“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ασύμφορη η Ηλιακή Ενέργεια, προς Πώληση στην Καλιφόρνια διότι δεν αποθηκεύεται!..

Καλώς ή κακώς, αν κάνουν κάτι οι Αμερικανοί είναι να πρωτοπορούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της U.S. Energy Information Administration που κοινοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο ήλιος αλλά και οι άνεμοι συνεισέφεραν περισσότερο από 10% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Πρωταγωνίστρια αυτής της πράσινης επανάστασης είναι η Καλιφόρνια η οποία έχει βαλθεί έως το 2020 να παράγει το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν οι πολίτες της από ανανεώσιμες πηγές. Πρόκειται για έναν στόχο που δεν επιβλήθηκε, αλλά επιλέχτηκε από τους ίδιους τους Καλιφορνέζους: με απώτερο σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και αρκεί να σημειωθεί ότι την 11η του Μάρτη, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην αποκαλούμενη «Χρυσή Πολιτεία» προερχόταν από φωτοβολταϊκά πάρκα, για να πειστεί κανείς για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη αυτού του «καταπράσινου» στόχου.

Η στρατηγική είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη αλλά υπάρχουν και προβλήματα, ιδιότυπα, μάλιστα, καθώς οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας καταλήγουν είτε να πληρώνουν τους καταναλωτές για ν’ αγοράσουν την ενέργειά τους – εξαιτίας του πλεονάσματος που υπάρχει – είτε να αποσυνδέουν τις εγκαταστάσεις τους από το κεντρικό δίκτυο διανομής – εξηγούν οι Financial Times. Για ν΄απαλλαγούν από αυτό το πλεόνασμα πράσινης ενέργειας, οι διανομείς της Καλιφόρνιας έστησαν μια νέα αγορά, προσφέροντας σε άλλες επτά πολιτείες τη δυνατότητα να τροφοδοτούνται από τα δικά τους δίκτυα. «Η ηλιακή ενέργεια είναι εξαιρετική αλλά σε κάποιο σημείο η παραγωγή στη μέση της ημέρας ξεπερνάει τη ζήτηση. Αυτοί που βρίσκονται εκτός της Καλιφόρνιας δηλώνουν πως εάν έχουμε πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας και κοστίζει λιγότερο θα την πάρουν αυτοί», προσδιόρισε στη βρετανική εφημερίδα ο διευθυντής ενός ηλιακού πάρκου. 

Η υπερπροσφορά στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα καθώς το όποιο πλεόνασμα δεν μπορεί να αποθηκευτεί με τρόπο οικονομικό, σε αντίθεση με άλλα αγαθά όπως το σιτάρι ή το λάδι, με τους διαχειριστές του δικτύου να καλούνται διαρκώς να εναρμονίζουν την προσφορά με τη ζήτηση.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments