“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ευρωπαίοι Επιχειρηματίες: Η ΕΕ Πρέπει να Είναι Πιο Διαλλακτική με τη Ρωσία

Να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στη Ρωσία καλούν την ΕΕ οι επικεφαλής των Ευρωπαίων επιχειρηματιών, μετά το αδιέξοδο στις διμερείς σχέσεις λόγω Ουκρανίας.

Από την σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, όπου ο Ουκρανός Πρόεδρος Viktor Yanukovich γύρισε την πλάτη του στην ΕΕ και δεν υπέγραψε τη Συμφωνία Σύνδεσης με τις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί δέχθηκαν πιέσεις να ξανασκεφτούν τον χειρισμό των διεθνών υποθέσεων απέναντι σε μια ολοένα και πιο αυταρχική Ρωσία.

«Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία ως Αυστριακοί, τους κατανοούμε καλά διότι το σλαβικό στοιχείο είναι στην ιστορία μας. Θα προτιμούσα να δω αυτή την κρίση σαν ευκαιρία», τόνισε στην EurActiv ο Christoph Leitl, πρόεδρος του αυστριακού εμπορικού επιμελητηρίου.

«Γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να φέρουμε Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία μαζί στο ίδιο τραπέζι;», διερωτήθηκε ο Leitl, που είναι επίσης επίτιμος πρόεδρος του ευρωπαϊκού εμπορικού επιμελητηρίου.

Υπογράμμισε ότι η κρίση παρουσίασε μια ευκαιρία «να έχουμε μια ΕΕ με ευρύτερο ελεύθερο εμπόριο ή οικονομικό χώρο όπου Ουκρανία και Ρωσία μπορούν να ενταχθούν».

«Αυτό θα δώσει στην Ευρώπη καταπληκτική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία. Θα συνδέσει την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία με τους ρωσικούς πόρους και θα έλεγα: «Ας το κάνουμε».

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, ο Markus Beyrer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope, είπε στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt ότι ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να το επισημαίνει όταν η Ρωσία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, «η Μόσχα είναι σημαντικός παίχτης σε επιχειρηματικό επίπεδο, πρέπει να βρούμε λύσεις μαζί».

Τόνισε ότι η εύρεση λύσεων περιλαμβάνει τριμερή διάλογο μεταξύ ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας, και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι αυτή η επιλογή απερρίφθη από την ΕΕ.

Αυτές οι συνομιλίες δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην ΕΕ και την Ουκρανία να βρουν μια κοινή συμφωνία, είπε, αλλά πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αγνοεί κανείς τους Ρώσους- επηρεάζονται και αυτοί».

Οι Αυστριακοί προστέθηκαν σε μια σειρά πολιτικών που ζητούν πιο συμφιλιωτική στάση απέναντι στη Ρωσία.

Σε συνέντευξη στην EurActiv Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Alain Lamassoure είπε ότι Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο κάνουν λάθος που προσδιορίζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία ευθυγραμμιζόμενα με τις ΗΠΑ.

«Θεωρούμε σε αυτές τις τρεις πρωτεύουσες ότι η Ουάσιγκτον είναι η ηγέτιδα έναντι της Μόσχας. Ωστόσο η Ουάσιγκτον δεν έχει πλέον πολιτική για τη Ρωσία. Και δεδομένου ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν απειλούν πλέον αμερικανικό έδαφος, η κατάσταση στη Ρωσία δεν καθιστά απαραίτητη κάποια αμερικανική στρατηγική. Ωστόσο, η κατάσταση στη Ρωσία είναι πολύ σημαντική για εμάς τους Ευρωπαίους, προφανώς».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανησυχεί με την στάση και των δύο πλευρών

Η ΕΕ θα πρέπει να καταστήσει την σχέση της με τη Ρωσία βασική προτεραιότητα, είπε ο Lamassoure, προσθέτοντας: «Θα ήταν καλό να έχουμε ένα δόγμα που θα μας επιτρέψει πραγματικά να μιλήσουμε στο Ρώσο συνομιλητή».

Στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Frank-Walter Steinmeier, μιλώντας στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα επέκρινε τόσο τη Ρωσία όσο και την ΕΕ για την στάση τους απέναντι στο θέμα της Ουκρανίας.

Ενώ καταδίκασε τις διαπραγματευτικές τακτικές του Κρεμλίνου απέναντι στην Ουκρανία, ο Steinmeier επανέλαβε τα ερωτήματα που έθεσε ο Πολωνός Πρόεδρος Bronislaw Komorowski για το εάν η ΕΕ είχε υποτιμήσει το κατά πόσο διαιρεμένη ήταν η Ουκρανία και πόσο αποφασιστική η Ρωσία.

«Το λέω ανοιχτά και δεν έχω απάντηση σε αυτό. Αλλά είμαι βέβαιος ότι πρέπει να το απαντήσουμε πριν μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις εκκλήσεις για βοήθεια για την σταθεροποίηση της περιοχής», τόνισε στο Reuters.

(euractiv.gr)
http://www.energia.gr
http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments