“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Τέξας VS Wall Street: Πόλεμος για την οπλοκατοχή


Ένας αμφιλεγόμενος νόμος με υποχρέωση γραπτής συμμόρφωσης, δύο ηχηρές εξαιρέσεις και μια ύποπτη αντικατάσταση


Η JPMorgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, υποστηρίζει ότι αποκλείεται από την αναδοχή εκδόσεων δημοτικών ομολόγων στην πολιτεία του Τέξας, καταγγελία που την καθιστά το πρώτο θύμα των αντιποίνων που εφαρμόζει ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας Greg Abbott κατά των μεγάλων εταιρειών της Wall Street για τη στάση τους έναντι της οπλοκατοχής.

Η πολιτεία του Τέξας υιοθέτησε νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μεροληπτούν κατά οργανώσεων ή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία όπλων και πυρομαχικών δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα κυβερνητικά έργα.

Ως αποτέλεσμα η JPMorgan Chase δεν μπορεί να συμμετάσχει στην έκδοση ομολόγων δημόσιων επιχειρήσεων του Τέξας, μια βασική αγορά στην οποία η τράπεζα το 2020 υπήρξε ανάδοχος εκδόσεων συνολικού ύψους 3,6 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg επιχειρήσεις με έδρα το Τέξας το 2020 εξέδωσαν ομόλογα ύψους άνω των 58 δισ. δολαρίων 2020, ποσό που κατατάσσει το Τέξας στη δεύτερη θέση μετά την Καλιφόρνια, στις εκδόσεις ομολόγων.

«Ενώ οι επιχειρηματικές μας πρακτικές μας παρέχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση, ο νομικός κίνδυνος που συνδέεται με αυτόν τον αμφιλεγόμενο νόμο μας εμποδίζει από το συμμετέχουμε στις περισσότερες εκδόσεις που πραγματοποιούν οι δημόσιες οντότητες του Τέξας», δήλωσε η εκπρόσωπος της τράπεζας, Patricia Wexler.

Αμφιλεγόμενη νομολογία

Ο νόμος αυτός εντάσσεται στην ευρύτερη νομολογία που υιοθέτησε η Ρεπουμπλικανική πολιτεία του Τέξας και περιλαμβάνει τον περιορισμό των αμβλώσεων, τη δυνατότητα οπλοφορίας χωρίς την απαραίτητη άδεια και την τιμωρία πόλεων οι οποίες μειώνουν τη χρηματοδότηση της αστυνομίας (σ.σ κίνημα “Defund the Police”). Ο νέος νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να παρέχουν γραπτή διαβεβαίωση συμμόρφωσης για έργα άνω των 100.000 δολαρίων.

«Ο νόμος ενδέχεται να αποδειχθεί “δίκοπο μαχαίρι” για τις δημοτικές αρχές του Τέξας, αναλόγως με το πόσες τράπεζες θα αποκλειστούν από αυτόν» ανέφερε ο Martin Luby, καθηγητής στο Lyndon B. Johnson School of Public Affairs του University of Texas. Επιπλέον, πρόσθεσε, «εγείρονται ανησυχίες για την πρόσβαση των δημοτικών και πολιτειακών αρχών σε επενδυτικά κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών στις εκδόσεις ομολόγων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, είχε δηλώσει σε επιτροπή του Κογκρέσου, πως η τράπεζα δεν θα χρηματοδοτεί εταιρείες που παράγουν όπλα στρατιωτικού τύπου για πολίτες.

Οι εξαιρέσεις καταρρίπτουν ή επιβεβαιώνουν την επίδραση του νόμου;

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρη η επίδραση του νόμου στις μεγάλες τράπεζες καθώς η Citigroup υποστηρίζει, αντιθέτως από την JPMorgan, ότι δεν την επηρεάζει ο νόμος αυτός. Το 2018, η Citi είχε ανακοινώσει περιορισμούς όσον αφορά τους εταιρικούς πελάτες της για την αποτροπή της οπλοκατοχής από άτομα κάτω των 21 ετών ή χωρίς προηγούμενο έλεγχο ωστόσο, το 2020, αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος ανάδοχος εκδόσεων ομολόγων στο Τέξας με το συνολικό τους ύψος να ανέρχεται στα 6,3 δισ. δολάρια.

Η Bank of America είχε ανακοινώσει επίσης το 2018 ότι θα σταματήσει τη παροχή νέων δανείων σε εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα στρατιωτικού τύπου για μη στρατιωτική χρήση. Ωστόσο η BofΑ το 2020 υπήρξε ανάδοχος εκδόσεων δημοτικών ομολόγων στο Τέξας συνολικού ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, ποσό που την κατέταξε στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων αναδόχων της πολιτείας.

Η ύποπτη αντικατάσταση

Την περασμένη εβδομάδα η JPMorgan αντικαταστάθηκε από την UBS Group ως ανάδοχος έκδοσης ομολόγων για το Decatur Hospital Authority, μια τοπική υπηρεσία του παρόχου υγείας Wise Health System. Τον Ιούλιο, ο πάροχος υγείας είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε την έκδοση ομολόγου ύψους έως 150 εκατ. δολαρίων με κύριο ανάδοχο την JPMorgan. Για την αντικατάσταση η Wise Health System επικαλέστηκε «αβεβαιότητες σχετικά με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που ψηφίστηκε από την Πολιτεία του Τέξας».

Πηγή: Bloomberg/newmoney/https://www.brief.com.cy/

Comments