“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η Τουρκία επιχειρεί να συμφιλιώσει Αρμενία με Αζερμπαϊτζάν-Σεπτέμβριος 2008

Πολυδιάστατο ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί η Τουρκία στον Καύκασο, επιχειρώντας να συμφιλιώσει την Αρμενία με το Αζερμπαϊτζάν, όπου μετέβη ο πρόεδρος Γκιουλ, λίγες ημέρες μετά την «ιστορική» συνάντησή του με τον Αρμένιο πρόεδρο Σαρκισιάν στο Ερεβάν. 

Τώρα, ο κ. Γκιουλ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, θέλουν να συμβάλουν στην εδραίωση του διαλόγου μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων για τη διευθέτηση της χρόνιας διένεξής τους με αιτία τον αρμενικό θύλακο του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. 

Πέραν φιλειρηνικών προθέσεων ξένοι και Τούρκοι αναλυτές διακρίνουν στην τουρκική διπλωματική υπερδραστηριότητα την επιδίωξη ανώδυνης για την Τουρκία διευθέτησης της «μεγάλης εκκρεμότητας» που αντιπροσωπεύουν η αρμενική γενοκτονία και το ενδεχόμενο αναγνώρισής της από το αμερικανικό Κογκρέσο. 

Διακρίνουν και την ελπίδα βελτίωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας σε περίπτωση σύναψης διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία.Ολα αυτά στο εγγύς και απώτερο εξωτερικό. 

Διότι στο εσωτερικό της Τουρκίας φαίνεται να αρχίζει νέος κύκλος αντιπαράθεσης, πολυμέτωπης και πολυδιάστατης, με πρωταγωνιστές του προσκηνίου τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Αϊντίν Ντογάν, ιδιοκτήτη του ομώνυμου εκδοτικού κολοσσού, πενήντα εταιρειών και της μεγαλύτερης τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας, της Petrol Ofisi. 

Για «τρομοκρατία των μέσων ενημέρωσης» κατηγόρησε χθες το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης τον Ομιλο Ντογάν, ιδιοκτήτη του CNNTurk, των περισσότερων γνωστών εφημερίδων, του Χίλτον της Κωνσταντινούπολης και της εταιρείας πετρελαίων «Petrol Ofisi», «τρομοκρατία των μέσων ενημέρωσης».Επισήμως η κρίση ξέσπασε την Κυριακή, όταν ο κ. Ερντογάν δήλωσε δημοσίως ότι έντυπα του ομίλου Ντογάν κήρυξαν τον πόλεμο στον ίδιο και το ΑΚΡ, επειδή αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Αϊντίν Ντογάν σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. «Δεν πήγα να τον δω για το Χίλτον -αφορά εκχώρηση γης- ούτε ζήτησα τίποτε παράνομο. 

Τού είπα ότι έχουμε 2,5 δισ. δολάρια να επενδύσουμε στη χώρα και ζητώ την άδειά του για να χτίσω και ένα διυλιστήριο στο Τζεϊχάν. Και τότε μου είπε ότι την ίδια διεκδίκηση έχει και ο Ομιλος Τσελίκ», δήλωσε ο Α. Ντογάν, σύμφωνα με την Ζαμάν. 

Σημειώνεται ότι ο Ομιλος Τσελίκ είναι ο φορέας των εκδοτικών φιλοδοξιών του Τούρκου πρωθυπουργού. Φαίνεται όμως ότι η «σύρραξη» Ερντογάν - Ντογάν έχει και άλλες προεκτάσεις. 

Η ιδιαίτερα οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού, που προκάλεσε την παρέμβαση της τουρκικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, αλλά και τη σύσταση «Ρίξε τους τόνους» του Γιοστ Λάγκεντικ, συμπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε. Ε. - Τουρκίας, οφείλεται σε δικαστική υπόθεση στη Γερμανία -όπου δραστηριοποιείται εντόνως ο Ομιλός Ντογάν- γύρω από τη δράση της ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Ντενίζ Φενερί», που κατηγορείται ότι καταχράσθηκε 41 εκατ. ευρώ, προοριζόμενα για σεισμοπαθείς, θύματα του τσουνάμι και άλλες αγαθοεργίες. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξεμάνη όταν έντυπα του Ομίλου Ντογάν ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα λοξοδρόμησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. 

Χθες, η μετοχή του ομίλου υπέστη κατάρρευση στο χρηματιστήριο της Πόλης.Με τους κατήγορους της κυβέρνησης συντάχθηκαν η αξιωματική αντιπολίτευση, το CHP του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ενώ λάβροι κατά του κ. Ερντογάν, εμφανίστηκαν και οι ιθύνοντες του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), έως τώρα υποστηρικτές του κατά περίστασιν.

http://enkripto.blogspot.com

Comments