“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Σπύρου Δημητρέλη: Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κλινικά νεκρή


Ο Κυριάκος που γίνεται Σημίτης

Η εικόνα του Πρωθυπουργού στην πρώτη -και πολύ εσπευσμένη- συνέντευξη μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν ήταν καλή. Για πρώτη φορά είδα τον Κυριάκο Μητσοτάκη με εμφανή σημάδια αμηχανίας, έλλειψης σιγουριάς και απολογητικότητας. Αυτό περιέγραφε η γλώσσα του προσώπου με το συνεχές μειδίαμα. Η αυτοπεποίθηση έδειχνε να έχει πάει περίπατο και η όλη στάση περιέγραφε έναν σχεδόν σοκαρισμένο Πρωθυπουργό που αναζητά να βρει τα λόγια για να δικαιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Θρίαμβος και ήττα

Μπορούμε να γράφουμε σελίδες επί σελίδων για το τι έφταιξε και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από θριαμβεύτρια του 2023 έγινε το ηττημένο πρώτο κόμμα των ευρωεκλογών του 2024. Για τους λόγους αυτής της εκλογικής αποτυχίας ας αφήσουμε να γράφουν όλους όσοι έχουν εδώ και καιρό γυρίσει, για δικούς του λόγους και προσεγγίσεις ο καθένας, την πλάτη τους στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ίσως να είναι περισσότερο χρήσιμο να επιχειρήσουμε να αναλύσουμε και να αποπειραθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Θα αναλάβω, με όλους τους βαθμούς μετριοφροσύνης, την ευθύνη μιας πρόβλεψης. Τα επόμενα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 θα προσομοιάσουν στην περίοδο Σημίτη 2000-2004. Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη αδρανοποιήθηκε το 2001 με την ακύρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Γιαννίτση. Για τρία χρόνια η στασιμότητα ήταν εμφανής σε όλα τα πεδία, η διαπλοκή και η διαφθορά ξέφυγε από κάθε έλεγχο και η αντίληψη των πολιτών για την προχωρημένη σήψη σε πολλαπλά επίπεδα, που μεταφραζόταν σε βεβαιότητα εκλογικής ήττας, είχε σαν αποτέλεσμα τη δραπέτευση του Κώστα Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την παράδοσή της χέρι με χέρι στον Γιώργο Παπανδρέου. Η εκλογική ήττα δεν αποφεύχθηκε. Όπως δεν αποφεύχθηκε και η συνέχιση της πορείας της χώρας προς τα βράχια. Με επιτάχυνση, μάλιστα, υπό τη ρητορική δεινότητα και την καταστροφική οικονομική διαχείριση του Κώστα Καραμανλή.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αδρανοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Είναι πλέον κλινικά νεκρή. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να είχε πιστέψει ότι με την επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας του και τα εξυπνακίστικα βιντεάκια στο TikTok θα διατηρούσε, με μικρές και λογικές, λόγω της παρόδου μόλις ενός έτους από τις εκλογές του 2023, απώλειες την επιρροή του στην κοινωνία. Το λες και απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα. Κάποιοι μπορούν να το χαρακτηρίζουν και ως αλαζονεία. Ο πρώτος χρόνος της δεύτερης τετραετίας σπαταλήθηκε με αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες που απομάκρυναν παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους και απογοήτευσαν ακόμη περισσότερο τους κεντρώους που περίμεναν επιτέλους παρεμβάσεις για ένα καλύτερο κράτος. Την ώρα που πολύ σωστά η κυβέρνηση άνοιγε τον δρόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, άφησε το δημόσιο πανεπιστήμιο για μήνες στην ομηρεία των λίγων που το έκλεισαν με το έτσι θέλω. Οι φοιτητές έχασαν ένα εξάμηνο επειδή η κυβέρνηση φοβήθηκε να συγκρουστεί να ξεριζώσει κατεστημένες νοοτροπίες στα μεγάλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ψηφίστηκε νόμος για την απαγόρευση του κλεισίματος των δρόμων από πορείες μερικών δεκάδων και έμεινε στα χαρτιά.

Πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαιγε μέγα πολιτικό κεφάλαιο για να περάσει τον γάμο των ομοφύλων, άφηνε και εξακολουθεί να αφήνει στο έλεος του ωχαδερφισμού και της ήσσονος προσπάθειας το δημόσιο σχολείο. Το άφησε και εξακολουθεί να το αφήνει στον έλεγχο αυτών που προκήρυξαν απεργία την ημέρα που είχε προγραμματιστεί η διεθνής εξέταση PISA του ΟΟΣΑ, μόνο και μόνο για να μην φανούν τα αποτελέσματα της δικής τους ευθύνης πάνω στο επίπεδο μόρφωσης των παιδιών. Το τι μπορεί να γίνει στα ελληνικά σχολεία για να μαθαίνουν τα παιδιά περισσότερα γράμματα και να οξύνεται η κρίση και η σκέψη τους, το έχει γράψει εδώ στο capital.gr ο ίδιος ο επικεφαλής της PISA, ο Andreas Scleicher (ΟΟΣΑ στο Capital.gr: 'Μεταρρυθμίστε τα σχολεία - Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν') μερικές ημέρες μετά το ναυάγιο των Ελλήνων μαθητών στις σχετικές εξετάσεις. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ότι δεν θέλει να σπάσει πραγματικά αυγά. Αγόρασε ψηφιακούς πίνακες και θέσπισε το "ψηφιακό φροντιστήριο"...

Τα ίδια και στα νοσοκομεία. Τα τρωκτικά εξακολουθούν να απομυζούν τον φορολογούμενο μέσω των προμηθειών, ενώ η πολύ σωστή κίνηση των απογευματινών χειρουργείων δεν συνοδεύτηκε από πραγματικό χειρουργείο στο σύστημα για να βελτιωθεί η κατάσταση και στην πρωινή λειτουργία όπου πηγαίνει ο μη έχων. Να θυμήσουμε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχασε τις εκλογές του 1993 αφού ανετράπη από τον Αντώνη Σαμαρά επιχειρώντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις και κοντράροντας πανίσχυρα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μπορεί να μην κέρδισε δεύτερες εκλογές. Η ιστορία, όμως, ήδη τον συγκαταλέγει με αυτούς που προσπάθησαν να αλλάξουν τη ρότα της χώρας προς την οικονομική καταστροφή. Αυτή η κληρονομιά και υστεροφημία του είναι περισσότερο πολύτιμη από μια παραπάνω εκλογική νίκη. Ο Κυριάκος οδεύει για Κώστας Σημίτης. Γνωρίζω ανθρώπους που δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν άκουσαν τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ με τηλεαστέρες που λαΐκιζαν ασυστόλως επί μνημονίων. Γνωρίζω, επίσης, ανθρώπους που περίμεναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεξαρτητοποιήσει πλήρως την ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να μην φοβάται να ελέγξει κανέναν, όσο ισχυρός οικονομικά και αν είναι. Δεν το έχει κάνει. Επαναλαμβάνω την πρόβλεψη ότι πλέον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κλινικά νεκρή. Θα χαρώ, βέβαια, πολύ να διαψευστώ έστω και τώρα. Αν και είμαι, βέβαιος, ότι δεν θα γίνει.

https://www.capital.gr/arthra/3817464/o-kuriakos-pou-ginetai-simitis/

Comments