“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Οι ΕΒΡΑΙΟΙ και το Heritage Foudation / «Σημαντική αποστολή»


«Το "Κέντρο Δυτικής Πολιτικής" (Western Policy Center-WPC) ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει μία σημαντική αποστολή για τη συγκέντρωση στοιχείων και ευρημάτων για Αμερικανούς επιστήμονες και ειδικούς αναλυτές για την Ελλάδα, μετά την επιτυχία της επίσκεψης της "δεξαμενής σκέψης" που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2000, το πρώτο επιτυχές ανάλογο σχέδιο από τις ΗΠΑ.

Από τις 7 Ιανουαρίου μέχρι και τις 14, αναλυτές εξωτερικής πολιτικής από αρκετές ισχυρές και με επιρροή "δεξαμενές σκέψεις" από την Ουάσιγκτον - αρκετές με πολλούς στενούς δεσμούς με την επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Τζορτζ Ο. Μπους - έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου, τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, το δήμαρχο της Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και με τους ανώτατους συμβούλους τους για λεπτομερείς ενημερώσεις στα ζητήματα.

Οι αναλυτές θα ενημερωθούν επίσης από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και θα συναντηθούν διαδοχικά με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, καθώς και με το γενικό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Τζον Κέναν... Θα έχουν επίσης συναντήσεις με εξέχουσες φιγούρες του επιχειρηματικού κόσμου από τους τραπεζιτικούς, οικονομικούς, τεχνολογικούς και τηλεπικοινωνιακούς τομείς και τέλος θα έχουν συναντήσεις με σημαντικούς επιστήμονες "δεξαμενών σκέψεις" και με φυσιογνωμίες του χώρου των Μέσων».

«Η βιομηχανία σκέψης της Ουάσιγκτον θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό για τη σχηματοποίηση της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και της εθνικής ασφαλείας υπό τη νέα κυβέρνηση Μπους», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της WPC Τζον Σιντίδης. «Ανώτατοι αξιωματούχοι και σχεδιαστές στρατηγικής βασίζονται πλέον σε σημαντικό βαθμό στις "δεξαμενές σκέψεις" για μία δημιουργική προσέγγιση όσον αφορά στα νέα, αλλά και στα μακροπρόθεσμα ζητήματα». Δεδομένης της υψηλής σημασίας της Ελλάδας όσον αφορά στα ζητήματα της περιφερειακής σταθερότητας, της σταθερότητας της Βαλκανικής, των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ενσωμάτωσης στη ζώνη του Ευρώ και της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είναι ο καταλληλότερος χρόνος για τους Αμερικανούς αναλυτές να επανεξετάσουν τους δεσμούς της Ουάσιγκτον με την Αθήνα, καθώς και το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων και την ενίσχυση του δυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον ανώτατο σύμβουλο του WPC, Σπύρο Ριζόπουλο, ο οποίος επίσης οργάνωσε και την επίσκεψη στην Ελλάδα του περασμένου έτους.

Οι οργανώσεις που θα λάβουν μέρος σε αυτήν την επίσκεψη - αποστολή είναι το «Ιδρυμα Χέριτατζ», το «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών», το «Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων», το «Ινστιτούτο Κάτο» και το «Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμύνης».

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι το ίδρυμα που επιχορηγεί την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Το WPC είναι μία δημόσια επιχείρηση πολιτικής, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης του διαλόγου όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων, της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και στην καλύτερη προώθηση των αμερικανικών γεωστρατηγικών συμφερόντων και των δυτικών ιδρυμάτων και θεσμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το WPC προασπίζεται στην επίλυση των προβλημάτων της προσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του ζητήματος της Κύπρου και των βαλκανικών σχέσεων διαμέσου των συνεχών επισταμένων δημοσιευμάτων, του προγραμματισμού των δημόσιων σχέσεων καθώς και της ιστοσελίδας του στο Ιντερνέτ.

Comments