Λάθος τα στοιχεία του Bloomberg για τους επενδυτές στο 5ετές Ομόλογο

Λανθασμένα είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει σε άρθρο του το Bloomberg αναφορικά με τους επενδυτές στο νέο 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται πως την ανταλλαγή των παλιών τίτλων (που λήγουν το 2019) με νέους επέλεξαν κάτοχοι ομολόγων ύψους 1,574 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 74% ήταν ελληνικές τράπεζες, κάτι που αν ίσχυε θα σήμαινε ότι οι ελληνικές τράπεζες αντάλλαξαν ομόλογα ύψους 1,16 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι πρακτικά αδύνατο να έχει συμβεί καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένα και έγκυρα στοιχεία του analitis.gr οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν μόνο 210 εκ. σε 5ετή ομόλογα του 2014.

Αυτό προφανώς συνεπάγεται πως θα μπορούσαν να ανταλλάξουν και μέχρι 210 εκ παλαιών με νέα ομόλογα και το υπόλοιπο μέχρι τα 1,16 δισ. ευρώ της υποτιθέμενης συμμετοχής τους , δηλαδή 906 εκ. ευρώ, είτε δεν τοποθετήθηκε ποτέ είτε αν τοποθετήθηκε μπήκε στο νέο ομόλογο.

Μετά το συγκεκριμένο λάθος, βέβαια, θέτονται και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του Bloomberg υπό αμφισβήτηση. Παρόλα αυτά, αν θεωρήσουμε τα υπόλοιπα στοιχεία σωστά, τότε οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν κατά 14% και στην αγορά του νέου ομολόγου, ύψους 1,425 δισ. ευρώ, δηλαδή είχαν συμμετοχή ύψους 200 εκ. ευρώ και αν προστεθούν και τα υπόλοιπα 906 εκ. ευρώ η συνολική συμμετοχή τους στο νέο ομόλογο ανέρχεται σε 1.06 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 74% της νέας έκδοσης.

Από τα παραπάνω νούμερα προκύπτει ότι είναι πιθανό το Bloomberg να μπέρδεψε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο νέο ομόλογο με τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή. Αν αυτό ισχύει τότε τα νέα ξένα κεφάλαια που μπήκαν στο 5αετές ομόλογο είναι, μόλις, 26% του 1,425 δισ. ευρώ, δηλαδή 370 εκ. ευρώ.

Π.Παναγιώτου

analitis.gr

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Jerusalem Post: το Ισραήλ και η Γερμανία είναι το κλειδί για την αρχική χρηματοδότηση ενός Καταλανικού κράτους

SERCO: A Corporate Octopus With Tentacles Wrapped Around The Globe

Θα υπάρξει "Προκήρυξη" για την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου;

«Οι Εβραίοι της Αμερικής οδηγούν τους πολέμους της Αμερικής»:

Οι Άθλιοι: Η Οδός Ενόπλου-Η προδοσία κάποιου καθρέφτη!....

Νέα δίκτυα 5G: Τι προειδοποιούν οι επιστήμονες!...

Υπάρχουν μερικές συμπτώσεις που δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες: Απόρρητο σχέδιο (Ανοικτός δρόμος 88)

Πέρσι, περίπου τέτοια εποχή βρισκόμουν στο Free Thinking Zone.

Olof Palme, Uwe Barschel, William Colby and 'Stay Behind' Program

Πως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, συνέτριψε τους τραπεζίτες.