“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ουκρανία: Οι δυσβάσταχτοι όροι που ακύρωσαν τη συμφωνία (απατεώνες οι Ευρωπαίοι) Οι ίδιοι όροι που έχει και η Ελλάδα και έφτασε στην καταστροφή!...

Τρία μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει ο ουκρανός πρόεδρος
μετά το αποτυχημένο "παζάρι" στο Βίλνους: Εσωτερική αντιπολίτευση, Ευρώπη και Ρωσία πιέζουν ο καθένας για το δικό του συμφέρον.

Η εικόνα των ξεσηκωμένων πολιτών στο Κίεβο και οι ευρω-ουκρανικές σημαίες που ανεμίζουν, κρύβουν δύο βδομάδες τώρα, την ουσία της υπόθεσης γύρω από την πολύκροτη και άγνωστη στο ευρύ κοινό,συμφωνία των 900 σελίδων που επρόκειτο να υπογράψει η ηγεσία της Ουκρανίας με την Ε.Ε. στο Βίλνιους, στις 28 Νοεμβρίου. Συμφωνία σύνδεσης, ανάλογης με αυτές που έχει υπογράψει σειρά τρίτων χωρών -μεταξύ τους και η Τουρκία- εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο πρόεδρος Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, μια βδομάδα πριν από την υπογραφή και μετά από σχετική απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας του, διεμήνυσε πως προέχει το συμφέρον της Ουκρανίας. Πως τα αντισταθμιστικά που δίνει η Ε.Ε. για την πολυέξοδη μεταρρυθμιστική πορεία, "θυμίζουν ψίχουλα προς τον ζητιάνο", η συμφωνία συνολικά "μπαίνει σα θηλιά στο λαιμό μας" και δεν θα υπογραφεί.

Μετά από αυτό,"ποιός είδε τον (ευρωπαϊκό) θεό και δεν τον φοβήθηκε"... Αρχικά, μερικές χιλιάδες φοιτητών, κυρίως, διαδήλωναν στην κεντρική λεωφόρο Χρεσάτικ, του Κιέβου, μακρυά και χωριστά από κείνους που άδραξαν τα κομματικά λάβαρα και ξεκίνησαν "σταυροφορία" υπέρ της ευρωπαικής πορείας.

O Γιανουκόβιτς πρέπει να πέρασε μερικές απο τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες, στο Βίλνους, ομαδικά και ο καθένας ξεχωριστά του άσκησαν φοβερό πρέσινγκ του τύπου"ήθελες ευρωπαϊκή πορεία, τώρα γιατί δεν υπογράφεις;" Για να μην έχει αμφιβολίες για το τι είναι διατεθειμένοι να του σκαρώσουν, στην εξέδρα των διαδηλωτών στο Κίεβο εμφανίστηκε και χαιρέτησε η πρόεδρος της Βουλής της Λιθουανίας, (χώρας προεδρεύουσας στην Ε.Ε), ενώ στο Βίλνιους, εκτός του Γιαννουκόβιτς, κλήθηκαν και έγιναν αποδεκτοί στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής(!) της Ε.Ε τρείς απο τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Οι κ.κ Μπαρόζο, Ρομπάι, Μέρκελ κ.α. είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη θέληση των ουκρανών να προσεγγίσουν την Ευρώπη και απο τον ακραίο εθνικιστή Τιαγκνιμπόκ, (τον αντίστοιχο ουκρανό... Μιχαλολιάκο!).

Η λογική που διέπει τη συμφωνία που σερβίρισαν οι πολύπειροι γραφειοκράτες των Βρυξελλών στην ουκρανική ηγεσία, περιέχει σημεία καθοριστικά για το... τσάκισμα τομέων της παραγωγικής δομής της χώρας. 

Ποσοστώσεις στην εξαγωγή σιτηρών, (σήμερα π.χ. η Ουκρανία εξάγει στις ευρωπαϊκές χώρες περί τα τρία εκ. τόνους σιτηρά, η συμφωνία προβλέπει μόλις ένα εκατ!), στο φυσικό αέριο (η... συνδεδεμένη Ουκρανία υποχρεούται να αγοράζει φ.α. απο τη Ρωσία με διεθνείς τιμές αλλά αν επιθυμεί να το μεταπωλήσει στην Ευρώπη θα πουλάει με... τιμές εσωτερικής αγοράς!) Ειδικός σε θέματα φ.α. έλεγε χαρακτηριστικά πως "μπροστά σε τέτοιους όρους ακόμα και ο φερόμενος ως σκληρός διαπραγματευτής πρόεδρος της ΓΚΑΖΠΡΟΜ, Αλεξέι Μίλερ, φαντάζει ως... φιλάνθρωπος!), ποσοστώσεις στις εξαγωγές χάλυβα κλπ...
Η ευρωπαϊκή πλευρά, όμως, ανενόχλητη μπορεί να κατακλύσει την Ουκρανία με απεριόριστο αριθμό προϊόντων της και εμπορευμάτων. Το κυριότερο, μέσω αυτής και τη...ρωσική αγορά. Φυσικά χωρίς δασμούς. Γιατί; Διότι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπάρχει συμφωνία ελεύθερου, απο δασμούς, εμπορίου. 

Η Μόσχα προειδοποίησε σαφώς το Κίεβο πως αν υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας θα πάψει να ισχύει.

-Το κάνει για να τιμωρήσει, έσπευσαν να "γνωμοδοτήσουν" κορυφαία ευρωπαϊκά ΜΜΕ, κορυφαίων ευρωσυμφερόντων, χωρίς να εξηγούν την ουσία.

Σε αυτή αναφέρθηκε κατ΄επανάληψη ο Βλαντίμιρ Πούτιν: Προϊόντα και εμπορεύματα απο την "εσωτερική" ευρωουκρανική αγορά, δηλαδή ευρωπαϊκά, θα μπορούν να μεταλαμβάνονται ως ουκρανικά και να μπαίνουν στη Ρωσία χωρίς δασμούς! Αυτοκτονικές τάσεις στη ρωσική οικονομική σκέψη δεν διακρίνει κανείς. Ετσι, λογικά, η Μόσχα λέει αυτό που θα έλεγε ο κάθε εθνικά σκεπτόμενος πολιτικός οργανισμός: Τέρμα η διμερής συμφωνία.

-"Η Ε.Ε έχει ανεργία γύρω στο 17% μέσο όρο, σε κάποιες χώρες ξεπερνά το 27% εμείς έχουμε 5,2% και δεν θέλουμε να βαδίσουμε στα χνάρια της Ευρώπης επ' αυτού", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, εξηγώντας γιατί έθεσε τόσο καθαρά θέμα ακύρωσης της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου σε περίπτωση σύνδεσης με την Ε.Ε.

"Θα σεβαστούμε κάθε απόφαση της ουκρανικής ηγεσίας", τονίζει ο Πούτιν. "Το κόστος, όμως, μιας όποιας πορείας της Ουκρανίας δεν πρόκειται να το πληρώσει η Ρωσία".Για το κόστος δεν θέλει καν να ακούσει η "αλληλέγγυα" ομάδα των ευρωγραφειοκρατών. Ο Ουκρανός ηγέτης μπροστά στο οφθαλμοφανές, πήρε τη μοναδικά μη αυτοκτονική απόφαση για την Ουκρανία και τον ίδιο, ως πολιτικό.

Στη φάση αυτή η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη 15 δισ. δολάρια για εκπλήρωση δανειακών υποχρεώσεων. Το ΔΝΤ, σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε., για να δώσει νέο δάνειο έβαλε όρους, (αύξηση 40% στα τιμολόγια κοινής ωφέλειας, πάγωμα μισθών,συντάξεων κ.α) που η ηγεσία του Γιανουκόβιτς, ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει.

-"Υλοποιήσαμε 19 απο τις 21 απαιτήσεις που έθεσε η Ε.Ε για να πάμε στην υπογραφή σύνδεσης. Αναμέναμε βοήθεια και μας υποσχέθηκαν... 610 εκ ευρώ! Δεν θέλω να φανώ αγενής αλλά αυτό αποτελεί προσβολή", δήλωσε πικρόχολα ο Γιανουκόβιτς.

Λόγια αληθινά μεν, πλην όμως ελέχθησαν καθυστερημένα; Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες θα δείξουν...

Comments