«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

“Αναπτυξιακές Α.Ε. Ο.Τ.Α” – ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

 Προσπαθώντας να καταλάβουμε το ρόλο των “Αναπτυξιακών Α.Ε Ο.Τ.Α ” στο Δήμο μας.

Η Εταιρεία “Μαραθώνιος Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α“, ιδρύθηκε το 2001 (ΦΕΚ 8177, 17/09/2001), είχε έδρα το Πικέρμι και διοικούνταν από 9μελές Δ.Σ. το οποίο αποτελούνταν από τους Δημάρχους των ΟΤΑ Μετόχων που αντιπροσώπευαν.

Το Όραμα, η στήριξη και η συμμετοχή στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη, για την ανάδειξη της Ανατολικής Αττικής σε περιοχή υγιούς – ασφαλούς διαβίωσης και αειφόρου – βιώσιμης ανάπτυξης, με κοινωνική συνοχή και όραμα, με νέες ιδέες και ανθρώπους.
Ο “Στόχος” – ο “Σκοπός” της εταιρείας ήταν η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και η παροχή εξειδικευμένων συμβουλών, υπηρεσιών και προϊόντων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α΄ & Β΄ Βαθμού), Επιχειρήσεις και εν γένει Φορείς Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η Εταιρεία, η “Μαραθώνιος Αναπτυξιακή Α.Ε” ήταν διαδημοτική ανώνυμη εταιρεία και μέτοχοί της ήταν οι Δήμοι Γέρακα, Γλυκών Νερών, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Παλλήνης, Ραφήνας, Σπάτων και οι Κοινότητες Ανθούσας και Πικερμίου.

Αυτά, αν τα διάβαζε κάποιος το 2001 μόνο αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας θα είχε. Έγιναν όμως έτσι τα πράγματα ?

Σύντομα τα πρώτα σύννεφα δεν άρχισαν να φανούν.
Η ανακύκλωση καταλήγει στα σκουπίδια, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της “Μαραθώνιος Αναπτυξιακής”. “Δεν έχω, δεν πληρώνω”, λένε πολλοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής.

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι:

«Το προσωπικό της ανακύκλωσης ζητά την καταβολή των δεδουλευμένων του, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα και με υπερβάλλοντα ζήλο να εργάζεται, όπως μέχρι τώρα έκανε.
Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο της ανακύκλωσης με εντολή του Προέδρου της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής, ως εκ τούτου οι υπηρεσίες της ανακύκλωσης δεν παρέχονται σε κανένα από τους εννέα Ο.Τ.Α.-μετόχους (Ανθούσα, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Σπάτα). Το ζήτημα είναι πως δεν οφείλουν όλοι οι Ο.Τ.Α.- μέτοχοι στην εταιρεία, αλλά “η μπάλα τους πήρε όλους” αφού το προσωπικό δεν διαθέτει άλλο μέσο πίεσης για την καταβολή των οφειλομένων.

“Δήμαρχοι πληρώστε την ανακύκλωση μην την πετάτε στη χωματερή σώστε το περιβάλλον και τους εργαζόμενους”

Δήμοι, όπως τα Σπάτα, που πρωτοπορούν και προκαλούν με τις οφειλές τους απέναντι στη Μαραθώνιο με το ποσό των 99.000 € περίπου, ο Μαραθώνας, τα Γλυκά Νερά, η Ανθούσα, το Πικέρμι και η Αρτέμιδα (με λίγο μικρότερες βέβαια οφειλές, αλλά διόλου ευκαταφρόνητες, αφού χρονολογούνται από σχεδόν δυόμισι χρόνια τώρα) εξυπηρετούνταν μέχρι χθες, όπως και όλοι οι άλλοι που φρόντιζαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως.

Πώς γίνεται οι Δήμοι να “κόπτονται” περί της ανακύκλωσης και να επιδεικνύουν με διάφορους τρόπους την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, αλλά να μην μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις οφειλές τους?
Πώς γίνεται να ζητούν τα μέγιστα από το προσωπικό της ανακύκλωσης “ΧΘΕΣ” και όταν έρχεται η ώρα των πληρωμών, να μη βρίσκεται κανένας στο γραφείο του ή να απαντούν με αδιάλλακτο τόνο σε απαράμιλλου στυλ ύφος ότι “δεν έχουν” ?

Δεν έχουν, αλλά κάνουν έργα προεκλογικής βιτρίνας, χωρίς να αναλογίζονται ότι η ανακύκλωση είναι το σοβαρότερο έργο που αφορά το περιβάλλον και το μέλλον της σωστής διαβίωσης όλων μας και κυρίως των παιδιών μας. Και αφού δεν έχουν, γιατί συμμετέχουν στην εκάστοτε προγραμματική σύμβαση, αυξάνοντας έτσι τα ασφαλιστικά κόστη του προσωπικού, τις εργατοώρες, τα καύσιμα, το κόστος service των απορριμματοφόρων?

Ποιος προμηθευτής (πρατήριο καυσίμων, προμηθευτές πρώτων υλών και ανταλλακτικών) θα βρεθεί για να καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρείας και για πόσο? Ποιος οικογενειάρχης θα μπορεί να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται και για πόσο; Ποιος Δήμαρχος επικεφαλής Δήμου που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του δεν θα τα βάλει με το προσωπικό -και δικαίως – γιατί δεν δουλεύει στο Δήμο του αυτές τις μέρες που μάλιστα είναι και κρίσιμες μεσούσης της προεκλογικής περιόδου?

Το πρόβλημα πλέον για τους εργαζόμενους έχει καταστεί βιοποριστικό και δεν επιδέχεται άλλης κοροϊδίας. Δεν είναι δυνατόν να αγωνιούν κάθε μήνα αν θα πληρωθούν ή όχι και πότε, για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Επί πλέον επί τρία έτη δεν έχει γίνει καμία αύξηση μισθών, με την αιτιολογία ότι η εταιρεία μια έχει και μια δεν έχει λογιστή κι έτσι δεν μπορούν να υπολογιστούν οι αυξήσεις, σύμφωνα με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ποιος τελικά είναι αυτός εκτός του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της Μαραθωνίου, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα νόμιμα αιτήματα των εργαζομένων? Να τονίσουμε εδώ ότι ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Μαραθωνίου έχει στείλει επιστολές στους οφειλέτες Δήμους μετόχους να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλά δυστυχώς δε βρίσκει “ευήκοα ώτα”.

Σε κάθε περίπτωση το σωματείο είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια υπεράσπισης των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής Α.Ε., ξεκινώντας από απεργιακές κινητοποιήσεις και ζητούμε την κατανόηση από τους δημότες της περιοχής οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτα να γίνονται κοινωνοί αυτής της άσχημης κατάστασης.

Σας ενημερώνουμε ότι η αποκομιδή της ανακύκλωσης, αυτή τη στιγμή, γίνεται από τους Δήμους με πρόσχημα στους πολίτες ότι θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι όλα τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν στη χωματερή».

Με όλα αυτά τα προβλήματα συνέχισε η κατάσταση και μετά από Συνέλευση των μετόχων η εταιρεία “ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.”, τέθηκε σε εκκαθάριση την 20η Φεβρουαρίου 2011.

Κάπου εκεί στα τέλη του 2014 είχα αρχίζει να ψάχνω την εταιρεία ζητώντας τους ισολογισμούς της. Μάταια τότε..
Κανείς δεν μου απαντούσε και όλοι δήλωναν αναρμόδιοι.

Η απάντηση ήρθε την περασμένη εβδομάδα όταν από σύμπτωση κάποιος με πληροφόρησε για την σελίδα της υπό εκκαθάρισης εταιρείας Α.Ε.

Το φαγοπότι δυστυχώς ΔΕΝ φαίνεται στους ισολογισμούς.. Αν φαινόταν στους ισολογισμούς δεν θα υπήρχαν τόσες υπηρεσίες που ελέγχουν το οικονομικό έγκλημα….. Παρόλα αυτά η “ΜΕΔΗΜ A.E” δεν έχει απολύτως τίποτα, ούτε βιβλία, ούτε παραστατικά, πόσο μάλλον ισολογισμούς….. Τουλάχιστον η “Μαραθώνιος Αναπτυξιακή Α.Ε” μπόρεσαν να έχουν και ισολογισμούς. ( Εννοείται όλα νομότυπα και στα πλαίσια της νομιμότητας )
Η “ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ” είχε δραστηριότητα μέχρι το έτος 2010, όπου στη συνέχεια τέθηκε σε εκκαθάριση. Δεν είχε ποτέ κέρδη . Είχε ζημιές και κάθε χρόνο μεγαλώνουν οι ζημιές της. Επειδή οι ισολογισμοί είναι συνοπτικοί δεν έχουμε σαφή εικόνα .. Πάντως ακολουθούν όλες τις διαδικασίες… έχουν ισολογισμούς κάνουν συνελεύσεις των μετόχων κλπ…… Και αυτό σημαίνει πως νομότυπα είναι σωστοί.

Το εύλογο ερώτημα είναι πως με ζημίες κάθε χρονιά και ποια τα συμπεράσματα για κάποιον που δεν ξέρει και δεν καταλαβαίνει ?
Με τους ισολογισμούς μπορείς να κάνεις πολλά. Αλλά υπάρχουν τρόποι να κρύψεις ή να εμφανίσεις κέρδη και ζημιές πολλών ειδών. Μόνο αν ελέγξει κάποιος τα παραστατικά και τα βιβλία μπορεί να βρει κάτι…αλλά και όχι όλα..
Για παράδειγμα…. έχω εγώ μία συνεργασία με εσένα που κάνει 200 ευρώ …σου λέω να κόψεις τιμολόγιο για 400 και μοιραζόμαστε την διαφορά….. Αυτό δεν θα το βρεις πουθενά … ( Ευτυχώς που δεν γίνεται ε ? )

Απόδειξη ότι οι ισολογισμοί δεν δείχνουν αυτό που είναι μια επιχείρηση, κάτι σαν τις φούσκες στο χρηματιστήριο το 1998- 2000…. Έτσι δεν έγινε ??Δυστυχώς, με τους ισολογισμούς μπορείς να εμφανίσεις μια εικόνα καλή ενώ πάει χάλια μια επιχείρηση ή μία εικόνα κακή ενώ πάει καλά.

Μέχρι εδώ όλα καλά? Προσοχή. Για όλα τα παραπάνω κανείς ΔΕΝ φταίει. Κανείς δεν φέρνει ευθύνη σε τίποτα και το φαγοπότι καλά κρατεί.
Μα η “ΜΕΔΗΜ Α.Ε” που ΔΕΝ έχει ούτε ισολογισμούς, ούτε παραστατικά, ούτε βιβλία ποια τα συμπεράσματα ?
Μα φυσικά εκεί γίνεται το έλα να δεις πως κλέβω “μπάρμπα”. Όμως δεν υπάρχουν νόμοι για να μπουν μέσα οι κλέφτες.

Το σύστημα γενικά το βολεύει να επικρατεί μια σύγχυση και μια περιπλοκότητα και αυτό για χρόνια και δεκαετίες.. Μέχρι κάπως να ξεχαστούν και να σβήσουν τα ίχνη τους.

Αν μελετούσε κανείς το καταστατικό και όραμα της νέας και υπό σύστασης εταιρείας “ΜΕΔΗΜ Α.Ε”… Δεν θα έβλεπε και μεγάλες διαφορές από το όρμα της “Μαραθώνιας Αναπτυξιακής Α.Ε”. ΜΕΔΗΜ Α.Ε – Το Όραμα, η στήριξη και η συμμετοχή στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη, για την ανάδειξη του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ. Η ΜΕΔΗΜ Α.Ε. στο πλαίσιο επίτευξης των αναπτυξιακών σκοπών της θεωρεί άμεση προτεραιότητά της τον σχεδιασμό και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση και διάδοση της ιστορίας του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης της τουριστικής προσέλευσης στο Δήμο Μαραθώνα. Ο σχεδιασμός, εμπλουτισμός και υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης και αναβάθμισης των αθλητικών και των τουριστικών δράσεων του Δήμου Μαραθώνα οδήγησε στη σύναψη αυτής της συμφωνίας. Ολοι θέλουν το καλό του τόπου μας.

Τώρα, η εταιρεία όσο λειτουργούσε αν κατάφερε όλα από τα παραπάνω και με πιο τρόπο κανείς ΔΕΝ γνωρίζει. Όπως, μέχρι σήμερα κανείς ΔΕΝ είναι σε θέση να δώσει εξηγήσεις για τους ανύπαρκτους ισολογισμούς της και τα παραστατικά βιβλία της κτλπ.

Παρόλα αυτά βλέπουμε με μεγάλη ευκολία να εμφανίζεται ως διά μαγείας μια άλλη Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ με την επωνυμία – “ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α” Θα μπορούσε άραγε και η νέα Α.Ε να μη θέλει άλλο από το καλό το δικό μας και της περιοχή μας? ΟΧΙ βέβαια !!
“Σκοπός του ΕΥΔΗΜΟΥ Α.Ε. Ο.Τ.Α. είναι η τοπική ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής” – Βλέπουμε να γράφουν μέσα από την σελίδα που διατηρούν για το σκοπό αυτό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

Κοροϊδευόμαστε Μεταξύ Μας απροκάλυπτα και το Γουστάρουμε. Αλλά κάποιοι κονομάνε χρήμα.. Αδούλευτο…
Η περιοχή του Μαραθώνα – Μιας και οι μέχρι τώρα Ο.Τ.Α  Α.Ε είχαν να κάνουν και για το Δήμο Μαραθώνα. Για κάποιο λόγο περάσαν από τα ταμεία των Ο.Τ.Α  Α.Ε αρκετό Δημόσιο και Ευρωπαικό χρήμα, αλλά δεν είδα να έγινε και κάποιο αξιόλογο έργο στη περιοχή. Έγινε ?
Μόλις είδαν τα δύσκολα, ο εκάστοτε Ο.Τ.Α Α.Ε οδηγήθηκε προς πτώχευση και για χρόνια σέρνεται μια κατάσταση γεμάτη μυστήριο. Κανείς δεν ξέρει τίποτα και κανείς δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα και για να μας δώσει εξηγήσεις.
Για την περίοδο 2020 έως και 2025 γίνεται νέα σύσταση Ο.Τ.Α Α.Ε με πολλές “υποσχέσεις“. Πάμε στοίχημα το 2025, πρώτα ο Θεός, ξανά θα ψάχνουμε στοιχεία για τον ΕΥΔΗΜΟ?
Κανένας ελεγκτικός μηχανισμός από κανένα αρμόδιο Υπουργεία ή την Αποκεντρωμένη.
Ο οποιοσδήποτε δημότης δεν έχει πρόσβαση στην ενημέρωση αλλά και γενικά δεν υπάρχει διαφάνεια.
Είναι μια καλά οργανωμένη ομερτά σε όλα τα Κυβερνητικά επίπεδα που ο ένας καλύπτει τον άλλον και ΟΛΟΙ τους τρώνε.

Και καλά μας κάνουν, αφού βρίσκουν και τα κάνουν.

Κ. ΓΚΙΚΑΣ

 

 

ΜΕΔΗΜ Α.Ε ΤΟ ΧΑΟΣ

«Τυφλές» πληρωμές χωρίς παραστατικά, δαπάνες που δεν σχετίζονταν με το σκοπό για τον οποίο εγκρίθηκαν, ερασιτεχνισμό και προχειρότητα, εντόπισε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην έρευνά του για τον Ημιμαραθώνιο Δρόμο που πραγματοποιήθηκε το 2013.

ALTERINFO TEAM 

«Τυφλές» πληρωμές χωρίς παραστατικά, δαπάνες που δεν σχετίζονταν με το σκοπό για τον οποίο εγκρίθηκαν, ερασιτεχνισμό και προχειρότητα, εντόπισε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην έρευνά του για τον Ημιμαραθώνιο Δρόμο που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Στις 27 σελίδες του πορίσματος που έχει στη διάθεσή του το Πρώτο Θέμα, ο ΓΕΔΔ επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και μέλη της Μαραθών Επενδυτική Α.Ε. του Δήμου Μαραθώνα (ΜΕΔΗΜ),  που είχαν την ευθύνη για την οργάνωση και την οικονομική διαχείριση του ιστορικού αγώνα.

«Τυφλές» πληρωμές και αδικαιολόγητες δαπάνες στον 1ο Ημιμαραθώνιο Μαραθώνα.Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες του νυν Δημάρχου Ηλία Ψηνάκη.

Η διεξαγωγή του 1ου Ημιμαραθωνίου του Δήμου Μαραθώνα το 2013 υποστηρίχθηκε οικονομικά από χορηγία ύψους 80.000 ευρώ ιαπωνικής εταιρείας, η οποία κάλυψε και το σύνολο σχεδόν των δαπανών, ενώ υπήρξε χορηγία σε είδος από εταιρεία γνωστού αναψυκτικού. Όμως φαίνεται ότι δεν πήγαν όλα τα χρήματα στο σκοπό αυτό, ενώ κάποια από αυτά που διατέθηκαν, έγιναν με μη νόμιμες διαδικασίες. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή:Η ταμίας της ΜΕΔΗΜ προέβαινε σε πληρωμές χωρίς να έχει στη διάθεσή της τα παραστατικά και χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ο δικαιούχος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεών της δίνονταν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων και προχωρούσε σε «τυφλές» πληρωμές.

Παρατηρήθηκε έλλειψη εξοφλητικών αποδείξεων για αρκετές περιπτώσεις, μεταχρονολογημένα τιμολόγια, καθώς και πληρωμή με μετρητά τιμολογίων χωρίς να προκύπτει ποια συγκεκριμένα άτομα προέβησαν στις πληρωμές και με ποια ιδιότητα. Ενδεικτικά κατατέθηκε σε λογαριασμό εταιρείας ποσό 4.000 ευρώ ως εξόφληση για τιμολόγιο κάλυψης εξόδων φιλοξενίας ξένης αποστολής με ημερομηνία έκδοσης στις 11 Απριλίου του 2014, ενώ ο Ημιμαραθώνιος Δρόμος διεξήχθη στις 8 Σεπτεμβρίου του 2013. Την εν λόγω δαπάνη δεν αναγνώρισε και δεν δικαιολόγησε ούτε ο τότε Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ιορδάνης Λουίζος, παρά το γεγονός ότι, όπως προέκυψε από το πόρισμα, ο ίδιος είχε δώσει τη σχετική εντολή κατάθεσης ποσού ύψους  8.000 ευρώ στο συγκεκριμένο λογαριασμό εταιρείας (4.000 ευρώ πριν τη διεξαγωγή του Ημιμαραθωνίου, με την επιφύλαξη ότι θα κατέθεταν τα υπόλοιπα 4.000 ευρώ μετά το τέλος του αγώνα εάν υπήρχε περίσσευμα). Τιμολόγια για την αγορά δύο φιαλών προπανίου για το άναμμα της φλόγας στο βωμό, έντυπου υλικού καθώς και σπρέι γιαεργασίες καθαρισμού συνολικής αξίας 1. 740 ευρώ, εκδόθηκαν μετά τη διεξαγωγή του αγώνα. Τιμολόγιο για να αγοραστούν 2.000 μπλούζες αξίας 5.916 ευρώ εκδόθηκε μετά την εξόφληση του ποσού.

Δεν βρέθηκαν τιμολόγια που να δικαιολογούν τη δαπάνη 984 ευρώ για την ενοικίαση εγκατάστασης και χειρισμού μηχανημάτων για την κάλυψη της εκδήλωσης. Δεν βρέθηκε συμφωνητικό ή σύμβαση για την προμήθεια έτοιμων φαγητών, καφέδων και νερών αξίας 2.203 ευρώ, εκ των οποίων τα 1203 ευρώ πληρώθηκαν με μετρητά και όχ μέσω τραπέζης. Δόθηκαν 5.000 ευρώ για την προμήθεια επιπλέων στεγάστρων, πάγκων βάσεως στήριξης, ομπρελών, πανό και βάθρων, χωρίς να υπάρχει συμπληρωματική σύμβαση, ενώ από τη συνολική δαπάνη των 15.891 ευρώ βρέθηκε αποδεικτικό κατάθεσης μέσω τραπέζης για το ποσό των 7.000 ευρώ που δόθηκε ως προκαταβολή.Το χρηματικό ποσό των 8.150 ευρώ που συγκεντρώθηκε από τους αθλητές για τη συμμετοχή τους (5 ευρώ έκαστος) παρέμεινε στο ταμείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μαραθώνα (ΚΕΔΜΑ) και δεν χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη δαπανών της διοργάνωσης.

Για την οργώνωση και διεξαγωγή του Ημιμαραθωνίου συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή, όχι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά με πρωτοβουλία της Επιτροπής Προβολής και Προώθησης του Μουσείου του Μαραθωνίου Δρόμου. Κατά συνέπεια η εν λόγω Οργανωτική Επιτροπή του Ημιμαραθωνίου στερείτο νομιμοποίησης και ήταν κατ΄ουσίαν άτυπη. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Λουίζος ανέφερε ότι επελέγη η ΜΕΔΗΜ για λόγους ευελιξίας (δεν διενεργείται προληπτικός έγεγχος νομιμότητας δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο).Ουδέποτε συντάχθηκε οικονομικός απολογισμός με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δυσχερής ο προσδιορισμός του ακριβούς κόστους της διοργάνωσης.

«Από τα ανωτέρω είναι προφανές ότι η οικονομική διαχείριση του Ημιμαραθωνίου αντιμετωπίστηκε με ερασιτεχνικό και προχειρότητα με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν συμβάσεις για το σύνολο των προμηθειών, υπήρξαν συμπληρωματικές προμήθειες από συμβαλλόμενους προμηθευτές χωρίς επέκταση των συμβάσεων, δεν υπήρχε ενημέρωση της ταμία της ΜΕΔΗΜ για το τί πληρώ νει, με αποτέλεσμα να πληρώνει χωρίς παραστατικά ή να πληρώνει δαπάνες που δεν σχετίζονταν με τον Ημιμαραθώνιο και μάλιστα πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από αταξία και έλλειψη χρηστής διαχείρισης δημόσιου χρήματος» καταλήγει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ζητώντας από την Οικονομική Υπηρεσία της ΜΕΔΗΜ, σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους με την οικονομική διαχείρηση του αγώνα, να αναζητήσουν τα παραστατικά κάλυψης των δαπανών που καταβλήθηκαν.Σε περίπτωση μη έρευσής τους, να αναζητηθούν τα καταβληθέντα ποσά ως αχρεωστήτως. Ακόμη ο κ. Ρακιντζής προτείνει να συνταχθεί οικονομικός απολογισμός του 1ου Ημιμαραθωνίου Δρόμου και να υποβληθεί αρμοδίως για ενημέρωση τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΔΗΜ όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε δήμαρχος κ. Λουίζος κατά τον έλεγχο νομιμότητας των οικονομικών του Ημιμαραθωνίου 2013 που διεξήγαγε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, είχε δηλώσει σύμφωνα με το πόρισμα «αναληθή στοιχεία και συγκεκριμένα ότι προέκυψαν καθαρά έσοδα ύψους 70.000 ευρώ ευρώ αντί του ορθού 8.185 ευρώ, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει εσφαλμένη εντύπωση και να αποπροσανατολίσει κάθε ελέγχοντα αναφορικά με την οικονομική επιτυχία της διοργάνωσης», με τον κ. Λουίζο στο υπόμνημά του προς τους Ειδικούς Επιθεωρητές να αποδίδει την ανακρίβεια της δήλωσής του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής σε παραδρομή.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Μ.Ε.ΔΗ.Μ. ΜΑΡΑΘΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΑΦΜ 0999 42 713

 

Της κας Γιούλης Παπαδοπούλου

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε 

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-31-12-2010-υπογρ-με-εκθεση-ελεγχου

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-20-2-2011-υπογρ-με-εκθεση-ελεγχου

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-20-2-2012

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-20-2-2013

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-20-2-2014

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣΕΛΠ-20-2-2015-1

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΕΛΠ-20-2-2016

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΕΛΠ-20-2-2017

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΕΛΠ-20-2-2018

ισολογισμός-ΕΛΠ-20-2-2019

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΕΛΠ-20-2-2020

 

ΠΗΓΕΣ

https://evdimos.gr/el/etaireia/skopoi

https://www.alter-info.gr/epikairotita/ellada/neo-skandalo-me-tifles-pliromes-sto-dimo-marathona/81546

https://giatampaza2.wordpress.com/2020/10/01/2455/

https://giatampaza2.wordpress.com/2020/10/11/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%85%cf%80%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b8%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%bd-%ce%ad%cf%84%ce%b7-2011/

 


"Τα πορίσματα επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτά που χρόνια τώρα λέει το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση», ότι αυτές οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των Δήμων και των Περιφερειών είναι μηχανισμοί του αστικού κράτους, για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών – μελετών και έργων, για το μοίρασμα δουλειών σε ημετέρους, για τη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για το πέρασμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο χώρο, για τη διαμόρφωση ενός ακόμα μηχανισμού εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων".

Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” γα τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών και των επιθεωρητών-ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την “Πελοπόννησος” ΑΕ.
Στην συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται:
"Αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο των Αναπτυξιακών, όπως από κοινού παπαγάλιζαν και παπαγαλίζουν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στα χέρια της προηγούμενης περιφερειακής αρχής Τατούλη, που στήριζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εκτός από την προώθηση των παραπάνω στρατηγικών επιλογών έγινε θερμοκήπιο αδιαφάνειας, παρανομιών, ρουσφετολογίας και διασπάθισης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η «Πελοπόννησος» ΑΕ λειτουργούσε σαν «ιδιωτικό μαγαζί».
Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών - ελεγκτών με μια γνωμοδότηση ιδιωτικού δικηγορικού γραφείου αντιμετώπιζε και λειτουργούσε την «Πελοπόννησος» ΑΕ σαν μια κοινή εμπορική ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία και όχι σαν μια Αναπτυξιακή ΟΤΑ που εκτελεί δημόσιες συμβάσεις. Λες και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνονταν από την Περιφέρεια στην «Πελοπόννησος» ΑΕ με προγραμματικές συμβάσεις για την εκτέλεση συγκεκριμένων δημοσίων έργων, ήταν λεφτά από την τσέπη τους, που τα διαχειρίζονταν όπως ήθελαν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ολα αυτά τα χρόνια, ούτε ένα παραδοτέο δεν έδωσαν στις αντιπολιτεύσεις παρόλο που επίμονα τα ζητούσαν. Ούτε μια φορά δεν έφεραν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας τα συμπεράσματα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμματικών συμβάσεων, παρόλο που επίμονα ζητούσαν όλες οι περιφερειακές παρατάξεις.
«Λογής καλούδια» και παρανομιών. Οι επιθεωρητές – ελεγκτές και οι ορκωτοί λογιστές καταγράφουν εκατοντάδες κατατμήσεις έως 40.000 ευρώ έργων προγραμματικών συμβάσεων εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ για να δίνουν τις δουλειές με εσωτερικά σημειώματα, χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση σε ημέτερους, χωρίς αποφάσεις ανάθεσης, χωρίς ανάρτηση στο διαύγεια.
Λειτουργούσαν την «Πελοπόννησος» ΑΕ με «δικό τους θεό», με εσωτερικό κανονισμό μη εγκεκριμένο από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, όπως είχαν υποχρέωση από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4013/2011.
Τα μέλη των Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής των συμβάσεων απευθείας ανάθεσης, τα μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών και τα μέλη των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμματικών Συμβάσεων, ήταν τα ίδια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και εναλλάσσονταν, με αποτέλεσμα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιθεωρητές - ελεγκτές «να μην εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα των εργασιών των επιτροπών αυτών».

Δηλαδή Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει. Γιάννης παρακολουθεί, Γιάννης ελέγχει, Γιάννης παραλαμβάνει.
Τέλος και οι επιθεωρητές – ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας, όπως και οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν έλλειμμα 1,3 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστραφεί από την «Πελοπόννησος» ΑΕ στην Περιφέρεια.
Να σημειώσουμε ότι, αυτά τα ευρήματα των ελεγκτών είναι από δειγματοληπτικό διαχειριστικό έλεγχο όσον αφορά μόνο τη διαδικασία ανάθεσης και παραλαβής των συμβάσεων. Αν γίνει συνολικός ουσιαστικός και σε βάθος έλεγχος θα βγουν στη φόρα «πολλά καλούδια». Γιατί π.χ. τα ποσά που αναγράφονται στις συμβάσεις της Πελοπόννησος ΑΕ με τις διάφορες ΜΚΟ, ΚοινΣΕΠ και τους εκατοντάδες ανώνυμους Θ.Β. δεν έχουν σε πολλές των περιπτώσεων καταβληθεί. Άρα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Εμείς καλούμε την περιφερειακή αρχή Νίκα να φέρει στο ΠεΣυ για συζήτηση και απόφαση ένα – ένα αυτά τα πορίσματα. Αν δεν το κάνει, πεδίο δόξης λαμπρό για την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Τατούλη να παρουσιάσει στο ΠεΣυ αυτό το θεάρεστο έργο της στην «Πελοπόννησος» ΑΕ. Θα της προτείναμε μάλιστα να καλέσει για να στηρίξουν το έργο της και τους επενδυτές που εξασφάλισε με την από 3-8-2016 Προγραμματική Σύμβαση (ΑΔΑ ΨΤΗ87Λ1-Φ14) για την «διαχείριση και αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 607.600 ευρώ!
Σε κάθε περίπτωση πρέπει:
• Να γίνει ουσιαστικός συνολικός και σε βάθος έλεγχος στην «Πελοπόννησος» ΑΕ και στη Περιφέρεια, δηλαδή να ελεγχθούν όλες οι προγραμματικές συμβάσεις και όχι μόνο δέκα, να ελεγχθούν στο σύνολο όπως σκοπιμότητα, υλοποίηση κλπ. και όχι μόνο η διαδικασία ανάθεσης και παραλαβής των συμβάσεων. Να ελεγχθούν τα πεπραγμένα της Περιφέρειας για την απευθείας ανάθεση έργων εκατομμυρίων ευρώ με τη μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσκλήσεων, για τις διεκδικήσεις αναδόχων-εργολάβων για αποζημιώσεις-σταλίες και τόκους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
• Να καταλογιστούν, πρώτα και κύρια αλλά όχι μόνο, οι πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων και των πολιτικών δυνάμεων που τους στήριζαν.
• Να επιστραφούν στην Περιφέρεια τα ποσά που δόθηκαν με προγραμματικές συμβάσεις στην «Πελοπόννησος» ΑΕ για συγκεκριμένο έργο και δεν διατέθηκαν γι’ αυτό το έργο
• Να κλείσουν όλες οι Αναπτυξιακές της Περιφέρειας και να μεταφερθεί το έργο και το προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας".




image.png


image.png

Comments