“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Το Ρωσικό TOS-1A – Heavy Flamethrower είναι μοναδικό και απαραίτητο

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κάνει πρόοδο στην επαρχία Idlib το τελευταίο προπύργιο των τρομοκρατικών ομάδων. Ο συριακός στρατός είχε μια υπολογίσιμη σκληρή αντίσταση από τους τρομοκράτες, αλλά η επιτυχία ήρθε όταν τα ρωσικά «θερμό – βαλλιστικά» συστήματα φλογοβόλων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων TOS-1A – Solntsepyok μεταφέρθηκαν στην επαρχία και εντάχθηκαν στον αγώνα. Αυτό το τρομερό όπλο είχε χρησιμοποιηθεί από τις ιρακινές δυνάμεις ενάντια στους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στη μάχη τους στη Μοσούλη.
Wikipedia: ТОС-1Α – φλογοβόλο είκοσι-τεσσάρων ρουκετών.


Αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό για την υποστήριξη του πεζικού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που ξεκίνησαν οι δυνάμεις της Συρίας για την απελευθέρωση της πόλης Παλμύρα από τους «ισλαμιστές» τρομοκράτες το 2017. Τα συστήματα TOS-1A φυλάσσουν επίσης και τη ρωσική στρατιωτική βάση στο Hmeimim της Συρίας. Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο κατά τη διεξαγωγή αντιπυραυλικών αποστολών, γεγονός που το καθιστά ιδανικό όπλο για χρήση κατά των τρομοκρατών.

Το Solntsepyok χρησιμοποιεί το BM-1 όχημα μάχης, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα περιστρεφόμενο σύστημα εκτόξευσης που μπορεί να εκτοξεύσει έως κι 24 πυραύλους. Διαθέτει ένα κορυφαίο σύστημα ελέγχου θερμοβαρικών πυραύλων, με φασματόμετρο-μετρικό λέιζερ και ενισχυμένο με το εξελιγμένο σύστημα πυρανίχνευσης με υπολογιστή. Η απαιτούμενη γωνία ανύψωσης μπορεί να καθοριστεί εάν η απόκλιση δεν υπερβαίνει τα 10 m. Όλες οι εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από το εσωτερικό του οχήματος, προκειμένου να προστατευθεί το πλήρωμα από τις βολές του εχθρού. Ο φλογοβόλος μπορεί να ρίχνει και τη νύχτα. Εάν εντοπιστεί ένας στόχος εντός του εύρους ορατότητας, μπορεί να εμπλακεί σε μόλις 90 δευτερόλεπτα. Το φλογοβόλο είναι προστατευμένο από ένα τετράπλευρο εκτοξευτή βόλων 902G.

Ο εκτοξευτήρας τοποθετείται στο πλαίσιο ενός T-72A με κινητήρα ντίζελ 840 HP. Το TOS-1A χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το όχημα επαναφόρτωσης TZM-T, το οποίο είναι εξοπλισμένο με γερανό και φέρει ένα πλήρες σύνολο 24 ρουκετών για επαναφόρτωση.

Το Solntsepyok έχει σχεδιαστεί για επιθέσεις σε πεζικά τμήματα, οχυρώσεις (συμπεριλαμβανομένων και ελαφρών θωρακισμένων θέσεων σε βουνά), οχυρωμένα σπήλαια, αγροτικά φρούρια, αστικές περιοχές και άλλους κλειστούς χώρους. Το σύστημα είναι διαφορετικό από τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS), επειδή χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών: πυραύλους 220mm με Θερμοβαρικά όπλα ή με εκρηκτικά καύσιμα αερίου. Έχει σχεδόν εξίσου καταστροφικές συνέπειες με τα τακτικά πυρηνικά όπλα, καθώς ένα μεγάλο αεριού σύννεφο χημικών διασκορπίζεται στον αέρα. Στη συνέχεια ένα εκρηκτικό αέριο εκρήγνυται για να απελευθερώσει ένα κύμα κρούσης υψηλής πίεσης με μεγάλη καταστροφική δύναμη. Ο αέρας αναρροφάτε από περιορισμένες περιοχές, δημιουργώντας ένα μερικό κενό. Το σύννεφο διεισδύει σε κτίρια, φυσικές σπηλιές και τάφρους και το αέριο διαπερνά τους πνεύμονες.

Μια μόνο έκρηξη μπορεί να καταστρέψει πολλά άτακτα μπλόκα στην πόλη. Μια βολή ενός πυραύλου περιέχει ένα μείγμα που ζυγίζει περίπου 3,2 κιλά και μπορεί να εξαλείψει τα πάντα σε μια περιοχή ογδόντα κυβικών μέτρων. Ένα πλήρες πρόγραμμα μίας εκτόξευσης που αποτελείται από πέντε TOS-1As μπορεί να καθαρίσει μια έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων, εάν εκτοξευθεί στο μέγιστο εύρος. Το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και για αποστολές εκκαθάρισης ναρκών.

Η Αμερικανική βόμβα μεγάλης απόδοσης GBU-43 (MOAB), γνωστή κι ως Μητέρα όλων των βόμβων, το μεγαλύτερο μη πυρηνικό όπλο που έχει πέσει ποτέ σε πεδίο μάχης, παράγει τα ίδια αποτελέσματα σε μικρότερη κλίμακα. Το οπλοστάσιο της Ρωσίας περιλαμβάνει και την θερμοβαρική βόμβα αυξημένης ισχύος (ATBIP), αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Συρίας.
Wikipedia: η αμερικανική GBU-43 / B Massive Ordnance Air Blast.

Η μέγιστη εμβέλεια της πυροκροτητής είναι 6 χιλιόμετρα, η οποία υπερβαίνει τις σειρές των περισσότερων πυραυλικών συστημάτων. Η ελάχιστη εμβέλεια είναι 400 μέτρα. Δεν χρειάζεται περισσότερο από 0,5 δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει ένας μόνο πύραυλος.

Αυτό είναι ένα μοναδικό όπλο που άλλοι στρατοί το στερούνται. Το Τακτικό επιχειρησιακό συγκρότημα πυραύλων (Tosochka) (μερικές φορές λανθασμένα συγχέετε κι ονομάζεται TOS-2). Σύμφωνα με τον Ρωσικό Στρατό και το πρόγραμμα κρατικών εξοπλισμών της Ρωσίας για το 2018-2025, μπορεί να τοποθετηθεί στην πλατφόρμα του βασικού άρματος μάχης Armata. Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε τροχοφόρο πλαίσιο ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά στην έρημο. Θα είναι μια ελκυστική επιλογή για τους πιθανούς αγοραστές από τη Μέση Ανατολή. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα όπλα δεν απαγορεύονται και, ως εκ τούτου, η χρήση τους δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Χρήστος Κατσέας



http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments