@!«Εστίν ουν η ουσία των πραγμάτων αρμονία και αριθμός σφαιρών στρεφομένων»!@

*Διά-Κόσμος Ἑλλάς «Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον

!@~~~@~~~@!

27.7.20

Βουλγαρία: Εισαγωγή εργατών από το εξωτερικό μπορεί να σώσει την αγροτική οικονομία μας

Η κρίση με τον κοροναϊό προκάλεσε δυσκολίες για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, οι οποίες απειλούν την επιβίωσή τους. Οι αγρότες όλο και πιο δύσκολα οργανώνουν την εργασία στα αγροκτήματά τους και πάσχουν από ανεπάρκεια οικονομικών πόρων και εργατικού δυναμικού.

Σε τοποθέτησή του ο Εθνικός Σύνδεσμος Νέων Αγροτών Βουλγαρίας προειδοποιεί για τα προβλήματα στον κλάδο, τονίζοντας ότι η ανασυγκρότηση από την κρίση πιθανόν θα πάρει χρόνια, γι’ αυτό είναι σημαντική η συνεργασία με το κράτος και τις επιχειρήσεις.

«Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμη τι ακριβώς θα είναι τα προβλήματα για μας» - λέει ο Πέταρ Πετρόφ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. – «Και επειδή οι χρηματοοικονομικές ροές έχουν παρεμποδιστεί, είναι πολύ δύσκολο οι αγρότες, ιδιαίτερα οι νέοι, να είναι βέβαιοι για την πώληση των προϊόντων τους και να αντιμετωπίσουν τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, μισθούς, φόρους, ασφαλίσεις. Πράγματι στα τέλη του μηνός αναμένονται έσοδα από επιχορηγήσεις, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Δε θα έπρεπε ένας κλάδος να συντηρείται μόνο από επιχορηγήσεις.»

Ο Πέταρ Πετρόφ εκτρέφει στο αγρόκτημά του στο χωριό Σαμπότκοβτσι, της περιοχής του Γκάμπροβο, αγελάδες και πρόβατα με σκοπό την πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων. Πριν από την πανδημία πωλούσε τα προϊόντα του σε τέσσερα καταστήματα, ενώ τώρα τα μοιράζεται ανάμεσα σε 15. Το τίμημα που πληρώνει είναι το χάσιμο χρόνου. «Δε θα ήθελα να παραπονιέμαι, γιατί κάποιοι συνάδελφοί μου βρίσκονται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση», συμπληρώνει ο αγρότης.

Η έλλειψη εργατών είναι μία από τις βασικές προκλήσεις για τους αγρότες.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν πια εργάτες στη χώρα, οι οποίοι να θέλουν να ασχολούνται με κτηνοτροφία και γεωργία», είναι κατηγορηματικός ο Πέταρ Πετρόφ. – «Η μόνη λύση είναι η εισαγωγή εργατικού δυναμικού ή μαθητές να καταρτίζονται σε «πράσινα σχολεία», για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον τους για το επάγγελμα. Αυτό όμως είναι ζήτημα μακροπρόθεσμης πολιτικής, που οι αγρότες δεν μπορούν να αναπτύσσουν μεμονωμένα. Το κράτος πρέπει να αναθεωρήσει το όραμά του.»

Άλλο πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι οι χαμηλές τιμές, στις οποίες αγοράζονται τα προϊόντα τους από τους εμπόρους. Ο αγρότης όμως είναι σκεπτικός, ότι οι συνάδελφοί του, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας, θα λάβουν δίκαιη τιμή για τα φρούτα και τα λαχανικά τους.

«Δεν είναι σωστό να λέω τι πρέπει να είναι η τιμή, γιατί πρόκειται για εμπορικό μηχανισμό. Μέχρι που όμως επιτρέπεται να εισάγονται φρούτα και λαχανικά χωρίς έγγραφα, αυτό θα συμβαίνει. Όλοι στον κλάδο ξέρουν πολύ καλά πώς εισάγονται τα προϊόντα, πώς αλλάζουν οι ετικέτες τους, και πώς στη συνέχεια εξάγονται ως βουλγαρικά. Αλλά οι άνθρωποι, από τους οποίους εξαρτάται αυτό, έχουν συμφέρον να μην κάνουν τίποτα και το κράτος κλείνει τα μάτια του.»


Αποδείχθηκε ότι οι αγρότες αποκλείονται από το μέτρο «60/40», σύμφωνα με το οποίο το κράτος αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των μισθών μαζί με τις ασφαλίσεις. Είναι αμφίβολο ότι τα προϊόντα που παρήγαγαν θα φτάσουν στις αλυσίδες λιανικής, που πρόσφατα υποχρεώθηκαν να προσφέρουν βουλγαρικά προϊόντα

«Αυτό το μέτρο δε θα είναι αποτελεσματικό ή θα έχει μερικό αποτέλεσμα για τα φρούτα και τα λαχανικά» - δηλώνει ο Πέταρ Πετρόφ. – «Όταν μπαίνετε στο σουπερμάρκετ και αγοράζετε ντομάτες, δεν κοιτάζετε από πού προέρχονται. Ενώ αγοράζοντας τυρί ή κασέρι, βλέπετε τη μάρκα.»

Σύμφωνα με τον Πέταρ Πετρόφ, η καλύτερη βοήθεια, που μπορεί να λάβει ο κλάδος, είναι άτοκα δάνεια με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος. Δεν είναι όμως αισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου και λέει «Με κακή βουλγαρική παράδοση ο καθένας θα σώζεται ανεξάρτητα από τους άλλους». Ο αγρότης προβλέπει, ότι οι άμεσες πωλήσεις θα αυξηθούν και πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να αναζητούν προϊόντα, παραγμένα κοντά στους οικισμούς, όπου μένουν. «Θεωρώ, ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν πιο υπεύθυνα τα τρόφιμα. Τώρα η τιμή είναι πιο σημαντική από την ποιότητα τω προϊόντων.», συμπεραίνει ο αγρότης.

Φωτογραφίες: bgnes, namfb.com

Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

https://bnr.bg/el/post/101277520

http://dia-kosmos.blogspot.gr/ ctrl + ή - για αύξηση μείωση γραμματοσειράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

@!ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!@