“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η Μαύρη οθόνη ηγεμονεύει τη ζωή μας!...

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια είναι γιγαντιαία. Είναι βέβαιο ότι διανύουμε μια εποχή τεράστιων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Στην εποχή μας η τεχνολογία και συγκεκριμένα οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αλλάξει το τοπίο του επιστημονικού, του οικονομικού και του κοινωνικού κλάδου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει πολύ την ανθρωπότητα να εξελιχθεί προς μία θετική κατεύθυνση. Υπάρχει, ωστόσο και σκοτεινή πλευρά. Η μαύρη οθόνη και η ατέρμονη εξουσία της.


Η ΜΑΥΡΗ ΟΘΟΝΗ ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Εδώ και κάποια χρόνια η τεχνολογία έχει καταφέρει να μεταλλάξει κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι προ τετελεσμένων γεγονότων.

Δεν μπορέσαμε να βρούμε χρόνο να διερωτηθούμε πράγματα για τα τεχνολογικά επιτεύγματα:

ποια θα πρέπει να είναι η χρήση τους;
πώς είναι η σωστή χρήση;
που αποσκοπούν;
σε ποιους τομείς της ζωής μας μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια;

Τίποτα δεν προλάβαμε να αναρωτηθούμε, το μόνο που κάναμε ήταν να τα βάλουμε στην ζωή μας χωρίς οργάνωση και δεύτερη σκέψη.

Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γραφείο, σε κάθε παλάμη υπάρχει το ελάχιστο μια μαύρη οθόνη. Μια τηλεόραση, ένας υπολογιστής και ένα κινητό.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες ηγεμόνας είναι η τηλεόραση. Ενώ στις μικρότερες ηλικίες ηγεμόνας είναι το κινητό. Σε όλες όμως τις κλίκες ηλικιών βλέπουμε ξεκάθαρα την εξουσία που έχει μια μαύρη οθόνη στο μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου είδους. Δεν λείπει πλέον από κανένα σπίτι, είναι παντού. Η κατάσταση έχει τόσο εξελιχθεί που η μαύρη οθόνη έχει γίνει είδος πρώτης ανάγκης.

Η ΜΑΥΡΗ ΟΘΟΝΗ ΚΑΙ Ο 21ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ

Διανύουμε λοιπόν τον 21ο αιώνα της μαύρης οθόνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό ξοδεύει άσκοπα τα χρήματά του για να αγοράσει κάποιο προϊόν το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη. Και δεν γνωρίζει καν να το χειρίζεται ολοκληρωτικά. Όπως παραδείγματος χάρην υπάρχουν άτομα που αγοράζουν το τελευταίο μοντέλο τεχνολογίας κινητό. Δεν γνωρίζουν καν πώς γίνεται η χρήση του. Απλά και μόνο γιατί είναι στην μόδα.

Μάλιστα οι περισσότεροι χαλάνε χρήματα για μια τέτοια συσκευή ενώ: Πρώτον δεν τους περισσεύουν. Και δεύτερον που είναι παραπάνω από τον βασικό μισθό της Ελλάδας του 2017. Και όλα αυτά επειδή τους το επιτάσσει η μόδα.

Για κάθε απορία που μας προκύπτει για οποιοδήποτε θέμα ακόμα και για τα σοβαρότερα ανατρέχουμε σε μηχανές αναζήτησης. Ξεχνάμε βέβαια ότι στο διαδίκτυο δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος και ότι ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ό,τι θέλει. Χωρίς κάποια ειδίκευση ή γνώση. Και αφού γίνεται αυτό άρα δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στο άρθρο αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην πηγή.

Καταντήσαμε να είμαστε μόνο αλγόριθμοι. Αλγόριθμοι του facebook. Δυστυχώς το facebook γνωρίζει περισσότερα πλέον για εμάς από ότι η οικογένειά μας και οι φίλοι μας. Τι ειρωνεία.

ΤΟ FACEBOOK (ΜΑΣ) ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Κάθε ¨μου αρέσει¨ που πατάμε στο facebook και κάθε αναζήτηση που κάνουμε αποθηκεύεται αυτόματα.

Έτσι ό,τι διαφημιστεί στην σελίδα μας θα είναι προϊόντα, σελίδες, ομάδες και άτομα τα οποία έχουν κάποια σχέση με τα ενδιαφέροντά μας και τους γνωστούς μας. Για αυτό το facebook θα είναι για πάντα δωρεάν γιατί τα προϊόντα που του προσφέρουν έσοδα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είμαστε τα εμπορεύματα που δίνει προς πώληση. Κάθε τι που πράττουμε για την ιστοσελίδα είναι κερδοφόρο.

Έχουμε πάθει τέτοια εξάρτιση που ο αριθμός των ¨μου αρέσει¨ που έχουμε στις φωτογραφίες μας έχει την δυνατότητα να μας επηρεάσει πολύ ψυχολογικά. Αν έχουμε πολλά τότε η ψυχολογία μας είναι στα ουράνια και νιώθουμε σημαντικοί. Όταν όμως έχουμε λίγα τότε βυθιζόμαστε στην θλίψη. Η ωραιοπάθεια και ο ναρκισσισμός είναι στην έποχή μας πολύ διαδεδομένα.

Είμαστε εθισμένοι στο να κάνουμε κοινοποίηση της παρουσίας μας και να ανεβάζουμε συνεχώς φωτογραφίες. Τι νόημα άλλο υπάρχει στο να βγεις έξω αν όχι για να το δημοσιοποιήσεις παντού;;.

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΟΘΟΝΗ

Η ιδιωτική ζωή ανήκει στο παρελθόν. Ο καθένας ενημερώνει ένα ποσοστό αγνώστων και τυχαίων γνωριμιών, ατόμων που δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επαφή, τι κάνει, πού πήγε, τί έφαγε, τί φόρεσε, τι ήπιε, τί άκουσε, ποιοι είναι οι φίλοι του, ποια είναι η οικογένειά του, που δουλεύει, τι σκέφτεται, αν χώρισε , αν παντρεύτηκε, αν έφαγε κέρατο, αν έριξε κέρατο, τι ψηφίζει, που πάει διακοπές, ποια μουσική αγαπάει και η λίστα πληροφοριών που παρέχει ο καθένας στον καθένα είναι ατελείωτη.

Αν βέβαια κάποιος το καλοσκεφτεί, μπει στην διαδικασία να το κάνει, πόσο τρομαχτικό , άρρωστο και καταθλιπτικό είναι άγνωστα άτομα να ξέρουν αυτά που ξέρεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Πόσο κρίμα είναι η μοναξιά που κυριαρχεί μέσα σε όλες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Πόσα βαθύτερα προβλήματα μπορούν να φανερωθούν για ένα άτομο που κοινοποιεί όλη του την ζωή, χωρίς να σέβεται την ιδιωτικότητά του. Άραγε ο ιδιωτικός βίος δεν αποτελεί πλέον θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα; Και όμως.

Για τους περισσότερους η ιδιωτική ζωή είναι πλέον παρελθόν και δεν χρειάζεται κανένας πλέον να την παραβιάσει, την δημοσιοποιούμε μόνοι μας.

Υπάρχουν βέβαια και οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε αυτές τις μαύρες τρύπες. Υπάρχει πολύ τρέλα στον κόσμο και πολύ ανωμαλία. Αντί τα πράγματα να καλυτερεύουν γίνονται συνεχώς και χειρότερα. Προσοχή στο τι κοινοποιείτε. Τα ανήλικα παιδάκια και τα εσωτερικά του σπιτιού σας δεν χρειάζεται να το έχουν όλοι εικόνα.

ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΟΥΜΠΙΟΥ. ΚΙ ΟΜΩΣ…


Είμαστε στην τυχερή θέση
να μπορούμε να αποκτήσουμε γνώσεις σπουδαίες και σημαντικές με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όμως εμείς το αποφεύγουμε, προτιμάμε να κατασκοπεύουμε τους άλλους από την κλειδαρότρυπα.

Να μην μας νοιάζει τίποτα άλλο από το να κουτσομπολεύσουμε τον διπλανό μας. Αν και οι γνώσεις υπάρχουν πλέον παντού, εμείς δεν έχουμε χώρο για να τις αποθηκεύσουμε, το μυαλό μας δεν μπορεί να δεχτεί και να της κάνει δικές του. Το πλήθος των διαφορετικών εικόνων και λέξεων τις οποίες καθημερινά ο άνθρωπος βλέπει, έχουν καταστήσει αδύνατο να αποθηκευτούν στην μνήμη μας.

Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Εν έτη 2017 θεωρώ ότι η αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα είναι πιο αληθινή και πιο πραγματική από ποτέ. Ο Πλάτωνας στο 7ο βιβλίο που είναι ενταγμένο στην Πολιτεία, αναφέρεται στον άνθρωπο που είναι μέσα σε μια σπηλιά, η σπηλιά αυτή είναι το προσωπικό σύμπαν του καθενός.

Μέσα σε αυτή την σπηλιά υπάρχουν οι νόμοι, η θρησκεία και οι κανόνες. Ο δεσμώτης όμως ασχολείται μόνο με αυτά. Αυτά που άλλοι έχουν δημιουργήσει για εκείνον. Και δεν αναζητάει να μάθει τι βρίσκεται από έξω, που απέξω είναι ο ήλιος.


Ο ήλιος συμβολίζει την αλήθεια. Λίγοι άνθρωποι έχουν το θάρρος να την ψάξουν και να την αντιμετωπίσουν. Για να δεις όμως τον ήλιο θα πρέπει να βρεθείς αντιμέτωπος με αυτούς που δημιουργούν σκιές με την φωτιά, είναι αυτοί που υπάρχουν πάντοτε και προσπαθούν πάντοτε να παραπλανήσουν. Ο δρόμος για την ελευθερία και για την αλήθεια είναι πολύ δύσκολος. Αυτό αποδεικνύει και ο μύθος του σπηλαίου. Η αλληγορία αυτή δείχνει ότι ο άνθρωπος από όταν γεννηθεί βρίσκεται μέσα στο ψέμα, την υποδούλωση και την πλάνη και για να μπορέσει να φύγει από αυτήν θα πρέπει να παλέψει πολύ και εξωτερικά αλλά περισσότερο εσωτερικά.

Η ΜΑΥΡΗ ΟΘΟΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΗΣ

Η μαύρη οθόνη μας είχε απορροφήσει τόσο πολύ που μας έχει μετατρέψει σε υποχείριά τους. Αντί να την χρησιμοποιούμε εμείς για να καλυτερεύσουμε την ζωή μας και να διαφημίσουμε την δουλειά μας, μας χρησιμοποιεί αυτή και μας απομονώνει. Έχει πλέον τόση εξουσία πάνω στον άνθρωπο που αν κάποιος καταφέρει να κατανοήσει πλήρως αυτή την ηγεμονία θα τρομοκρατηθεί από το μέγεθος του κακού που έχει προκληθεί.

Στην ερώτηση: μπορεί μια μαύρη οθόνη να κυριαρχήσει σε ένα έλλογο όν; η απάντηση είναι μία. Μπορεί. Μπορεί όχι μόνο να κυριαρχήσει πάνω του, μπορεί να το προσανατολίσει όπως και να το αποπροσανατολίσει καθώς επίσης μπορεί να του υποδείξει τι θα πει, τι θα κάνει και τι θα σκεφτεί.

Η ηγεμονία της μαύρης οθόνης έχει ξεκινήσει. Η εξουσία που διατηρεί στα χέρια της μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις, να καταστρέψει καριέρες, να απομονώσει τον άνθρωπο, να τον κλείσει στον εαυτό του, να τον αποβλακώσει, να θέσει σε κίνδυνο τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του. Με την σωστή χρήση αυτών των τεχνολογιών ο άνθρωπος θα μπορούσε να πάει ένα βήμα μπροστά, να διευκολύνει περισσότερο την ζωή του και να διευρύνει την πνευματικότητά του. Όμως η λανθασμένη και άσκοπη χρήση, καθώς και η συνεχής ενασχόληση με τις μαύρες οθόνες έχουν οδηγήσει τον άνθρωπο μακριά από την ζωή και τον έχουν κλείσει μέσα στους τοίχους της εικονικής πραγματικότητας.

άρθρο της Αντωνίας Χατζηνικολαιδη στο new deal

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments