“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ο Φ. Νίτσε είπε ότι ο άνθρωπος είναι γεφύρι προς τον Υπεράνθρωπο


ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


Αν πείς σε έναν χριστιανό "Η Αγία Γραφή δεν είναι θεόπνευστο βιβλίο" θα εξεγερθεί . Η ιδέα αυτή είναι ταμπού για τον χριστιανό .

Εισηγούμαι ότι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ εγκέφαλος δεν θεωρεί καμμία ιδέα ταμπού ούτε είναι ερωτευμένος με ιδέες . 

Ο ελληνικός εγκέφαλος είναι ερωτευμένος με ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ !

Ο ελληνικός εγκέφαλος ΘΕΛΕΙ να υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ ιδέες . 

 Ας φαίνονται και παράλογες εκ πρώτης όψεως . Όπως ακριβώς θέλουμε να υπάρχει ποικιλία λουλουδιών σε ένα λιβάδι . Όλα τα θεωρούμε καλά . Και τα μεγάλα και τα μικρά .

Ο Ελληνικός εγκέφαλος ανακρίνει τις ιδέες : "Πές μου κυρία ιδέα ( όσο παράλογη και αν φαίνεσαι ) , μπορείς να με βοηθήσεις να ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ τον κόσμο γύρω μου ; Μπορείς να μου δώσεις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα ερωτήματα που με βασανίζουν ; Αν με βοηθήσεις θα σε ανεβάσω σε ψηλό βάθρο και θα σε τιμώ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΒΡΕΘΕΙ ΑΛΛΗ ΙΔΕΑ , ΚΑΛΥΤΕΡΗ !"

Έχει διατυπωθεί η απορία "Γιατί οι διανοούμενοι δεν προτείνουν τίποτα για την έξοδο από την κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ; "

Η σημερινή κατάσταση θυμίζει την κατάσταση στον χώρο της Φυσικής στις αρχές του 20ου αιώνα .

Τότε είχαν βρεθεί κάποια πειραματικά δεδομένα τελείως παράλογα ( οτι το φώς φαίνεται να έρχεται απο όλες τις κατευθύνσεις με την ίδια ταχύτητα ) .

Για να εξηγηθεί αυτό το αναπάντεχο δεδομένο χρειαζόταν μια εξ' ίσου πρωτοποριακή και εξτρεμιστική ιδέα . 

 Ο Αϊνστάϊν πρότεινε αυτή την ιδέα :

" Όταν ταξιδεύεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα , ο χρόνος κυλά πιό αργά για σένα ! "

Αυτή η τρελλή ιδέα κατόρθωσε να βάλει μια τάξη στο χάος των πειραματικών δεδομένων και μας βοήθησε να ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ φαινόμενα ( στην ολική έκλειψη ηλίου του 1945 , ο Αϊνστάϊν πρόβλεψε ότι η γωνιακή απόσταση δύο άστρων θα φαίνεται μεγαλύτερη όταν ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ο Ήλιος ) . Δικαιολογημένα λοιπόν η Θεωρία της Σχετικότητας είναι τοποθετημένη σε ψηλό βάθρο σήμερα ( έως ότου βρεθεί μια καλύτερη ) .

Σήμερα έχουν συσσωρευθεί πλήθος αναπάντητα φιλοσοφικά ερωτήματα που οι διανοούμενοι δεν μπορούν να απαντήσουν ( γι' αυτό και σιωπούν ) :

1) Ο Φ. Νίτσε είπε ότι ο άνθρωπος είναι γεφύρι προς τον Υπεράνθρωπο . Ποτέ όμως δεν μας είπε ΠΩΣ θα είναι αυτός ο Υπεράνθρωπος .

2) Ο Καζαντζάκης είπε " Να λές ΝΑΙ στην ανάγκη , να μετουσιώνεις το αναπόφευγο σε δικιά σου λεύτερη βούληση - αυτός , ίσως, είναι ο μόνος ανθρώπινος δρόμος της λύτρωσης " . 

 Όταν λέει "ΑΝΑΠΟΦΕΥΓΟ" εννοεί αυτό ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΦΥΣΗ . Δεν μας είπε όμως τί θέλει ΣΗΜΕΡΑ η Φύση !

Πρίν απο 60 εκατομμύρια χρόνια ξέρουμε τί ήθελε : Να αποσύρει τους δεινοσαύρους και να φέρει στο προσκήνιο τα θηλαστικά . Σήμερα όμως ;

3) Οι Έλληνες δώσαν στην ανθρωπότητα την Επιστήμη . Μας έμαθαν να αντλούμε πετρέλαιο και να κατασκευάζουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές . Δεν δώσαν όμως το MANUAL της Επιστήμης : ΠΟΣΟ πετρέλαιο να αντλήσεις και ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ . ΠΟΣΟΥΣ ηλεκτρονικούς υπολογιστές να κάνεις και ΠΟΥ να τους χρησιμοποιήσεις .

4) Ποιός είναι ο ΒΕΛΤΙΣΤΟΣ αριθμός ανθρώπων πάνω στη Γή ; Όλοι μιλούν για υπερπληθυσμό αλλά κανείς δεν τολμά να απαντήσει αυτό το ερώτημα !

5) Ποιός είναι ο ρόλος του ανθρώπου στο οικοσύστημα ; Για όλα τα πλάσματα ξέρουμε τον ρόλο στο οικοσύστημα . Κανείς οικολόγος όμως δεν τολμά να μιλήσει για τον ρόλο του ανθρώπου !

6 ) Ποιός ο ρόλος του ανθρώπου στο Σύμπαν ; Είμαστε τα αφεντικά της φύσης ή υπηρέτες ;

7) Έχουμε δικαίωμα να κόβουμε μάρμαρα και να κάνουμε μαρμάρινους τάφους ; Ακούγεται αφελές και απλό το ερώτημα αλλά ποιός μπορεί να δώσει μια απάντηση βγαλμένη απο ΛΟΓΙΚΗ διαδικασία και όχι από το συναίσθημα ;

8) Τί θα κάνουμε με την θεμελιώδη ανθρώπινη αντίφαση ; Η επιθυμία του ανθρώπου να κάνει ΟΣΑ παιδιά θέλει έρχεται σε σύγκρουση με την επιθυμία του να ζεί σε έναν καθαρό πλανήτη χωρίς πείνα και πολέμους !

9) Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία περί βλακείας αλλά ποιός είναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ της βλακείας ;

10 ) Ποιός είναι ο ορισμός της αρετής ; Κυκλοφορεί ένας ορισμός που λέει "ΑΡΕΤΗ = ανδρεία +...+...+... " . Εδώ όμως πρέπει πρώτα να ορίσεις τι είναι ΑΝΔΡΕΙΑ κλπ ! Μήπως υπάρχει και άλλος απλούστερος ορισμός ;

11) Ποιό πολίτευμα είναι το καλύτερο ; ( και γιατί ;)

12 ) Υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές ; Ποιά φυλή είναι ανώτερη ;

13 ) Πόσο χώρο πάνω στη Γή δικαιούται κάθε φυλή ;

14) Ο άνθρωπος πρέπει να είναι φυτοφάγος ή χορτοφάγος ;

15) Πρέπει να συνεχιστεί η Εξέλιξη των Ειδών ( ή ΜΠΟΡΕΙ να συνεχιστεί ; ) ;

16) Ποιά είναι τα στάδια εξέλιξης των πολιτισμών στο Σύμπαν ;

Φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους ερωτήματα . Εάν όμως βρεθεί ΜΙΑ ΙΔΕΑ που να μας δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα κερδίσει την προσοχή μας ( όσο παράλογη και αν είναι εκ πρώτης όψεως ) ;

Υποστηρίζω ότι η ιδέα αυτή βρέθηκε

Επικοινωνία  :     pitago99@gmail.com
Αρχική  σελίδα  :  http://sites.google.com/site/pitago99/pitago    

Comments