“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

«Η Κίνα, Γερμανία και Τουρκία, στα χνάρια της ναζιστικής Γερμανίας»

Εκρηκτικά σχόλια του επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής, Andrew Hastie, για την ανησυχητικά αυξανόμενη δύναμη της Κίνας

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Φιλελεύθερος βουλευτής, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες του ομίλου Channel 9, συγκρίνει την αυξανόμενη φιλοδοξία της Κίνας για παγκόσμιο άνοιγμα με την άνοδο της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ δεν διστάζει να εκφράσει την ανησυχία του ότι κάποιοι άλλοι θα κινούν τα νήματα για λογαριασμό μας εάν η Κίνα συνεχίσει τις δραστηριότητές της ανεξέλεγκτη.

«Η Δύση πίστευε κάποτε ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός θα οδηγούσε στον εκδημοκρατισμό της Κίνας», γράφει ο κ. Hastie.

«Θα μας κρατούσε ασφαλείς, όπως οι Γάλλοι πίστευαν ότι τα οχυρά από ατσάλι και τσιμέντο που είχαν στήσει θα τους προστάτευαν από την προέλαση των Γερμανών το 1940. Αλλά έπεσαν έξω, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Οι Γάλλοι δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν σωστά την εξέλιξη του πολέμου κινήσεων. Όπως η Γαλλία, έτσι και η Αυστραλία δεν κατάφερε να δει πόσο κινητικός έχει γίνει ο αυταρχικός μας γείτονας.

«Ακόμη χειρότερα, αγνοούμε τον ρόλο που διαδραματίζει η ιδεολογία στη δραστηριότητα (της Κίνας) στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

«Η Κίνα δημιουργεί έναν άνευ προηγουμένου εθνικό και οικονομικό κίνδυνο για την Αυστραλία και τα συμφέροντά της», καταλήγει ο κ. Hastie.

Ο βουλευτής, που στο παρελθόν υπηρέτησε στις βρετανικές ειδικές δυνάμεις (SAS) επεσήμανε επίσης την αποτυχία της Δύσης να αντιμετωπίσει σοβαρά την απειλή του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Hastie όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησαν αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της Κίνας όσο και του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Σε δήλωσή της, η κινεζική πρεσβεία απάντησε ότι τα συγκεκριμένα σχόλια θα μπορούσαν να βλάψουν την «αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο εθνών.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τα σχόλια του Αυστραλού Ομοσπονδιακού Βουλευτή, Andrew Hastie, περί «κινέζικης απειλής», τα οποία αποκαλύπτουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου που τον διακατέχει καθώς και την ιδεολογική μεροληψία του», δήλωσε η πρεσβεία.




«Καλούμε ορισμένους Αυστραλούς πολιτικούς να βγάλουν τα «χρωματιστά γυαλιά τους» και να δουν την πορεία ανάπτυξης της Κίνας με αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο», συνεχίζει η ανακοίνωση της πρεσβείας.

«Οι προσπάθειές τους θα έπρεπε να προσανατολίζονται προς την προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας και όχι προς το αντίθετο», καταλήγει η δήλωση.

Θέση για το θέμα πήρε και ο πρωθυπουργός, Scott Morrison, λέγοντας πως δεν θεωρεί την παρέμβαση του κ. Hastie ικανή να βλάψει τις σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα.

«Έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην προσέγγιση που έχει σε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Morrison.

Ο κ. Morrison είπε επίσης ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις σχέσεις της με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά άφησε υπονοούμενα για την αυξημένη παρουσία της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Ένας κυρίαρχος, ανεξάρτητος Ινδο-Ειρηνικός είναι κρίσιμος για τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας. Είναι κρίσιμος για τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του Εργατικού Κόμματος, Penny Wong, επέκρινε τόσο τον κ. Hastie όσο και την απάντηση του πρωθυπουργού.

«Δεν αρκεί να υποβαθμίσουμε τον κ. Hastie ως έναν βουλευτή που έχει δικαίωμα στις απόψεις του», δήλωσε η γερουσιαστής Wong.

«Η σχέση με την Κίνα είναι μια κρίσιμη σχέση για την Αυστραλία. Είναι περίπλοκη και επιφέρει συνέπειες».

Ωστόσο, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Brian Mitchell, χαρακτήρισε τις θέσεις του κ. Hastie ως «καλά μελετημένες», ενώ είναι γνωστό ότι αρκετοί βουλευτές τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ιδιωτικά μια πιο επιθετική προσέγγιση στην Κίνα.

Στη δήλωσή της η κινεζική πρεσβεία διατείνεται ότι θα συνεχίσει να αποδεικνύει ότι η ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή για τον κόσμο, εκτοξεύοντας ευθείες βολές κατά του επιχειρήματος του κ. Hastie ότι ο κόσμος δεν έχει εκτιμήσει πού θα μπορούσε να οδηγήσει η αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη του Πεκίνου.

Ο ανώτερος αναλυτής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής Αυστραλίας για θέματα αμυντικής στρατηγικής και ικανοτήτων, Malcolm Davis, υποστήριξε τον κ. Hastie και επαίνεσε τον φιλελεύθερο βουλευτή για την απόφασή του να μιλήσει ανοικτά για το θέμα.

«Κατά την άποψή μου, η άποψη του κ. Hastie είναι απολύτως σωστή: η Κίνα είναι σαφώς η σοβαρότερη αναδυόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο κ. Davis.

«Διανύουμε μια περίοδο στρατηγικού ανταγωνισμού που θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες. Η Κίνα είναι αποφασισμένη να ανατρέψει την υπάρχουσα διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και να την αντικαταστήσει με μια νέα τάξη που θα έχει ως σημείο αναφοράς την ίδια, με σκοπό να υποκαταστήσει την αμερικανική παγκόσμια υπεροχή και να την αντικαταστήσει με την κινεζική στρατηγική υπεροχή».

ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Μπορεί η Κίνα να αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας, όμως οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από μια εύθραυστη ισορροπία, καθώς η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε εκφράσει στο παρελθόν κάποια ανησυχία για τις δραστηριότητες του Πεκίνου στο κατώφλι της.

Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στις τεχνητές νησίδες της θάλασσας της Νότιας Κίνας προκαλούν προβληματισμό στις χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή οι οποίες θεωρούν ότι οι κινήσεις της Κίνας θα προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Κίνα αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εκφράζουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις για να εξασφαλίσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στις περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και της Ταϊβάν.

Λάδι στη φωτιά έριξαν τον περασμένο μήνα αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με μια προφανή μυστική συμφωνία μεταξύ του Πεκίνου και της κυβέρνησης της Καμπότζης για την κατάληψη μιας ναυτικής βάσης στον κόλπο της Ταϊλάνδης.

Η θέση της βάσης θα επέτρεπε στην κινεζική κυβέρνηση να επιβάλει πιο δυναμικά τις απαιτήσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να επεκτείνει τον πολιτικό της έλεγχο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικής σημασίας Στενών της Μαλάκκα.

«Η Αυστραλία ενδιαφέρεται έντονα για τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η Καμπότζη έχει δανειστεί περισσότερα από 850 εκατομμύρια δολάρια μέσω της αξίας τρισεκατομμυρίων πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative της Κίνας.

Σε λιγότερο από μία δεκαετία, το ναυτικό της Κίνας εξελίχτηκε από παράκτια και περιφερειακή σε κυρίαρχη δύναμη. Τα πλοία του είναι σύγχρονα, μεγάλα και πολύ καλά εξοπλισμένα και αυτό κάνει τους αμυντικούς αναλυτές να αναρωτιούνται για τις πραγματικές επιδιώξεις του Πεκίνου.

Το αμερικανικό Ναυτικό Πολεμικό Κολλέγιο, μελετώντας την εξέλιξη των ναυτικών δυνάμεων, παρατήρησε ότι την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει καθελκύσει τέσσερις φορές περισσότερα πλοία από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αυτός ο ρυθμός επέκτασης δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι επιβράδυνσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Australian», η Αυστραλία δημιουργεί μια νέα στρατιωτική δύναμη για να συνεργαστεί με τους γείτονές της στον Ειρηνικό.

Η Παπούα Νέα Γουινέα, τα Φίτζι και το Βανουάτου είναι μεταξύ των περιφερειακών εταίρων με τους οποίους θα λειτουργήσει η Ειρηνευτική Δύναμη Υποστήριξης που θα έχει ως βάση της το Brisbane.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Αυστραλίας «εξετάζει επιλογές για ένα ειδικό σκάφος» προκειμένου να υποστηρίξει τη συμμετοχή της στις ναυτικές δυνάμεις του Ειρηνικού.

«Θα συμμετέχει σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως ασκήσεις και επιχειρήσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ειρηνικού, με στόχο τη δημιουργία μιας στενής στρατιωτικής συνεργασίας με τους εταίρους μας», αναφέρει η ενημέρωση.

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments