“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ!... ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;


Κούβα: Χιλιάδες στους δρόμους ζητώντας ελευθερία, φαγητό και εμβόλια




Χιλιάδες Κουβανοί διαδήλωσαν στον παραλιακό δρόμο της Αβάνας και σε άλλες περιοχές ενάντια στις ελλείψεις τροφίμων και τις υψηλές τιμές εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν ελευθερία, δημοκρατία και εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας . Οι διαδηλώσεις, οι οποίες είναι σπάνιες στην Κούβα, έρχονται καθώς η χώρα κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ από μολύνσεις Covid.

Στις διαδηλώσεις της Κυριακής στην πρωτεύουσα συμμετείχαν πολλοί νέοι προκαλώντας τη διακοπή την κυκλοφορία έως ότου παρέμβει μετά από αρκετές ώρες η αστυνομία, με μερικούς διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στο νησί σχεδόν 30 χρόνια.

Η αστυνομία ακολουθούσε αρχικά από πίσω καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν «ελευθερία», «αρκετά» και «ενωθείτε». Ένας μοτοσικλετιστής έβγαλε μια αμερικανική σημαία αλλά την άρπαξαν άλλοι.

«Μπουχτίσαμε με τις ουρές και τις ελλείψεις. Γι 'αυτό είμαι εδώ », είπε ένας μεσήλικας διαδηλωτής στο Associated Press.

Η Κούβα διέρχεται στη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και δεκαετίες, μαζί με την επανεμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊο, καθώς υποφέρει από τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ανάρτησή του εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις διαδηλώσεις της Κυριακής. Η αναπληρώτρια βοηθός γραμματέας για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, Η Τζούλι Τσανγκ , έγραψε στο Twitter: «Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αυξάνονται στην Κούβα καθώς ο λαός της Κούβας ασκεί το δικαίωμά του για ειρηνική διαδήλωση για να εκφράσει την ανησυχία του για τις αυξανόμενες περιπτώσεις και θανάτους λόγω κορωνοϊού και τις ελλείψεις φαρμάκων. Επιδοκιμάζουμε τις πολυάριθμες προσπάθειες του κουβανικού λαού που κινητοποιεί δωρεές για να βοηθήσει τους γείτονες που έχουν ανάγκη».

Ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν και υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις και συλλήψεις στην πρωτεύουσα.

Η διαδήλωση μεγάλωσε με τη συμμετοχή μερικών χιλιάδων κοντά στη λεωφόρο Galeano και οι διαδηλωτές πίεσαν παρά τη μερική πίεσε από τις αστυνομικές αρχές. Άνθρωποι που στέκονταν σε πολλά μπαλκόνια κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας στη γειτονιά Centro Habana χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές που περνούσαν. Άλλοι εντάχθηκαν στην πορεία.

Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να βγάλουν τα τηλέφωνά τους και να μεταδώσουν ζωντανά τη διαμαρτυρία αλλά οι κουβανικές αρχές έκλεισαν την υπηρεσία Διαδικτύου όλο το απόγευμα.

Μετά από περίπου δυόμισι ώρες στο δρόμο, μερικοί διαδηλωτές τράβηξαν πέτρες από το πλακόστρωτο και τις πέταξαν στην αστυνομία, οπότε οι αξιωματικοί άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους και οι διαδηλωτές διαλύθηκαν.

Στην περιοχή έφτασε επίσης μια ομάδα υποστηρικτών της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του πρώην προέδρου Φιντέλ Κάστρο και της επανάστασης. Μερικοί από αυτούς επιτέθηκαν σε έναν καμεραμάν και έναν φωτογράφο AP.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και αλλού στο νησί, όπως στη μικρή πόλη του Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνου, όπου οι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις διακοπές ρεύματος. Ο Κουβανός πρόεδρος και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ταξίδεψε στην πόλη, συνοδευόμενος από ακτιβιστές του κόμματος. Μπήκε σε μερικά σπίτια απευθύνοντας ερωτήσεις στους κατοίκους.

Στη συνέχεια, ωστόσο, κατηγόρησε την «κουβανο-αμερικανική μαφία» ότι προκαλεί προβλήματα.

«Σαν να μην υπήρχαν εξάρσεις της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, η κουβανική-αμερικανική μαφία, πληρώνοντας πολύ καλά από κοινωνικά δίκτυα μέχρι influencers και YouTubers, δημιούργησε μια ολόκληρη εκστρατεία… και ζήτησε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Ντιάς-Κανέλ. δημοσιογράφοι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από bbc, The Guardian

Comments