«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ελντοράντο για τις Ελληνικές Εταιρείες το Ιράκ, με τις Συμβάσεις στα 2 Δισ.

Σε προνομιακή αγορά για την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων έχει αναδειχθεί το Ιράκ και ακόμα περισσότερο η βόρεια αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν. Μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, ενεργειακοί όμιλοι, επιχειρήσεις τροφίμων, μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και μελετητικά γραφεία και σύμβουλοι επιχειρήσεων, έχουν μόνιμη παρουσία εκεί, ενώ οι αναδοχές έργων και οι συμβάσεις που έχουν κατακυρωθεί σε ελληνικών συμφερόντων ομίλους ξεπερνούν -σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς- τα 2 δισ. ευρώ. 

Με δεδομένη την ιστορικά καλή σχέση Ελλήνων και Κούρδων, τη γεωπολιτική σταθερότητα που διασφαλίζει η «αμερικανική ομπρέλα» -ελέω και των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων του Βορείου Ιράκ- και το μαζικό πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων σε υποδομές των βόρειων επαρχιών, που αγγίζει τα 10 δισ. δολ., πυκνώνουν οι ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Ερμπίλ, αλλά και στη Σουλεϊμανίγια και στη Βαγδάτη.

Με την ετήσια ανάπτυξη στο 10% και τον φορολογικό συντελεστή για τους ξένους επενδυτές μηδενικό για τα πρώτα δέκα χρόνια, τα κίνητρα είναι αυτονόητα. Στο Ερμπίλ έχει ήδη εγκατασταθεί Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως άλλωστε και 2.296 καταχωρισμένες ξένες εταιρείες από 78 χώρες. Περισσότερες από 1.000 είναι τουρκικών συμφερόντων, αλλά και οι ελληνικές αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Μακράν το μεγαλύτερο έργο στο Ιράκ όμως έχει εξασφαλίσει η ΜΕΤΚΑ, που υπέγραψε στα τέλη του καλοκαιριού συμβόλαιο με το υπουργείο Ηλεκτρισμού του Ιράκ για την κατασκευή σε συνεργασία με την κινεζική κρατική κατασκευαστική SEPCO σταθμού συνδυασμένου κύκλου στο Al-Anbar, η συνολική αξία του οποίου υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το δεύτερο έργο της ελληνικής επιχείρησης στο Ιράκ μετά την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στη Βασόρα (Shatt-al-Basra) αξίας 348,8 εκατ. δολ.

Εργο αξίας 364 εκατ. δολαρίων έχει αναλάβει και η Archirodoγια την κατασκευή λιμενικών υποδομών στο Al-Faw . Επίσης, το καλοκαίρι η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την κατασκευή νοσοκομείου στη Βασόρα αξίας 27 εκατ. Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Αυτή την περίοδο η αραβικών συμφερόντων αλλά εδρεύουσα επί δεκαετίες στην Αθήνα κατασκευαστική Consolidated Contractors Company (CCC) συμμετέχει στην τελική φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή αγωγού εξαγωγής πετρελαίου από τη Βασόρα στην Ακαμπα της Ιορδανίας. Δύο ακόμα αγωγοί στο Βόρειο Ιράκ που θα εξάγουν κουρδικό πετρέλαιο συγκεντρώνουν επίσης την προσοχή ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων.

Ομως η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν περιορίζεται στις κατασκευές. Χαρακτηριστική η περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι που εξάγει ήδη προϊόντα της στο Κουρδιστάν και τώρα κατασκευάζει και δικό της εργοστάσιο στην περιοχή, ενώ παράλληλα αναζητεί στελέχη για την επάνδρωση των εκεί δραστηριοτήτων της. Την αγορά του Κουρδιστάν και του Ιράκ ανακαλύπτουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΣΙΔΕΝΟΡ και η Ελληνικά Καλώδια ή η Αlumil και η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής και η Κleemann, που έχουν δώσει το παρών και σε μεγάλα ελληνοκουρδικά επιχειρηματικά fora που γίνονται τόσο στην Αθήνα όσο και στο Ερμπίλ. Το ίδιο και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, που μιλούν με Ιρακινούς διανομείς και εισαγωγείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα έλαβαν χώρα 550 business to business συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν 35 ιρακινές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και 50 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ακολούθησαν και δεκάδες επισκέψεις Ιρακινών σε εγκαταστάσεις και σε έργα των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι επαφές συνεχίστηκαν στο Ερμπίλ στα τέλη Νοεμβρίου με αποστολή Ελλήνων επιχειρηματιών στο Βόρειο Ιράκ, οπότε και εμφανίστηκαν στο προσκήνιο μεταξύ άλλων και εργολήπτριες εταιρείες για εν εξελίξει οικιστικά projects, επιχειρήσεις προμήθειας ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, μεταφορών, χρωμάτων, εξοπλισμού κτιρίων, κουφωμάτων, ηλεκτρογεννητριών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και, γενικότερα, όλων των ειδικοτήτων που μπορούν να εμπλακούν στην οικοδόμηση μιας χώρας από το μηδέν.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 05/01/2013)
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=77884
http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments