“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ-ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ


ΤΟ ΑΡΘΡΟ: ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙ METAΝΘΡΩΠΙΣΜΟ


Γράφει η Χρυσούλα Μπουκουβάλα

Αποστολές αυτοκτονίας

Άλλο βέβαια μικρό ρομποτικό όχημα και άλλο ολόκληρες επανδρωμένες βάσεις και μάλιστα εξορυκτικές. Τα εμπόδια είναι πολύ μεγάλα και σχετίζονται με την ανθρώπινη φυσιολογία που θα πρέπει να μεταλλαχθεί εντελώς, ώστε να αντέξει σε τόσο εχθρικά περιβάλλοντα, σε τέτοιο βαθμό ώστε μπορούμε να μιλάμε πλέον για μετανθρωπισμό. Ίσως όχι τόσο γι’ αυτούς που θα πάνε στη Σελήνη, αλλά σίγουρα σε πιο απομακρυσμένους πλανήτες.

Μία από τις δυσκολίες είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω στη Γη. Σήμερα, τουλάχιστον οι πρώτες αποστολές στον Άρη και στον Τιτάνα, είναι τεχνικά αδύνατον να επιστρέψουν, αλλά ακόμα και αν βρεθεί μελλοντικά ο τρόπος, η επιβίωσή τους στη Γη θα είναι πλέον αδύνατη.

Ιδού γιατί: σε επιστημονική έρευνα με τίτλο Political and legal challenges in a Mars colony (Πολιτικές και νομικές προκλήσεις σε μια αρειανή αποικία) που δημοσίευσε η επιστημονική επιθεώρηση Science Direct, Πολωνοί ακαδημαϊκοί προσγειώνουν απότομα κάθε ονειροπόλο.

Ένας από τους συν-συγγραφείς της έρευνας, ο καθηγητής Κόνραντ Στζόσικ (Konrad Szocik), προειδοποιεί: 

τα ανθρώπινα όντα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν πολύ, ούτε στον κόκκινο πλανήτη, ούτε σε κανέναν που δεν είναι ίδιος με τη Γη μας, εκτός και αν τα σώματά τους τροποποιηθούν με τρόπο που να ταιριάζουν στο περιβάλλον του.

Μελλοντική αρειανή βάση

Σε συνέντευξή του ο καθηγητής τόνισε: «Το ανθρώπινο σώμα έχει φτιαχτεί για να ζει σε επίγειο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες σωματικές και ψυχολογικές προκλήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όσο και στον ίδιο τον κόκκινο πλανήτη, θα είναι ανυπέρβλητες και θα αποτρέψουν την ανθρώπινη επιβίωση».

Κατά συνέπειαν, οι λεγόμενοι «πρωτοπόροι» ουσιαστικά θα αυτοκτονήσουν. 

Εξ αιτίας αυτού του προβλήματος επισημαίνω ότι η Γενική Αρχή Ισλαμικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει απαγορεύσει στους μουσουλμάνους να δηλώσουν συμμετοχή σε επανδρωμένες βάσεις.

Όσο λοιπόν κι αν η υπόσχεση της διαστημικής δόξας είναι ελκυστικότατη, αναιρείται υπό την σίγουρη έκβαση του θανάτου, εκτός κι αν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους απελπισμένους που έχουν φορτώσει την οικογένειά τους με μεγάλα χρέη που δεν θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν ποτέ με άλλον τρόπο.

Γενετικές μεταλλάξεις οστών και εντέρων

Πριν το ταξίδι οι υποψήφιοι μελλοθάνατοι πρέπει προηγουμένως να έχουν υποστεί επεμβάσεις που θα έχουν αυξήσει την οστική και τη μυική μάζα τους (γονίδιο LRP5/τροποποίηση G171V και γονίδιο MSTN/IVS1+5G), και θα έχουν τροποποιήσει βακτηριδιακά τη χλωρίδα των εντέρων τους.

Συνθετικοί πνεύμονες

Μια λύση εισπνοής της εξωγήινης ατμόσφαιρας όταν είναι ακατάλληλη για τον άνθρωπο είναι η αντικατάσταση των αναπνευστικών κυττάρων μας. Συνθετικά κύτταρα θα μπορούσαν να φέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο από τα γνωστά μας ερυθρά αιμοσφαίρια. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να αντικατασταθούν οι πνεύμονες των αποίκων με άλλους, τεχνητούς, προσαρμοσμένους στον κάθε πλανήτη.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, δείτε εδώ στιγμιότυπα από την θρυλική πλέον ταινία επιστημονικής φαντασίας Totall Recall (Ολική επαναφορά) του 1990 με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που αναπαριστούν ρεαλιστικά τι συμβαίνει στους αποίκους του Άρη που πετιούνται βιαίως έξω από τις εγκαταστάσεις της βάσης τους άνευ στολής.

Συνθετικό δέρμα

Ωστόσο, όσο καλές να είναι οι στολές τους, είναι αδύνατον να φοριούνται επί πολλά χρόνια χωρίς να χαλάσουν και χωρίς βλαβερές επιδράσεις στον οργανισμό τους. Και το δέρμα λοιπόν των αποίκων πρέπει να τροποποιηθεί.

Αυτό θα επιτευχθεί προσθέτοντάς του το θρυλικό στους επιστημονικούς κύκλους βακτήριο Deinococcus Radiodurance. Το εν λόγω βακτήριο έχει την μοναδική ιδιότητα στη Γη να αντέχει σε ακτινοβολίες αντίστοιχες με αυτές μιας ατομικής βόμβας, δηλαδή 7.000 φορές πιο ισχυρές απ’ αυτές που είναι θανατηφόρες για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα κανονικά βακτήρια.

Ο Μιροσλάβ Ράντμαν (Miroslav Radman), διάσημος καθηγητής μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου των Παρισίων Νεκέρ και η ομάδα του που εργάζεται πυρετωδώς πάνω σ’ αυτό, προσπαθεί να βρει τρόπο να ενσωματώσει αυτό το βακτήριο στο γονιδίωμα των αστροναυτών.

Περιττό να πούμε ότι, εφόσον επιτευχθεί πειραματικά η ενσωμάτωση του Deinococcus Radiodurance στο ανθρώπινο γονιδίωμα χωρίς να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες, κάποιοι θα έχουν στη τσέπη τους και το αντίδοτο για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους για κάθε επικίνδυνη κατάσταση που θα προκύψει στον πλανήτη μας εξ αιτίας ακτινοβολιών. Τα πυρηνικά καταφύγια, τα έχουν ήδη έτοιμα, τώρα θα μπορούν να βγαίνουν και έξω απ’ αυτά.

Όταν λοιπόν ακούτε «επενδύσεις στην καινοτομία» να ξέρετε ότι στον όρο περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες μετάλλαξής μας για εξορυκτικούς, και όχι μόνο, σκοπούς.

Comments