Ο Σαακασβίλι και ο σύμβουλός του Αλεξ Ρόντος. Αυτός που ήταν και σύμβουλος του ΓΑΠ και στο ΕΛΙΑΜΕΠ. |
Τί σημαίνει «καταπιεστικό κράτος» ο καθηγητής Mαϊσάγια γνωρίζει από πρώτο χέρι. Έως πρόσφατα ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι αντίπαλοι του καθεστώτος Σαακασβίλι, κρατούνταν στη φυλακή. Μάλιστα λόγος για τη στέρηση της ελευθερίας του πολιτικού επιστήμονα αποτέλεσε η παράλογη κατηγορία ότι συνεργαζόταν ταυτοχρόνως με τις μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Εννοείται ότι ο πραγματικός λόγος, για τον οποίο ο Μαϊσάγια βρέθηκε στη φυλακή δεν ήταν για τον ίδιο μυστικό:
Παρόμοιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον όλων γενικώς, των λεγόμενων πολιτικώς «αναξιόπιστων» εκπροσώπων της γεωργιανής αντιπολίτευσης. Αλλά το πραγματικό κίνητρο ήταν πολιτικό, γιατί επέτρεπα στον εαυτό μου να προβαίνει σε επικριτικές διατυπώσεις εναντίον του καθεστώτος Σαακασβίλι. Τον επέκρινα για εκείνες τις ενέργειες, που είχε επιλέξει κατά τη διάρκεια του πολέμου, για το ότι βομβάρδισε την ειρηνική πόλη του Τσχινβάλι. Και για το ότι συμπεριφέρθηκε με ανάξιο τρόπο ως αρχιστράτηγος των στρατιωτικών δυνάμεων.
Για ό,τι συνέβη τον Αύγουστο του 2008 ο Μαϊσάγια έγραψε ένα βιβλίο στα αγγλικά. Τα γεγονότα, που παρατίθενται εκεί έρχονταν σε αντιπαράθεση με την ερμηνεία των γεγονότων εκείνων, που προσπαθούσε να επιβάλει σε ολόκληρο τον κόσμο το καθεστώς Σαακασβίλι. Το αποτέλεσμα ήταν ο συγγραφέας αυτής της μελέτης να βρεθεί στη φυλακή και ο όγκος της δικογραφίας του να φθάσει τους πέντε τόμους. Ο πολιτικός επιστήμονας κατόρθωσε να αποφυλακιστεί μόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Δημοκρατία από το συνασπισμό «Γεωργιανό Όνειρο» με επικεφαλής τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι. Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου αναγνώρισε τον Βαχτάνγκ Μαϊσάγια ως πολιτικό κρατούμενο και αμέσως μετά επωφελήθηκε της αμνηστίας.
Σήμερα ο καθηγητής Μαϊσάγια μπορεί ανοιχτά, χωρίς να φοβάται καταπιεστικά αντίποινα, να εκφράζει τις απόψεις του σχετικά με τον πρόεδρο Σαακασβίλι και την πολιτική, που ακολούθησε. Μάλιστα ο πολιτικός επιστήμονας δεν μασά τα λόγια του, χαρακτηρίζοντας τον Σαακασβίλι τυχοδιώκτη και δικτάτορα:
Όλα οι επιλογές και οι αποφάσεις του Μιχαήλ Σαακασβίλι στην εσωτερική πολιτική της Γεωργίας ήταν απολύτως λανθασμένες. Γιατί ο Μιχαήλ Σαακασβίλι επέβαλε ένα καταπιεστικό καθεστώς. Ήταν το καθεστώς ενός «Καυκάσιου Πολ Ποτ». Σε μια από τις δημοσιεύσεις μου χαρακτήρισα μάλιστα τον Μιχαήλ Σαακασβίλι «Καυκάσιο Πολ Ποτ». Και η τυχοδιωκτική πολιτική, την οποία εφάρμοσε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι σε διεθνές επίπεδο, επίσης το αποδεικνύει.
Αδιαμφισβήτητη προσφορά της νέας γεωργιανής κυβέρνησης ο Βαχτάνγκ Μαϊσάγια θεωρεί όχι μόνο τις αλλαγές στην εσωτερική πολιτική της Γεωργίας, αλλά και τη διόρθωση της γραμμής της στην εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με τον πολιτικό ερευνητή, είναι ακόμη νωρίς για να πούμε πότε οι σχέσεις Μόσχας και Τιφλίδας τελικά θα αποκατασταθούν. Ωστόσο είναι πεπεισμένος ότι αρχικώς πρέπει να αποκατασταθούν οι πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Υπό την έννοια αυτή, θεωρεί ο Μαϊσάγια, η κυβέρνηση Ιβανισβίλι κάνει τώρα απολύτως σωστά βήματα.
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/
Comments