“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Φόβοι από πλευράς Τουρκίας για ενδεχόμενη Ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στο πλευρό της Αρμενίας

Ο τουρκικός στρατός πίστευε ότι η Ρωσία θα στηρίξει το Ερεβάν εναντίον του Μπακού σε περίπτωση συμβατικού πολέμου και ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να κλιμακώσει τις συγκρούσεις στην περιοχή, αποκάλυψε ένα απόρρητο στρατιωτικό ανακοινωθέν που έλαβε η Nordic Monitor.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό ανακοινωθέν για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2015-2016, ο Χουλουσί Ακάρ, ο τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου και νυν υπουργός Άμυνας, υπογράμμισε το ενδεχόμενο ενός συμβατικού πολέμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Στην οδηγία που απευθυνόταν στις αρμόδιες στρατιωτικές δυνάμεις και στη διοίκηση της ακτοφυλακής τον Ιούνιο του 2016, ο Ακάρ ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να στηρίξει την Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση συμβατικού πολέμου και ότι η Τουρκία θα πρέπει έτσι να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση και οργανώνοντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι στρατιωτικές σχέσεις Άγκυρας-Μπακού έχουν αποκτήσει δυναμική και το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει σημαντική αγορά για τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Ένα χρόνο μετά τη στρατιωτική οδηγία, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία στην οποία οι χώρες δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις σε διάφορους αμυντικούς τομείς, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να παραστεί στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού στις 31 Οκτωβρίου 2017.

Στο σύμφωνο, και οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας μέσω πιο αποτελεσματικής συνεργασίας στους τομείς της ανάπτυξης, της παραγωγής και προμήθειας, της συντήρησης στρατιωτικού και αμυντικού υλικού, καθώς και τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Τέλος ιδιαίτερη αξία έδωσαν σε τομείς ανταλλαγής πληροφοριών και έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Μπακού είναι έτοιμο να αγοράσει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα UAV από την Τουρκία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με τις νέες αγορές του Αζερμπαϊτζάν για τις ένοπλες δυνάμεις του, ο Χασάνοφ επιβεβαίωσε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση θα παράσχει οικονομική στήριξη για την αγορά σύμφωνα με πρωτόκολλο στρατιωτικής οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη από τον Χασάνοφ και τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στο Μπακού στις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν στις 31 Μαΐου, η Τουρκία θα παράσχει συνολικά 200 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, που ισοδυναμούν με περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό να αναπτυχθούν περαιτέρω οι τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια σημαντική αγορά για τους Τούρκους προμηθευτές άμυνας, και η συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως θεμελιώδες στοιχείο ενός ευρύτερου εμπορικού πλαισίου. Το 2019 η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν όγκο συναλλαγών σχεδόν 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στόχος τους είναι να το αυξήσουν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023.

Μετά από συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και αρμενικών στρατευμάτων στις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβουσόγλου κάλεσε την Αρμενία να “τραβήξει το κεφάλι της μαζί”, αναφέροντας ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν “με όλα όσα έχει”, ανέφερε το Πρακτορείο. “Όποια λύση προτιμά το Μπακού για τα κατεχόμενα εδάφη και το Καραμπάχ, θα την στηρίξουμε ολοκληρωτικά”, τόνισε.

Ομοίως, ο Ακάρ συνάντησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Υποστράτηγο Ραμίζ Ταχιόφ και διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχτσίβαν, στρατηγό Καράμ Μουστάφαγιεφ την προηγούμενη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου.
Ο Ακάρ τόνισε, με φόντο τις επιθέσεις της γειτονικής Αρμενίας, ότι η Τουρκία θα στέκεται πάντα στο πλευρό των αδελφών του Αζερμπαϊτζάν.

Σχετικά με την ασφάλεια του Αζερμπαϊτζάν ο Ακάρ τόνισε πως τα Τουρκικά στρατεύματα θα συνεχίσουν την δράση τους για την σταθερότητα στην περιοχή ”και κανείς δεν μπορεί να μας αμφισβητήσει”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.nordicmonitor.com

https://www.enoplos.gr/2020/08/blog-post_25.html

https://ellinotourkika.gr

http://dia-kosmos.blogspot.gr/ ctrl + ή - για αύξηση μείωση γραμματοσειράς

Comments