“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Αυστραλία: Οικονομική καταιγίδα στον ορίζοντα

Δυσμενείς εξελίξεις για την οικονομία της χώρας προβλέπει για τους επόμενους 12 μήνες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ενώ εταιρίες διαχείρισης χρεών και φιλανθρωπικοί οργανισμοί διαπιστώνουν ότι ήδη πολλά νοικοκυριά της χώρας βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική θέση.


Με δεδομένα το γεγονός ότι τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει τα νοικοκυριά της χώρας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, η ανεργία στη Δυτική Αυστραλία και το Κουίνσλαντ και η υποαπασχόληση στις υπόλοιπες Πολιτείες καλπάζουν, ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει χαμηλός και οι τράπεζες άρχισαν ήδη να αυξάνουν τα επιτόκιά τους, ο Moody’s αναφέρει ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα είναι αυτά που θα βρεθούν αρχικά στο μάτι του κυκλώνα.

Με τις τιμές των ακινήτων να αρχίζουν ήδη να παίρνουν την κατηφόρα, ιδιαίτερα στις Πολιτείες που η οικονομική δραστηριότητα του εξορυκτικού τομέα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται (Δυτική Αυστραλία και Κουίνσλαντ) και τους ιδιοκτήτες που αγόρασαν σπίτια τα τελευταία χρόνια να καλούνται εντός των επομένων δώδεκα μηνών να αρχίσουν να αποπληρώνουν εκτός από τον τόκο και κεφάλαιο, ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι κάποιοι δανειολήπτες θα χάσουν τα σπίτια τους γιατί δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν πληρώνοντας τις δόσεις τους.

Ήδη νομικές εταιρίες στη Δυτική Αυστραλία αναφέρουν ότι ο αριθμός των δανειοληπτών που από τη μία στιγμή στην άλλη, είτε λόγω κάποιας αρρώστιας στην οικογένεια είτε επειδή ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο κουβαλητές της οικογένειας έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή του δανείου και η τράπεζα τους απειλεί με κατάσχεση του ακινήτου τους, αυξήθηκε κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του οίκου Moody’s, δεν είναι μόνο σε περιοχές της Δυτικής Αυστραλίας και του Κουίνσλαντ που λόγω της αύξησης της ανεργίας ένα σημαντικό ποσοστό των νοικοκυριών απειλείται με κατάσχεση του ακινήτου τους, αλλά το ίδιο ισχύει και σε κάποιες περιοχές της Βικτώριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του, ο γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού Anglicare στη Δυτική Αυστραλία, Mark Glasson, τους τελευταίους 12 μήνες ο αριθμός αυτών που ζήτησαν οικονομική βοήθεια από τον οργανισμό για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες «αυξήθηκε δραματικά» όπως είπε ο κ. Glasson που υπολόγισε το ποσοστό αυτής της αύξησης γύρω στο 40%.

Με το 40% των δανείων που δόθηκαν κατά την περίοδο 2014-2015 σε δανειολήπτες όλης της χώρας να μετατρέπονται εντός των επομένων 12 μηνών από πάγια (δάνεια που ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τον τόκο) σε εξοφλητέα (δάνεια που ο δανειολήπτης πληρώνει τόκο και μέρος του κεφαλαίου), ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι η συρρίκνωση της αυστραλιανής οικονομίας είναι αναπόφευκτος.

Οι ενδείξεις για την οικονομική καταιγίδα που βρίσκεται στον ορίζοντα και απειλεί άμεσα την οικονομία της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους επισημαίνουν άλλοι οικονομολόγοι, αναφέροντας την πτώση στις τιμές των ακινήτων, την μηδενική «αύξηση» των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να κυμαίνεται σε αρνητικό επίπεδο (-3% σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας Westpac).

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Αποθεματική Τράπεζα της χώρας κατά την προηγούμενη συνεδρίασή της δεν αποφάσισε αύξηση του επισήμου επιτοκίου και το πιθανότερο είναι αν η «τέλεια» καταιγίδα χτυπήσει την οικονομία της χώρας, εκτιμάται ότι επόμενη απόφασή της θα είναι πιθανότατα για μείωση και όχι αύξησή του.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments