“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

κύλιξ: DGSE: Στρατολόγηση πρακτόρων

Στη σελίδα μας έχουμε αφιερώσει αρκετό χώρο στην ακριβή παρουσίαση αυτού του ζητήματος καθώς αφορά σχεδόν κάθε άνθρωπο, είτε ως στόχο στρατολόγησης, είτε ως εκτελεστή στρατολόγησης. Εδώ θα δούμε την άποψη ενός στελέχους της Γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών, της DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure, Γενική Διοίκηση Εξωτερικής Ασφάλειας). Μία από τις ισχυρότερες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου σήμερα.
Γάλλος Πράκτορας για τη Γεωπολιτική Σημασία του Αιγαίου-Ένας κατάσκοπος στο Αιγαίο
Εάν σας ενδιαφέρει αυτό το αντικείμενο, μπορείτε να μελετήσετε τα ακόλουθα άρθρα μας που πραγματεύονται το ίδιο θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Επίσης, έχουμε και μία κατηγορία άρθρων, τη κατηγορία «HUMINT» (Human Intelligence, Πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές), που περιέχει τεχνικές στρατολόγησης ανθρώπινων πηγών.

Κατασκοπεία: Στρατολόγηση MICE

Κατασκοπεία: Μέθοδος SADR

Supo: Διαδικασία Στρατολόγησης Πρακτόρων

Χωρίς άλλα λόγια, παρακάτω είναι η συνέντευξη του πρώην επιχειρησιακού στελέχους της DGSE αναφορικά με το ερώτημα «πως στρατολογείς μία ανθρώπινη πηγή;». Το βίντεο είχε δημοσιευτεί στις 23 Μαρτίου του 2018 και είναι στη Γαλλική γλώσσα. Γι’αυτό παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη σε ελληνική απόδοση παρακάτω. Στο τέλος του άρθρου μας υπάρχει και το βίντεο για όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα θα θέλαμε να μιλήσουμε μαζί σας για τεχνικές υπηρεσιών πληροφοριών ώστε να αρχίσουμε να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του τρόπου εργασίας ενός κατασκόπου στη πραγματικότητα. Ήδη τονίσατε τη σπουδαιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και ενός καλού δικτύου ανθρώπινων πηγών, αλλά πως στρατολογείτε αυτές τις πηγές;
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Εννοείτε να μιλήσω για τα είδη χειραγώγησης που χρησιμοποιούμε για στρατολόγηση ατόμων ενδιαφέροντος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Ως απάντηση, θα χρησιμοποιήσω ένα ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται συχνά στις υπηρεσίες πληροφοριών κατά την εκπαίδευση των κατασκόπων τους. Είναι το ακρωνύμιο MICE. Όπου το M είναι για Money (χρήμα), το I για Ideology (ιδεολογία), το C για Compromise (συμβιβασμός), και το E για Ego (εγωισμός). Κάθε μία από αυτές τις λέξεις αντιπροσωπεύει μία συγκεκριμένη ζώνη επιρροής που μπορεί ένας κατάσκοπος να χρησιμοποιήσει για να επιτύχει τους στόχους του/της. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι είναι απόλυτα πιθανόν να στρατολογήσεις κάποια πηγή χρησιμοποιώντας συνδυασμό αυτών των περιοχών επιρροής. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, κατανοητό. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως ακριβώς λειτουργούν όλα αυτά;
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Η πρώτη περιοχή επιρροής είναι το χρήμα. Είναι, ας πούμε, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέσα. Μπορεί βέβαια να γίνει αρκετά μεγάλο έξοδο στο τέλος. Η πηγή που έχει αποφασίσει να προδώσει τη πατρίδα του, ή για παράδειγμα τον οργανισμό ή το αφεντικό του, προφανώς και θέτει τον εαυτό του σε σημαντικούς κινδύνους. Μπορεί να μπει στη φυλακή εάν εντοπιστεί από τις τοπικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, ή ακόμα και να εκτελεστεί, ανάλογα με την αποστολή και τη χώρα του. Όλα αυτά έχουν προφανώς μία τιμή. Είναι φυσιολογικό και αποδεκτό σε οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών. Υπό αυτή την επιρροή, η πηγή αντιλαμβάνεται την αξία των πληροφοριών που έχει και είναι διατεθειμένη να τις παραδώσει με αντάλλαγμα κάποια αμοιβή. Ο κατάσκοπος πρέπει όμως να είναι έμπειρος καθώς μία πιθανή πηγή ίσως να σταματήσει εάν η πρόταση αμοιβής γίνει πολύ σύντομα. Υπάρχει το ρίσκο να αντιμετωπίσουμε την αντίδραση «ποιος νομίζεις ότι είμαι;» ή «δεν είμαι εγώ τέτοιος άνθρωπος».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι αυτό μπορεί να γίνει μεγάλο έξοδο, για τι ποσά χρημάτων μιλάμε εδώ; Ποια είναι η μέση πληρωμή μίας υπηρεσίας πληροφοριών σε μία από τις πηγές τους;
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Αυτό είναι ευαίσθητο ζήτημα… Ίσως να μη το απαντήσω. Αλλά θα σας πω το εξής. Μία πηγή μπορεί να πληρώνεται περιστασιακά ή σταθερά. Για παράδειγμα μηνιαία ίσως να λαμβάνει $100 ή $200 ανάλογα με την υπόθεση για εκτέλεση μίας απλής αποστολής ή παροχή μικρής αξίας πληροφοριών. Μπορεί να λαμβάνει αρκετές χιλιάδες δολάρια για άλλες υποθέσεις, και μερικές φορές πολλά πολλά παραπάνω. Για τη τελευταία κατηγορία, αυτές οι πηγές έχουν πρόσβαση σε στρατηγικής σημασίας πληροφορίες και συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα προσωπικού ρίσκου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάρα πολύ παραπάνω, πόσο είναι αυτό;
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Δε θα σας απαντήσω σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε, είναι πιο επικερδές να είναι κανείς πηγή της DGSE ή της CIA;
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Αναφορικά με τα ποσά αμοιβών θα έλεγα της CIA. Η Αμερικανική υπηρεσία μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να έχει πρόσβαση σε μεγάλα χρηματικά ποσά. Αλλά είναι αρκετά αστείο μερικές φορές όταν μία πηγή πληρώνεται από τους Αμερικάνους για κάποια πληροφορία και έπειτα έρχεται και τη δίνει στη DGSE δωρεάν. Αυτό έχει συμβεί. Στη πρώτη περίπτωση την έδωσε για τα χρήματα, και στη δεύτερη για ιδεολογικούς λόγους. Δηλαδή τη δεύτερη περιοχή επιρροής της ακρωνύμιου MICE. Ας μιλήσουμε λίγο για την ιδεολογία. Αυτή η μέθοδος παρέχει εξαιρετική επιρροή και δημιουργεί άψογες πηγές γιατί το κίνητρο της είναι οι βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις του ατόμου. Συνήθως αποφεύγουμε τις πηγές που δελεάζονται αποκλειστικά από το πλούτο. Οι καλύτερες πηγές κατασκοπείας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν συνήθως όσοι πρόδιδαν τη πλευρά τους ως αποτέλεσμα ιδεολογικών αιτιών. Το Κλαμπ του Κέμπριτζ είχε στρατολογηθεί από τη KGB της εποχής και είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού του κινήτρου. Σήμερα, στρατολογούμε πολλές πηγές για το χώρο της αντιτρομοκρατίας και συνήθως εργάζονται με ιδεολογικά κίνητρα. Υποκλίνομαι σε αυτά τα άτομα. Όλες αυτές οι πηγές μας δίνουν απίστευτα ακριβείς πληροφορίες για το ΙΚ και τους ηγέτες του. Για παράδειγμα, ενώ ζούσαν και επιχειρούσαν στη Ράκκα, ακόμα σε επαφή με τρομοκράτες, μέσα στη καρδιά της οργάνωσης, και παρότι γνώριζαν ότι εάν εντοπίζονταν από το Ισλαμικό Κράτος θα βασανίζονταν και θα εκτελούνταν. Έχουμε συνεργαστεί με πολλούς Μουσουλμάνους, αρκετές φορές πολύ θρήσκους, με τις γυναίκες τους να φοράνε αμπάγια αλλά με τους ίδιους να πιστεύουν ειλικρινά ότι το ΙΚ αντιπροσωπεύει το κακό και ότι ο οργανισμός αυτός είναι ενάντια στο Ισλάμ. Προφανώς και μόνο σεβασμό έχω για αυτό το προφίλ πηγής. Είναι ανώνυμοι πολεμιστές, θαρραλέοι και πολύ αποφασισμένοι. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμαστε με γυναίκες εθελόντριες με πολύ καλά αποτελέσματα γιατί το ΙΚ τις εμπιστεύεται περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αναφορικά με το συμβιβασμό και την ενοχοποίηση;
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Ναι, ασφαλώς. Αλλά είναι ένα μέσο επιρροής που προσωπικά αποφεύγω να χρησιμοποιώ γιατί μπορεί να γυρίσει εναντίον του κατασκόπου και της υπηρεσίας του. Σχετικά με την ενοχοποίηση, δεν υπάρχει συμφωνία βάσει κάποιου συμβολαίου με όρους αποδεκτούς και από τη πηγή και από τον αξιωματικό υποθέσεων. Εδώ, πολύ ξεκάθαρα, ο κατάσκοπος παγιδεύει τη πηγή και την αναγκάζει να συνεργαστεί, κυριολεκτικά δια της βίας, υπό την απειλή αποκάλυψης κάτι ανήκουστου ή ενοχοποιητικών εγγράφων ή στοιχείων. Αυτό θα μπορούσε να είναι φωτογραφίες της πηγής να παραδίδει εμπιστευτικά έγγραφα σε ένα άτομο που θεωρούσε φίλο του και που πίστευε ότι εξυπηρετεί. Μπορεί να είναι φωτογραφίες από κάποια εξωσυζυγική σχέση… Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η πηγή θα κάνει τα πάντα για να βγει από τη παγίδα. Από το να παρέχει ψεύτικες πληροφορίες ή ακόμα και να προδώσει τον αξιωματικό υποθέσεων του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, τι γίνεται με την εικόνα του κατασκόπου ως μία αρετή που είχατε αναφέρει παλαιότερα; Δε μπορείτε να μου πείτε ότι αυτό είναι ένα διεστραμμένο παιχνίδι από τις υπηρεσίες πληροφοριών.
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Για τη προσωπική μου ηθική, καθησυχάζω τον εαυτό μου με τη πίστη ότι ενεργώ προς όφελος μίας νομοταγούς δύναμης κατά μίας δικτατορίας. Μερικές φορές οι πηγές είναι άτομα του υποκόσμου και δεν έχω κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιώ τέτοιου είδους πίεση σε αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάποιες άλλες φορές δεν είναι άτομα του υποκόσμου;
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Θεωρητικά αυτό το προφίλ πηγής μπορεί να υπάρξει. Σε αυτή τη περίπτωση θέλει μεγαλύτερη προσοχή στο χειρισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, και η τέταρτη πηγή επιρροής για στρατολόγηση πηγών; Τι ακριβώς είναι;
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Η τέταρτη και τελευταία ζώνη επιρροής είναι ο εγωισμός. Είναι τρομερά δυνατή ζώνη επιρροής και πολύ συνηθισμένη επίσης. Όλοι έχουμε εγωισμό που είναι λιγότερο ή περισσότερο ανεπτυγμένος. Το καλύτερο για οποιονδήποτε είναι να προσπαθεί να κρατάει τον εγωισμό του όσο πιο χαμηλά γίνεται. Ο μεγάλος εγωισμός είναι τεράστια αδυναμία για έναν αξιωματικό πληροφοριών. Τυφλώνει και σε κάνει αδύνατο να αναλύεις καταστάσεις σωστά. Από την άλλη, εάν ένας κατάσκοπος ξέρει να χρησιμοποιεί αυτή τη περιοχή επιρροής προς όφελος του, χρησιμοποιώντας τον εγωισμό ενός ατόμου που επιθυμεί να στρατολογήσει, τότε έχει έναν άσσο στο μανίκι του που μπορεί να τον οδηγήσει στην επιτυχία. Με αυτό ως δεδομένο, γνωρίζω απόλυτα σεβαστές πηγές που αρχικά στρατολογήθηκαν με ιδεολογικά κίνητρα για παράδειγμα, αλλά έπειτα έμειναν γιατί ήταν τόσο κολακευμένα από το αίσθημα χρησιμότητας προς το κράτος. Είναι απόλυτα κατανοητή αίσθηση και κανένας δε θα πρέπει να το εκλαμβάνει επιπόλαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις προσωπικές σας εμπειρίες ως αξιωματικός υποθέσεων, ποιες είναι οι περιοχές επιρροής που χρησιμοποιείτε πιο πρόθυμα;
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ DGSE: Προφανώς όλα εξαρτώνται από τη περίπτωση και το άτομο που έχω στοχοποιήσει. Για εμένα το τέλειο μείγμα είναι 2/3 ιδεολογίας και 1/3 εγωισμού με λίγο χρήμα από επάνω, γιατί κάθε άνθρωπος θέλει να ζει άνετα και η σκληρή δουλειά αξίζει και ανάλογης επιβράβευσης.


https://defensegr.wordpress.com/2019/08/06/dgse-stratologhsh-praktorwn/

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments