθεκτοι στο Αφγανιστάν



Πριν από 38 χρόνια περίπου (3 Ιουλίου 1979) ο αμερικανός πρόεδρος Κάρτερ έδωσε την συγκατάθεση του για την επιχείρηση «Cyclone», κατόπιν πρότασης του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μπρεζίνσκι. Η επιχείρηση «Κυκλώνας» είχε ως αντικείμενο την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Μουτζαχεντίν (πρόδρομοι των σημερινών Ταλιμπάν) από την CIA με σκοπό την αποσταθεροποίηση του προσκείμενου στην Μόσχα κομμουνιστικού καθεστώτος της Καμπούλ. 

Η απόφαση Κάρτερ-Μπρεζίνσκι ελήφθη περίπου 6 μήνες πριν την εισβολή σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν που έγινε με σκοπό την στήριξη του ιδεολογικά προσκείμενου στην Μόσχα καθεστώτος.

Ο Μπρεζίνσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα «Le Nouvel Observateur» το 1988 αναφέρει: «Με τον εξοπλισμό των Μουτζαχεντίν δεν αναγκάσαμε μεν τους Σοβιετικούς να επέμβουν, αλλά σαφέστατα αυξήσαμε εν γνώσει μας την πιθανότητα να το πράξουν». Ο Μπρεζίνσκι περιγράφει στην συνέντευξη του την επιχείρηση «Cyclone» ως «εξαιρετική ιδέα» που παρέσυρε τους Σοβιετικούς στην «παγίδα του Αφγανιστάν», κάνοντας μάλιστα το λογοπαίγνιο «Sovietnam» για να θυμίσει την παγίδα στην οποία υπέπεσαν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ. 

Η CIA για να εξοπλίσει τους προδρόμους των Ταλιμπάν αγόρασε στην ελεύθερη αγορά σοβιετικής κατασκευής φορητό οπλισμό, ενώ όταν το 1981 ο Ρήγκαν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ η υποστήριξη των Μουτζαχεντίν επεκτάθηκε ευρέως ακόμη και με αντιαρματικά όπλα και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Η Σοβιετική Ένωση επενέβη στο Αφγανιστάν στις 27 Δεκεμβρίου του 1979 με την αιτιολογία της «κρυφής συμμετοχής των ΗΠΑ στην χώρα», αλλά τότε ουδείς στην Δύση την πίστεψε καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος και η ανηλεής προπαγάνδα εξακολουθούσε να χωρίζει τον κόσμο σε δυο στρατόπεδα. Ο πόλεμος των Σοβιετικών με τους Μουτζαχεντίν, οι οποίοι είχαν ως ηγέτη τον περιβόητο πράκτορα της CIA Σαουδάραβα Μπιν Λάντεν, διήρκεσε περίπου 10 χρόνια και έληξε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ο «Κυκλώνας» ήταν μία από τις δαπανηρότερες επιχειρήσεις της CIA από τότε που ιδρύθηκε αυτή η μυστική υπηρεσία. Σύμφωνα με πρώην πράκτορες της υπηρεσίας η όλη επιχείρηση κόστισε 6 δισ. δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από τα μυστικά κονδύλια του αμερικανικού προϋπολογισμού. Στα 6 δισ. εννοείται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση του «Κυκλώνα» από την Σαουδική Αραβία και άλλες σουνιτικές χώρες του Αραβικού Κόλπου. 

Μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων η φιλοσοβιετική κυβέρνηση της Καμπούλ ως ήταν αναμενόμενο κατέρρευσε και την εξουσία στην χώρα ανέλαβαν οι Μουτζαχεντίν. Μετά από παρέλευση μιας δεκαετίας χάους και επιβολής θεοκρατικής δικτατορίας, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επενέβησαν τον Οκτώβριο του 2001 για να «σώσουν» την χώρα από τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους Ταλιμπάν και με πρόσχημα την επίθεση στους Διδύμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Υπενθυμίζουμε ότι η λέξη ταλέμπ (πληθυντικός ταλιμπάν) στην διάλεκτο της περιοχής έχει την σημασία του «μαθητή». Οι Ταλιμπάν ανήκουν στην φυλή των Παστούν και είναι άκρως φανατικοί σουνίτες μουσουλμάνοι οι οποίοι εφαρμόζουν πιστότατα τον ισλαμικό νόμο της Σαρία. Πιστεύουν δε ότι το Αφγανιστάν θα πρέπει να γίνει η αγνότερη ισλαμική χώρα του μουσουλμανικού κόσμου. Η δε λέξη μουτζαχίντ (πληθυντικός μουτζαχεντίν) σημαίνει στα αραβικά τον μαχητή του τζιχάντ, δηλαδή τον μαχητή του ιερού πολέμου. 

Στις 11 Ιανουαρίου του 2015 οι Ταλιμπάν ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και για να αποδείξουν την αφοσίωση τους αποκεφάλισαν μερικές δεκάδες «άπιστους» σιίτες αιχμαλώτους. Εξυπακούεται ότι μεταξύ των Σαουδαράβων σουνιτών-βαχαμπιστών, των σουνιτών-βαχαμπιστών του Ισλαμικού Κράτους και των σουνιτών Μουτζαχεντίν και Ταλιμπάν υφίστανται στενότατοι ιδεολογικοί και θρησκευτικοί δεσμοί.

Πριν από μερικές ώρες έγινε γνωστό ότι οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την επαρχία Μιρζαβαλάνγκ στο βόρειο Αφγανιστάν, μια περιοχή που είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της χώρας. Σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας οι Ταλιμπάν προελαύνουν και σίγουρα αυτό δεν γίνεται χωρίς την υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού. 

Σήμερα στρατοπεδεύουν στο Αφγανιστάν 8.400 στρατιώτες των ΗΠΑ και 5.000 του ΝΑΤΟ. Έχουν παρέλθει 16 χρόνια από την επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, 16 χρόνια πολέμου των Ταλιμπάν με την υποτίθεται ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου και οι «μαθητές» είναι ακόμη πιο δυνατοί και έχουν περισσότερη επιρροή απ’ ότι πριν την επιδρομή των νεοιμπεριαλιστών της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ το 2001. 

Η μόνη εξήγηση για αυτό είναι ότι οι προθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποσκοπούσαν στην διατήρηση ή ενδυνάμωση αυτών των εξτρεμιστών και όχι στην συντριβή τους. Διότι αν αποσκοπούσαν στην συντριβή τους θα το είχαν καταφέρει, όπως θα είχαν καταφέρει αν πραγματικά το ήθελαν και την εξόντωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην Μέση Ανατολή πολύ πριν επέμβουν οι Ρώσοι.
Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι ο μακροβιότερος της αμερικανικής ιστορίας. 


Έχει ξεπεράσει σε διάρκεια αθροιστικά τον Αμερικανικό εμφύλιο, τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέραν της διάρκειας του αυτός ο πόλεμος στοιχίζει στους αμερικανούς πολίτες 35 δις δολλάρια ετησίως, τουτέστιν μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει για αυτό τον πόλεμο περίπου 600 δισεκατομμύρια. Η επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είχε τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα με αυτά των επεμβάσεων στην Λιβύη, στο Ιράκ, στο Σουδάν, στην Υεμένη, στην Συρία. Άφησε πίσω της ερείπια, εκατομμύρια νεκρούς και δημιούργησε την φύτρα της λαθρομετανάστευσης.

Οι Ταλιμπάν μετά από 16 χρόνια υποτιθέμενου πολέμου με την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου ελέγχουν τις περισσότερες επαρχίες του Αφγανιστάν και σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ οι «μαθητές» του Κορανίου εξαπλώνονται και καταλαμβάνουν ήδη και την υπόλοιπη χώρα. Εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλουν να σώσουν πραγματικά την χώρα και τους κατοίκους της από την λαίλαπα ενός αιματηρού θεοκρατικού καθεστώτος και εφόσον αδυνατούν να το πράξουν όπως έχει αποδειχθεί μετά από 16 χρόνια, τότε δεν έχουν παρά να καλέσουν σε βοήθεια την ρωσική στρατιωτική μηχανή, η οποία έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα της πρόσφατα για τέτοιες περιπτώσεις.


Εάν δεν το πράξουν τότε αποδεικνύεται ότι ο πραγματικός λόγος επέμβασης τους το 2001 και το 1979 (με μισθοφόρους τους Μουτζαχεντίν) και η συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική παραμονή τους στην χώρα είναι η προώθηση των συμφερόντων των Αμερικανοσιωνιστών, δηλαδή η προβολή της στρατιωτικής δύναμης της Ουάσιγκτον στην Κεντρική Ασία και στην πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα περιοχή της Κασπίας με ταυτόχρονη περικύκλωση της Ρωσίας και προσπάθεια αποδυνάμωσης της Κίνας προς Ανατολάς και του Ιράν προς Δυσμάς.

Γ. Λιναρδής

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments