“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - ΜΑΣΟΝΙΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και Ηλίας Γιαννόπουλος


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ: Τα δεδομένα δεν σταματούν να υπάρχουν, επειδή αγνοούνται. Άλντους Χάξλευ.

~~~~~~~~~~~~~~~~


Επισημάνσεις για την Τουρκία, τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία από το ταξίδι για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ


Ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος με τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Στην Κωνσταντινούπολη ταξίδεψε προκειμένου να παρευρεθεί στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ο δικηγόρος από την Κυπαρισσία Ηλίας Γιαννόπουλος, νομικός σύμβουλος Μητροπόλεων, Μονών του Αγίου Όρους, πολυεθνικών εταιριών. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Γιαννόπουλος, νομικός σύμβουλος επίσης της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά “Ελλάν Πασσέ”, μιλά για την κατάσταση στην Τουρκία, τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία, τις άριστες σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

1) Με αφορμή το ταξίδι σας στην Κωνσταντινούπολη πείτε μας πως είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον ελληνισμό.

Είμαι πολύ κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχω βρεθεί πολλές φορές στην Κωνσταντινούπολη, ως φοιτητής από Βρυξέλλες και από Παρίσι μετέπειτα, αλλά και ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος κάποιων Μητροπόλεων του Θρόνου, κάποιων Μονών του Αγίου Όρους και κάποιων πολυεθνικών εταιρειών.

Ήταν μεγάλη η χαρά και η τιμή για εμένα να ταξιδέψω το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη για να παραβρεθώ στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, φίλου καρδιάς εδώ και δεκαετίες. Όπως, βαθιά φιλία με συνδέει και με τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, τον Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, και άλλους Αρχιερείς.

Έζησα έντονα συναισθήματα συγκίνησης, χαράς, αισιοδοξίας, πίστης για τους Ρωμιούς της Πόλης. Η ελληνική ομογένεια παρά την τρομακτική της συρρίκνωση, τα τελευταία τριάντα χρόνια χάρη στις άοκνες προσπάθειες του φωτισμένου Πατριάρχη του γένους μας κ.κ. Βαρθολομαίου στέκει στα πόδια της και στέλνει μηνύματα αρχοντιάς, ιστορίας, θρύλων, παραδόσεων, ελληνισμού.

Η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά στην οικονομία είναι δύσκολη, όπως άλλωστε στη χώρα μας και στα περισσότερα κράτη του πλανήτη. Είναι εντυπωσιακό ωστόσο ότι γίνονται υπερπροσπάθειες η τεχνολογία να τεθεί στην υπηρεσία της καθημερινότητας του πολίτη. Ήταν άκρως ενδιαφέροντα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, γεγονός που τους επέτρεψε να λειτουργούν υπό περιορισμούς. Τώρα βέβαια έχουν μπει πάλι σε αυστηρή καραντίνα.


2) Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ παρουσία σημαντικών ανθρώπων, πόση σημασία έχει για την εκκλησία και την ορθοδοξία μας;

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ αποτελεί μία κορυφαία σύγχρονη προσωπικότητα και μεγάλη ευλογία θα μου επιτρέψετε. Έχει προσφέρει εξ απαλών ονύχων πάρα πολλά και σημαντικά στον Ορθόδοξο κόσμο. Μη ξεχνάμε τους διαθρησκειακούς διαλόγους, τη σοβαρή και συνεχή παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Βρυξέλλες και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Πανορθόδοξη Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης, τη χορήγηση τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την έμπνευση, την πρωτοβουλία και τη συνοδεία σε αμέτρητες επισκέψεις και ταξίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη μας σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταφέροντας μηνύματα ειρήνης, οικολογίας, αλληλεγγύης, καταλαγής, συνεργασίας των λαών και των θρησκειών, αξιοβίωτης ανάπτυξης και ευημερίας. Υπηρέτησε επίσης ως Επίσκοπος Ρηγίου, βοηθός του πρώην Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονος και ως Μητροπολίτης Γαλλίας. Έχει να επιδείξει ένα τεράστιο και γόνιμο έργο.

Η προαγωγή του έρχεται ως επιβράβευση της αφοσίωσης και της πίστης του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ενδυναμώνει την ελληνορθόδοξη παρουσία και την προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης των Μητροπόλεων γύρω από την Κωνσταντινούπολη και την υπόλοιπη σύγχρονη Τουρκία αλλά και των επαρχιών του Θρόνου όπου γης.

Ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος με τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο

3) Πιστεύετε ότι θα έχουμε σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, στις οποίες θα κληθεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και η εκκλησία;

Κοιτάξτε, μεταξύ των λαών δεν υπήρχε ποτέ, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει κάποια διαφορά ουσίας. 

Οι εντάσεις κάθε φορά είναι τεχνητές και αποσκοπούν εν πολλοίς σε άλλα συμφέροντα, εξοπλιστικά προγράμματα, προμήθεια όπλων, ζώνες επιρροής κλπ. Με τους γείτονες μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρμονικά και ειρηνικά. Στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών κομβικής σημασίας ρόλο διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ακούραστος Πατριάρχης μας.

Ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος με τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα

4) Ποιες ήταν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον εορτασμό του Πάσχα που σίγουρα θα ήταν διαφορετικός;

Η ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη διακρίνεται για την αρχοντιά, για τα αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης. Αυτό προσπαθούν να κάνουν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Αρχιερείς της Κωνσταντινούπολης. Να βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο, σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη αυτές τις μέρες. Άκρως συγκινητικές οι πρωτοβουλίες του Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα και της δυναμικής και υπερδραστήριας Ελληνικής Κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος στο Βόσπορο για τη διανομή σε δεκάδες οικογένειες πακέτων Αγάπης που συσφίγγουν και ενισχύουν τους δεσμούς ενότητας και συνεργασίας. Επίσης, τηρείται με ευλάβεια το Τυπικόν των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, ένα Τυπικό αιώνων, μία ζώσα παρακαταθήκη. Δυστυχώς τα νέα μέτρα της πανδημίας και το αυστηρό lockdown από την Μ. Πέμπτη το βράδυ δεν επέτρεψαν ως συνήθως προσκυνητές από διάφορα μέρη του κόσμου και κυρίως από την Ελλάδα να βρεθούν στην Πόλη.

Ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος με τον Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλέοπα

5) Οι σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ποιο σημείο βρίσκονται και ποιό είναι το επιστέγασμα αυτής της συναντήσεως;

Η συνεργασία είναι άριστη. Όπως άριστη είναι και η σχέση των δύο Προκαθημένων, άλλωστε συνδέονται μεταξύ τους με μακρά και στέρεα φιλία. Εγώ προσωπικά είχα τη μεγάλη χαρά και ευλογία να συνεργαστώ με τον Παναγιότατο στο γραφείο του για διάφορα θέματα, κυρίως δε για την προετοιμασία της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021, το πρώτο διήμερο της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διαδικτυακά με μεγάλη επιτυχία 8-9 Απριλίου από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, της οποίας είμαι νομικός σύμβουλος. Ήταν τεράστια η προσωπική συμβολή και στήριξη του Πατριάρχη μας στο όλο εγχείρημα. Το μήνυμα του συγκίνησε και αποτέλεσε γροθιά στο ρατσισμό και στη ρητορική του μίσους. Ενώ, όπως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προέτρεψε την Ελληνική Πολιτεία να επιταχύνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη των Ρομά στον εθνικό και ευρωπαϊκό ιστό με όπλο την παιδεία.

Ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος με τον Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα


Ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος με τον Άρχοντα Οφφικιάλιο της μεγαλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Ανέστη Αρνόπουλο και τη σύζυγο του. 

Διακρίνεται πίσω ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης

https://kalamatajournal.gr/

Comments