«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας: The Rods from God


Τὸ μάτι μεγαλώνει στὸ σκοτάδι, κι ἡ ἀκοὴ στὴ σιωπή


Ιστορικά Παραδείγματα Του Φαινομένου Της Πεταλούδας

Υπάρχουν παραδείγματα στην ιστορία, κατά τα οποία, μικρές λεπτομέρειες είχαν δραματικές επιπτώσεις. Ας δούμε κάποια από αυτά που επηρέασαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

#1. Ο Βομβαρδισμός του Ναγκασάκι

Οι Αμερικανοί ήθελαν αρχικά να βομβαρδίσουν την πόλη Kokura, όπου υπήρχαν εργοστάσια παραγωγής πυραύλων. Τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, λόγω χαμηλής ορατότητας, έκαναν γύρους πάνω από την πόλη, της οποίας οι κάτοικοι είχαν κρυφτεί στα καταφύγια.

Τελικά, η πόλη δεν βομβαρδίστηκε ποτέ και οι Αμερικανοί αποφάσισαν να κινηθούν ενάντια στο Ναγκασάκι, όπου οι συνθήκες ορατότητας ήταν καλύτερες, για να πετάξουν τα αεροσκάφη. Αν τύχαινε η ορατότητα να ήταν καλύτερη η ιστορία θα ήταν τελείως διαφορετική.

#2. Η δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας

Αυτό είναι ένα γεγονός (κλασσικό παράδειγμα) καταλυτικό για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 28 Ιουνίου του 1914 ένας νεαρός Σερβοβόσνιος ονόματι Gavrilo Princip πήγε στο Sarajevo για να δολοφονήσει τον Αρχιδούκα.

Η προσπάθεια του δεν ήταν επιτυχής, αλλά αυτό έκανε την πομπή του Αρχιδούκα να αλλάξει κατεύθυνση. Τελικά ο Princip συνάντησε κατά τύχη το όχημα του Αρχιδούκα και κατάφερε να τον δολοφονήσει κάτι που αποτέλεσε την αφορμή για τον Α’ Π.Π.

Υπάρχουν ακόμη δεκάδες παραδείγματα για το φαινόμενο της πεταλούδας, όπως η καταστροφή στο Chernobyl και η Πυραυλική κρίση στην Κούβα. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ζούμε σε ένα σύστημα χαοτικό, που μικρές λεπτομέρειες μπορεί να πυροδοτήσουν τεράστιες και ανυπολόγιστες αλλαγές.

Comments