“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Το Χόλιγουντ συνεργάζεται σε πολλά επίπεδα με την CIA.

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ CIA: «Το Χόλιγουντ συνεργάζεται σε πολλά επίπεδα με την Υπηρεσία»

Σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη σχέση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στο Χόλιγουντ με τη CIA 


έρχο­νται στη δημοσιότητα από το βιβλίο που εξέδωσε το πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας John Rizzo. 

Σύμφωνα με το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί με τίτλο Company man: Thirty years of crisis and controversy in the CIA, η αμερικανική υπηρεσία διαθέτει μακρο­χρόνια ειδική σχέση με το Χόλιγουντ, αναπτύσσοντας στενές σχέ­σεις με στελέχη της βιομηχανίας του θεάματος, όπως παραγωγοί, διευθυντές στούντιο, δημοφιλείς ηθοποιοί κ.λπ.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στο βιβλίο του, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι από τη στιγμή που το Χόλιγουντ ανήκει πολιτικά στον αριστερό χώρο η CIA δεν θα μπορούσε να έχει κάποια σχέ­ση με τους ανθρώπους που εργάζονται στη συγκεκριμένη βιο­μηχανία. 

Κι όμως, όπως υποστηρίζει ο Rizzo, ακόμα και άτομα με φιλελεύθερες αριστερές ιδέες από το Χόλιγουντ έχουν βοηθήσει διαχρονικά τη CIA.
Στο βιβλίο του ο Rizzo δεν αναφέρει τα ονόματα των ανθρώπων που βοήθησαν την Υπηρεσία, παραθέτει όμως τους τρόπους με τους οποίους το έπραξαν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις κάποια από τα μέλη των συνεργείων που κινηματογραφούσαν σε ξένες χώρες, όπου η Υπηρεσία δεν μπορούσε με ευκολία να στείλει κατασκόπους της, ήταν στελέχη της CIA. 

Αυτό, φυσικά, συνέβαινε σε συνεννόηση με τους παρα­γωγούς των ταινιών, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό διευκόλυναν τις επιχειρήσεις της στο εξωτερικό. 

Επιπλέον, ηθοποιοί συμμετείχαν σε ντοκιμαντέρ που η Υπηρεσία χρηματοδοτούσε μυστικά την παραγωγή τους, προωθώντας την προπαγάνδα της CIA στο εξω­τερικό, ή ακόμη μετέφεραν στην Υπηρεσία πληροφορίες από τις συναντήσεις τους με σημαντικούς ξένους ηγέτες, προσδίδοντας σε αυτή μια εναλλακτική πηγή πληροφόρησης για τα άτομα αυτά.
Σύμφωνα με τον John Rizzo, ένας από τους βασικούς λόγους που οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ επιθυμούσαν να συνεργαστούν με την Υπηρεσία ήταν ότι ήθελαν να βιώσουν την ένταση και τον κίνδυνο της συμμετοχής τους σε μια μυστική αποστολή της CIA, καθώς και επειδή ήταν αληθινοί πατριώτες, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ Τ. 222 

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments